Autor Wątek: Niskie ciśnienie  (Przeczytany 2263 razy)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
Niskie ciśnienie
« dnia: Kwietnia 18, 2021, 16:34:12 »
Witojcie,

Wyczytałem że na niskie ciśnienie dobrze działa cis pospolity, ale jest trujący. Stad moje pytanie  -czy ktoś ma doświadczenie w stosowaniu tego drzewka? Głównie chodzi mi o dawkowanie, aby była lecznicza a nie trująca...

Pax et bonum,
Abiel.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Niskie ciśnienie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 18, 2021, 21:04:05 »
To wcale nie jest takie proste, znacznie łatwiej jest zbić za wysokie ciśnienie.

Osobiście nie słyszałam o innym zastosowaniu cisa, niż do zrobienia dżemu z osnówek owoców. Leki przeciwnowotworowe na bazie związków występujących w cisie obecnie są wytwarzane metodami biotechnologicznymi, bez użycia samych roślin, bo by ich w świecie zabrakło.

Wracając do ciśnienia: należy sprawdzić przyczynę problemu, na przykład, czy jest niedoczynność tarczycy? Czy jest jakieś niedoleczone, ciągnące się jak smród zapalenie płuc? Anemia? Zatrucie? Ciężkie zaburzenia trawienia? Trzeba zrobić podstawową diagnostykę, a nie tylko leczyć ciśnienie.
Jeśli się rzeczywiście nie ma do czego przyczepić, to należy zastosować zioła rozgrzewające, neuroprotekcyjne, przeciwzapalne, odtruwające, różne adaptogeny, poprawiające krążenie i ruszające obieg limfy.

Do tego witaminy, minerały, przegląd stylu życia i jadłospisu - jest tego dużo i to nie jest proste.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2021, 07:54:39 »
Też mam od zawsze niskie ciśnienie. To chyba rodzinne, bo moja mama też tak miała. Nie lubię kawy, więc pijam mocną bawarkę. Testowałam guaranę, ale jakoś źle na mnie działała i źle się po niej czułam (mam wrażenie, że szkodziła mi na serce, bo do pary z niskim ciśnieniem mam podwyższone tętno a kardiolog stwierdził "serce hiperkinetyczne"). Wydaje mi się, że często przy niskim ciśnieniu występuje przyspieszone bicie serca (kurczy się zbyt słabo, więc nadrabia ilością skurczów). Pijałam też yerba mate i była całkiem pomocna, o ile pije się ją sporadycznie, bo do pijanej regularnie organizm szybko się przyzwyczaja i już nie reaguje. Zresztą smak i zapach jest tak okropny, że nie chciałabym tego codziennie pijać.
Bardzo pomaga też szczotkowanie na sucho. Działa jak kawa. Niestety pomaga na dość krótko, ale naprawdę polecam. Tylko trzeba dobrać odpowiednio twardą szczotkę (ja już mam kilka rodzajów, bo skóra się przyzwyczaja) no i na samo szczotkowanie poświęcić 15 minut. Trzeba też robić to w umiejętny sposób (szczotkować w kierunku serca - wystarczy właściwie tylko nogi i ręce). W każdym razie to najzdrowszy sposób na podniesienie ciśnienia i korzystnie wpływa także na krążenie limfy.
Wiele osób poleca zimne prysznice, ale ja to bym chyba umarła od szoku termicznego z tym swoim słabym sercem. Zresztą i tak nieustannie marznę, a to chyba ma prawo działać, jeśli komuś jest gorąco albo przynajmniej ciepło. A gorąco to jest mi może przez kilka dni w roku podczas największych upałów
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2021, 08:15:55 wysłana przez qwerta »

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2021, 09:37:49 »
Dziękuję za posty. Tak też mam do tego tętno bardzo wysokie. Macie racje trzeba porobić wyniki, bo słaby jestem jak lód wiosenny. Nadmienię jeszcze ze jestem weganem, warto byłoby porobić żelazo i  może B12... Może to anemia? Wracając do Cisa też słyszałem że działa antynowotworowo.
Kawy nie pijam, bo podwyższa ciśnienie chwilowo,a  mi nie o to chodzi.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 19, 2021, 13:41:49 »
Nadmienię jeszcze ze jestem weganem, warto byłoby porobić żelazo i  może B12... Może to anemia?
A to bardzo możliwe. Przyspieszone tętno może wskazywać także na anemię

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 24, 2024, 14:55:40 »
Witam ponownie,
Chciałbym odświeżyć wątek. Ma ktoś jakiś pomysł, aby podwyższyć niskie ciśnienie?
Będę wdzięczny za każde sugestie.

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 25, 2024, 15:26:06 »
A próbowałeś kiedyś "kropli Tadka"?
Mi one pomagają zawsze. Ale ja nie mam raczej niskiego ciśnienia z choroby- taka moja uroda od dziecka. A kiedy spadnie mi za bardzo zasypiam na stojąco, zwiotczenie, ciemno przy wstawaniu przed oczami.Wtedy biorę doraźnie większą ilość "kropli Tadka" 3/4 łyżki, jeśli po 20 minutach nie do końca pomogło, biorę jeszcze 1 łyżeczkę i wtedy zawsze wracam do normy: senność, słabość, zwiotczenie, ciemność przy wstawaniu znikają a i zimne stopy się rozgrzewają. Myślę ,że te krople nie zwiększają ciśnienia- nie takie ich wskazania są, ale znacząco poprawiają krążenie krwi i dotlenienie serca ,mózgu. Basia już tu wcześniej wspominała o ziołach poprawiających krążenie i np. w moim wypadku to się sprawdza.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2024, 18:12:15 wysłana przez Alinaanna »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 26, 2024, 00:48:45 »
Ja bym zrobiła przegląd ziół pod kątem tonizowania ciśnienia. O ile mnie pamięć nie myli, tak działa głóg - reguluje ciśnienie. Obniża za wysokie, podnosi za niskie. Jest on jednym z głównych składników kropli Tadka.

Przyjrzałabym się poziomowi elektrolitów i ilości soli w diecie. Mała ilość soli obniża ciśnienie.

Tarczyca również do przeglądu.

Część adaptogenów podnosi ciśnienie, np. różeniec górski.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2024, 01:11:29 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 26, 2024, 09:30:52 »
Kropli Tadka czy Toda? O kropli Tadka nic nie znalazłem w internecie...

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 26, 2024, 18:37:09 »
Czy Toda, czy Tadka, to podstawowa receptura jest ta sama. Nazwa „Krople Toda” jest bodajże zastrzeżona, więc na forum już od dawna jej nie używamy.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 26, 2024, 21:44:12 »
Ponieważ na Todzie są kopyrajty i nerwowa firma, dlatego przechrzciliśmy nasz wyrób na Tadzia i nam to nie przeszkadza :-)

Pozdrowienia :-)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 27, 2024, 10:43:58 »
Dobre sobie :) Niezły gryps. A więc stosujemy krople Tadka :)

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 27, 2024, 11:41:24 »
Witam ponownie,
Chciałbym odświeżyć wątek. Ma ktoś jakiś pomysł, aby podwyższyć niskie ciśnienie?
Wg Marii Treben jemioła reguluje ciśnienie, za wysokie obniża, za niskie podwyższa.

Jemiołę można określić jak najlepszy środek na serce i krążenie.
Przy ciężkich schorzeniach tego typu stanowi naprawdę
skuteczne lekarstwo. Ponieważ zawiera substancje czynne
normalizujące cały organizm, w trudny do zrozumienia sposób
obniża wysokie i podwyższa niskie ciśnienie krwi. Pozytywnie
działa na niespokojne serce i wspomaga jego działanie. A wtedy
znikają wszystkie dolegliwości związane z nieprawidłowym
ciśnieniem, takie jak: uderzenia krwi do głowy, zawroty głowy, szum w uszach, zaburzenia widzenia. Jednocześnie jemioła przeciwdziała wszelkim schorzeniom serca, tak że można
powiedzieć, iż pomaga przy wszystkich zaburzeniach czynności
serca i krążenia.
Apteka PANA BOGA

I też rozmaryn ponoć podwyższa ciśnienie.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 28, 2024, 13:32:03 »
Witam ponownie,

Kiedyś zrobiłem tłumaczenie z takiej ukraińskiej książki o ziołach w schorzeniach kardiologicznych. Jest tu pokaźna liczba wskazówek jakie surowce mogą być pomocne dla niskociśnieniowców: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=8162.0

Pozdrawiam!
A.
:-)