No i widzisz... I Ty masz już poglądy... Nie chcesz mieszać neuroprotekcji z lekami.
Ty chcesz leczyć bezsenność (objaw czegoś), ale przecież ona ma jakąś przyczynę.
Czy przyczyna problemów jest zidentyfikowana i usunięta?
Pozdrowienia :-)
Przepraszam Basiu, chyba założyłam, że jesteś jasnowidzem
Tak, myślę że przyczynę zdiagnozować się da - przyjaciółka ma Hashimoto od ponad trzydziestu lat, tarczyca obecnie w zaniku, oczywiście eutyrox na stałe, do tego depresja, od kilku lat bezsenność, od prawie dwóch lat psychotrop na tę bezsenność i depresję+ jakieś świństwo wspomagająco. Psychotrop to Tritico, to drugie świństwo to Chlorprothixen cr.
Od listopada zaczęła brać Kudzu w dawkach na depresję (włączała stopniowo) i było ok. Cztery dni temu odstawiła ten Chlorprothixen (podobno można z dnia na dzień, bo nie uzależnia) i zaczęły się bardzo poważne problemy. Doczytałam, ,że ten Chlorprothixen hamuje dopaminę, z czego wynika, że i Tritico i kudzu podziałały zgodnie i w jednym kierunku. Przestraszyłyśmy się obie i to bardzo. W tej chwili odstawiła kudzu i zmniejsza stopniowo dawkę Tritico. I zaczęła się bezsenność. Co może pić w czasie odstawiania Tritico? Kozłka nie może, bo jelita nie tolerują, czytam o kłączu tataraku, ale Doktor napisał,
"Znam fitoterapeutów akademickich, którzy twierdzą, że tataraku nie należy łączyć z inhibitorami monoaminooksydazy MAO, bowiem występuje interakcja antagonistyczna.
W mojej praktyce nie zauważyłem tej interakcji, jeśli stosowało się równocześnie zioła hamujące rozkład katecholamin (noradrenaliny, adrenaliny), np. iglicę, mate (Ilex). Jednakże z punktu widzenia fitofarmakologicznego nie ma sensu łączyć ze sobą takich środków, bowiem wzajemnie znoszą swoje działanie.
Nie łączmy więc tataraku z ziołami zawierającymi koffeinę, teofilinę, lekami typu hydrazyna, fenelzyna i in."
I nie wiem, czy można czy nie można stosawać ten tatarak teraz, czy dopiero po odstawieniu Tritico i kilkutygodniowym okresie karencji.
Czytam teraz, co Halina 1 napisała o siedmiopaleczniku i brzozie. Może to da się zastosować.
m