Wątek o kosmetykach jest, a literatury nie widzę! Oto moje propozycje:
1. Jędrzejko Krzysztof, Kowalczyk Bożena, Bacler Barbara - Rośliny Kosmetyczne, Wydawnictwo Śląskiego Uniwersytetu MedycznegoDobra recenzja na stronie
Panacei. Krotko, treściwie opisane rodzaje związków - od olejów, przez woski, garbniki, saponiny, enzymy, hormony aż po witaminy i sole mineralne. Całość kończy się spisem roślin, a tam charakterystyka - opis botaniczny, występowanie, surowiec, działanie i zastosowanie.
2. Bohumir Hlava, Frantisek Stary, Frantisek Pospisil - Rośliny kosmetyczne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i LeśneDość stara książka, bardzo ładne tablice barwne i opisy roślin - w niektórych charakterystykach roślin są przepisy na płukanki do włosów.
3a. Romuald Czerpak, Agata Jabłońska - Trypuć - Roślinne surowce kosmetyczne, MedPharm3b. Romuald Czerpak, Agata Jabłońska - Trypuć - Surowce kosmetyczne i ich składniki. Część teoretyczna i ćwiczenia laboratoryjne, MedPharmDo książek z Medpharmu podchodzę z dozą ostrożności. Kilka drobnych błędów w nazewnictwie i klasyfikacji olejów. Ogólnie w porządku książka.
4. Zioła z apteki natury, Publicat S.A.Fajna książka podzielona na dział DIY w kwestii kulinarnej, kosmetycznej, florystycznej, co nieco fitoterapeutycznej i ogrodniczej.
5. ABC Kosmetyki naturalnej T.I owoce i T.II warzywaMam tylko tom o owocach, dla początkujących z maseczkami się nada.
6. Lewkowicz-Mosiej Teresa, Ziołowe SPA. Poradnik urody, Agencja Wydawnicza Jerzy MostowskiPrzystępnie opisane różne postacie kosmetyku (szampon, płukanka, maseczka, krem) i sposób wykonania.
7. Klaudyna Hebda, Ziołowy Zakątek. Kosmetyki, które zrobisz w domu, Wydawnictwo Nasza KsięgarniaWyższa szkoła jazdy z bogatym opisem krok po kroku (mydło, tonik, pachnidełka, maceraty, etc.), więc nie taki diabeł straszny jak go malują!
8. Ewa Kozioł, Piękna z naturyAjurweda, przepisy i zdrowy styl życia - wskazówki dla laików
9. Sachs Melanie, Ajurweda a uroda, Wydawnictwo a-ajurweda.plJeszcze nie czytałam, po lekturze
Ajurweda medycyną natury mogę powiedzieć, że wydawnictwo nie wydaje byle czego o ajurwedzie, więc może być ciekawe. Aczkolwiek kilku składników się nie dostanie w pierwszym lepszym spożywczaku.