Autor Wątek: Rośliny w kosmetyce  (Przeczytany 7832 razy)

Athoualia

• Gość
Rośliny w kosmetyce
« dnia: Czerwiec 03, 2015, 21:47:52 »
Wątek o kosmetykach jest, a literatury nie widzę! Oto moje propozycje:

1. Jędrzejko Krzysztof, Kowalczyk Bożena, Bacler Barbara - Rośliny Kosmetyczne, Wydawnictwo Śląskiego Uniwersytetu Medycznego

Dobra recenzja na stronie Panacei. Krotko, treściwie opisane rodzaje związków - od olejów, przez woski, garbniki, saponiny, enzymy, hormony aż po witaminy i sole mineralne. Całość kończy się spisem roślin, a tam charakterystyka - opis botaniczny, występowanie, surowiec, działanie i zastosowanie.
2. Bohumir Hlava, Frantisek Stary, Frantisek Pospisil - Rośliny kosmetyczne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne

Dość stara książka, bardzo ładne tablice barwne i opisy roślin - w niektórych charakterystykach roślin są przepisy na płukanki do włosów.
3a. Romuald Czerpak, Agata Jabłońska - Trypuć - Roślinne surowce kosmetyczne, MedPharm

3b. Romuald Czerpak, Agata Jabłońska - Trypuć - Surowce kosmetyczne i ich składniki. Część teoretyczna i ćwiczenia laboratoryjne, MedPharm

Do książek z Medpharmu podchodzę z dozą ostrożności. Kilka drobnych błędów w nazewnictwie i klasyfikacji olejów. Ogólnie w porządku książka.
4. Zioła z apteki natury, Publicat S.A.

Fajna książka podzielona na dział DIY w kwestii kulinarnej, kosmetycznej, florystycznej, co nieco fitoterapeutycznej i ogrodniczej.
5. ABC Kosmetyki naturalnej T.I owoce i T.II warzywa

Mam tylko tom o owocach, dla początkujących z maseczkami się nada.
6. Lewkowicz-Mosiej Teresa, Ziołowe SPA. Poradnik urody, Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski

Przystępnie opisane różne postacie kosmetyku (szampon, płukanka, maseczka, krem) i sposób wykonania.
7. Klaudyna Hebda, Ziołowy Zakątek. Kosmetyki, które zrobisz w domu, Wydawnictwo Nasza Księgarnia

Wyższa szkoła jazdy z bogatym opisem krok po kroku (mydło, tonik, pachnidełka, maceraty, etc.), więc nie taki diabeł straszny jak go malują!
8. Ewa Kozioł, Piękna z natury

Ajurweda, przepisy i zdrowy styl życia - wskazówki dla laików
9. Sachs Melanie, Ajurweda a uroda, Wydawnictwo a-ajurweda.pl

Jeszcze nie czytałam, po lekturze Ajurweda medycyną natury mogę powiedzieć, że wydawnictwo nie wydaje byle czego o ajurwedzie, więc może być ciekawe. Aczkolwiek kilku składników się nie dostanie w pierwszym lepszym spożywczaku.

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: Rośliny w kosmetyce
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2015, 23:03:14 »
Fajne żródło wiedzy,jeśli kiedyś będę głębiej wejść w temat to przynajmniej wiem co czytać. Dzięki.

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2015, 23:34:38 »
Proszę :)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2015, 06:40:43 »
Wątek o kosmetykach jest, a literatury nie widzę!
A może którejś z tych książek jest opisany sposób postępowania z kłączami iris florentina , iris pallida  żeby pachniały fiołkami bo kwitną ładnie ale po 3 latach przechowywania kłącza nie pachną .(na zdjęciu iris pallida )
http://zapodaj.net/20f7f15993bd5.jpg.html >:(
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2015, 11:57:30 wysłana przez Wacek »

Klara

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2015, 09:15:45 »
Wacek, mam takie coś w ogrodzie a nie wiedziałam, że to iris florentina  ::) Kurde mol... :D

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2015, 11:56:05 »
Ten niebieski to iris pallida  . Irysy florentyńskie są białe . Kolor irysa nie świadczy o odmianie jest tylko jedną z najmniej istotnych cech . Białe czy niebieskie w naszych ( z wyjątkiem mojego ) ogrodach to przeważnie iris germanika a jego kłącza nie mają możliwości pachnieć fiołkami - są to inne gatunki irysów . (florentina na zdjęciu)
http://zapodaj.net/85b671941866f.jpg.html

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2015, 13:00:11 »
Jest o leczeniu łuszczycy, trądziku różowatego, ale nic o postępowaniu z kłączem Iris florentina :p
Wspomniane jest, że olejek z kłącza jest jednym z droższych stosowanych w perfumerii, ale jak zrobić perfumy to jakoś hm... nie ma informacji.

Dla mnie zbyt skomplikowane, ale myślę o czymś na alkoholu, bo zapachy są związane z olejkami lotnymi, które ładnie się łączą z etanolem. Jestem zielona z przetwórstwa różnych części roślin :D

Klara

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 04, 2015, 20:50:45 »
Ten niebieski to iris pallida  . Irysy florentyńskie są białe . Kolor irysa nie świadczy o odmianie jest tylko jedną z najmniej istotnych cech . Białe czy niebieskie w naszych ( z wyjątkiem mojego ) ogrodach to przeważnie iris germanika a jego kłącza nie mają możliwości pachnieć fiołkami - są to inne gatunki irysów . (florentina na zdjęciu)
http://zapodaj.net/85b671941866f.jpg.html
Ło matko, aleś mi namieszał... :)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 24, 2016, 20:28:35 »
Wątek o kosmetykach jest, a literatury nie widzę!
A może którejś z tych książek jest opisany sposób postępowania z kłączami iris florentina , iris pallida  żeby pachniały fiołkami bo kwitną ładnie ale po 3 latach przechowywania kłącza nie pachną .(na zdjęciu iris pallida )
http://zapodaj.net/20f7f15993bd5.jpg.html >:(

Chodzi Tobie zapewne o korzeń fiołkowy, znany szerzej jako 'orris'. Co chcesz wiedzieć? Zgromadziłem naprawdę pokaźną bibliotekę perfumeryjno-kosmetyczną. Poucher, Groom, Irion...
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 11, 2016, 23:00:07 »
Ja coś znalazłam o irysie florentyńskim, ale wpisałam w naszym dziale ogrodniczym:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4677.msg65390

Pozdrowienia :-)

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2020, 14:36:20 »
Suszę korzeń fiołkowy z iris pallida odmian Princess Beatrice i Dalmatica  . Trochę za dużo mi urosło ale żal wyrzucić .  Posadzę już tylko kilka sadzonek tych irysów bo zapotrzebowani na orris root od winiarzy i miodosytników jest znikome.  Może są domowi perfumiarze ? ;)
https://zapodaj.net/f4716a2d2cdd4.jpg.html
https://zapodaj.net/b1109f26267e2.jpg.html
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2020, 14:38:11 wysłana przez Wacek »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2020, 20:58:15 »
Czy się Tobie udalo uzyskać w końcu te fiołki?

Pamiętam ze starszych książek zielarskich, że korzeń fiołkowy w formie kijka był używany jako gryzaczek dla maych dzieci przy ząbkowaniu - poprawiały jakość życia dziecka i rodziców ;-)

Może by na forach pediatrycznych zareklamować?

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 10, 2020, 22:24:05 »
Czy się Tobie udalo uzyskać w końcu te fiołki?
Pamiętam ze starszych książek zielarskich, że korzeń fiołkowy w formie kijka był używany jako gryzaczek dla maych dzieci przy ząbkowaniu - poprawiały jakość życia dziecka i rodziców ;-)
Może by na forach pediatrycznych zareklamować?
Zapachu fiołków nie udało mi się uzyskać a suszę już wiele lat , nie słyszałem też o osobie która osobiście poczuła zapach fiołków w orris root .Uprawiam  iris pallida , iris florentina,iris florentina alba i iris florentina germanica . Szerzej reklamować korzonków nie będę bo nie chcę powiększać uprawy - iris pallida miałem na 20 krzakach - posadzę 6 na cięte kwiaty . W przyszłym roku wykopuję pozostałe odmiany one rosną słabiej niż pallida więc nie będę miał problemów z urodzajem . ;)
Koledzy winiarze sprowadzili z Niemiec orris root  , kupowali też gryzaczki z iris florentina - bez zapachu .
https://zapodaj.net/dbe6d5a7810f4.jpg.html

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 11, 2020, 16:10:47 »

Jakieś konkretne gatunki czy może być polny/trójbarwny?

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 11, 2020, 17:04:42 »

Jakieś konkretne gatunki czy może być polny/trójbarwny?
Korzeń fiołkowy a nie korzeń fiołka . 8) 8) . Konkretny gatunek - iris florentina . :) :)