Autor Wątek: Mięśniaki, było Czopki - jak to zrobić  (Przeczytany 15856 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Mięśniaki, było Czopki - jak to zrobić
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpień 21, 2021, 17:27:06 »
...
Teraz skupiam się całkowicie na walce z komórkami rakowymi, bo w centrum onkologii mają tylko jedną procedurę bez względu na typ raka. Czy bardzo zjadliwy, czy łagodniejszy, zawsze usuwają macicę wraz z przydatkami i węzłami chłonnymi. Po rozmowie z endokrynologami odradzono mi na tym etapie tak radykalną operację. Jestem pod opieką ginekologa oraz znajomego radiologa i będę monitorowała co 2 miesiące obraz macicy, a w tym czasie oczyszczam organizm, wzmacniam go, więcej się ruszam i wdrażam wszystkie możliwe działania, żeby odwrócić proces nowotworowy.
...

Prawie 100 lat temu Otto Warburg dostał Nobla za udowodnienie, że nowotwór to choroba metaboliczna, że komórki nowotworowe mają zmieniony metabolizm. Dzisiejsza medycyna z jakiegoś powodu nie próbuje wpływać na ten metabolizm, tylko koncentruje się na niszczeniu różnymi sposobami samego nowotworu. Poczytaj: https://www.imma-polska.pl/jednostki-chorobowe/medycyna-mitochondrialna-a-nowotwory/
Regularna aktywność fizyczna to dobry pomysł - wpływa na kondycję mitochondriów, wszystko co służy mitochondriom jest jednocześnie p-w rakowe.

Offline A_la

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpień 22, 2021, 17:32:35 »
Bardzo dziękuję za załączony link.
Kupiłam jakiś czas temu książkę "Odżywianie mitochondrialnie" i już wdrażam istotne w moim przypadku zalecenia. Mam świadomość, że w przypadku choroby nowotworowej należy podchodzić do leczenia wielopłaszczyznowo, cały czas wspierając układ immunologiczny.   

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpień 28, 2021, 20:47:54 »
Mam w swojej biblioteczce książkę Korsunów wybrakowaną najbardziej popularną w internecie i jej wersję przetłumaczoną przez google - można się zorientować co gdzie jest (wyszukiwarka worda) i mam książkę pełną w języku rosyjskim, którą otwiera program WinDjView ( trzeba zainstalować ten program do otwarcia dokumentu) - da się zaznaczyć tekst i w google wklejając nazwę rośliny można w wikipedii po nazwie, jeśli nie rosyjskiej to łacińskiej dojść o jaką roślinę chodzi. Do tekstu ogólnego przydatny jest translate.google.com, nazwy roślin trzeba wpisywać osobno w google i czasem posiłkować się wyszukiwaniem obrazem.
W każdym razie jeśli ktoś chce te teksty, proszę napisać na priv swój adres email, a wyślę.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpień 28, 2021, 21:59:59 »
Tak a propos to tłumacz DeepL jest dużo lepszy od googlowskiego. Korzystają z niego nawet zawodowi tłumacze.

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpień 28, 2021, 22:35:20 »
Akurat tłumacz jest mało ważny, bo wszystkie nazwy roślin trzeba i tak tłumaczyć "na piechotę" tzn. osobno albo wikipedia, albo nazwy łacińskie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 28, 2021, 22:48:31 wysłana przez lelka »

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 23, 2021, 08:49:57 »
Niedługo będzie chwila prawdy - wykonam USG.
Natomiast informacja o regulacji jest tak ważna, że zamieszczam osobny post.
Wiem już co przywróciło mi regularny okres wiosną. Teraz również się pojawił po pół roku przerwy. Jestem na kursie u dr Różańskiego i dziewczyna z kursu również podzieliła się swoim doświadczeniem.
Kobieta po menopauzie, od roku już nie miesiączkowała. Zaczęła brać zioła na tarczycę z Laboratorium Zielarza "Tarczyca pod kontrolą" - miesiączka powróciła.
Od wiosny, pół roku nie miałam okresu. Postanowiłam wybrać to, co zostało w szafkach i zaczęłam brać na powrót zioła z Laboratorium na tarczycę. Po 5 tygodniach okres powrócił. Trzy przypadki to już nie przypadek.
Zioła są tam wysoko estrogenne i zarówno w moim przypadku jak i tej kobiety, gdzie jest więcej progesteronu, a za mało estrogenu, przywróciły regulację hormonalną.
Nie wiem oczywiście jak długo mam je brać, po jakim czasie przerwa. Na razie cieszę się z tego, co jest.
Aaa...i jeszcze dr powiedział, że jajniki są aktywne do 60-tki i zawsze można do tego czasu wywołać okres.
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2021, 08:53:01 wysłana przez lelka »

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 21, 2021, 18:53:12 »
Badanie usg nie pokazało poprawy, wręcz przeciwnie dalszy rozrost.
  Jedyny plus to taki, że trafiłam na lekarkę ginekolog - onkolog, która wprost powiedziała, że zalecenia są takie by usuwać, wycinać więc ona nie może powiedzieć inaczej. Uzłośliwienie mięśniaków to 0,03%. Minus taki, że potwierdziła moje przypuszczenia, nie ma możliwości operacji oszczędzającej, nie ma już czego oszczędzać.
  Także będę sobie z tym żyć i pić ziółka rekreacyjnie.

Przywracanie miesiączkowania przez zażywanie estrogennych ziół, też mnie nie ucieszyło. Znajoma po operacji, typowy guz hormonozależny, ma do końca życia już brać leki blokujące estrogen.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2021, 09:37:26 wysłana przez lelka »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 22, 2021, 10:15:12 »
Istnieją techniki oszczedzające - rodzaj koagulacji, w Polsce też to jest robione. Nie zawsze można stosować, bo to zależy od umiejscowienia mięśniaka, ale warto rozważyć sprawę.

Należy pamiętać, że ryzyko operacji jest dość podobne jak uzłośliwienia, a może większe. Zwykle większe jest ryzyko anemii, jeśli są częste krwawienia, wtedy jeśli zioła nie pomoga, to musi wejść chirurg.

Następne pytanie, czy przy okazji nie zechcą usuwac jajników. Wtedy mamy z jednej strony ryzyko hormonalnej terapii zastępczej, a z drugiej strony ryzyko osteoporozy. Jeśli jest stwierdzony rak, to możliwe, że nie ma już co kombinować. Jeśli to tylko mięśniaki, to lepiej poczekać do końca menopauzy i wtedy zadecydować, o ile nie ma niczego niepokojącego.

Trudno ustalić, czy "okres" po dłuższej przerwie, to rzeczywiście okres, czy krwawienie z mięśniaków. Ja bym chyba starała się poprawić stan naczyń krwionośnych i poprawić krzepliwość krwi. Na przykład klasyka: babka + przywrotnik.

Pozdrowienia :-)

Offline A_la

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Grudzień 03, 2021, 09:48:43 »
Badanie usg nie pokazało poprawy, wręcz przeciwnie dalszy rozrost.

Przywracanie miesiączkowania przez zażywanie estrogennych ziół, też mnie nie ucieszyło. Znajoma po operacji, typowy guz hormonozależny, ma do końca życia już brać leki blokujące estrogen.

Skoro masz dalszy rozrost, to nie brałabym ziół estrogennych. Hormony wówczas bezpieczniej jest obniżać, a jeśli jest nierównowaga, to lepiej starać się obniżyć te, które są w niewłaściwej przewadze.

Co do koleżanki, której usunięto guz hormonozależny, to częsta praktyka z zapisywaniem leków obniżających estrogeny. Wszystko zależy od tego, w jakim wieku wystąpi przewaga estrogenowa, jaka jest duża, ale też jaki jest poziom innych hormonów. Wówczas moim zdaniem najbezpieczniej skonsultować się z ginekologiem endokrynologiem, żeby nie zdestabilizować całej gospodarki. Mam już spore doświadczenie z ginekologami onkologami i niestety oni widzą bardzo wąskie spektrum możliwości leczenia. Dla nich istnieje tylko stół operacyjny i radykalne metody, bo takie mają krajowe protokoły. Natomiast po konsultacji z ginekologiem endokrynologiem jestem dużo bardziej pozytywnie nastawiona. Oni mają bardziej otwarte i całościowe myślenie, choć od narzuconych schematów też wolni nie są.   

Offline A_la

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Grudzień 03, 2021, 10:03:07 »
Trudno ustalić, czy "okres" po dłuższej przerwie, to rzeczywiście okres, czy krwawienie z mięśniaków. Ja bym chyba starała się poprawić stan naczyń krwionośnych i poprawić krzepliwość krwi. Na przykład klasyka: babka + przywrotnik.

Basiu, bardzo trafna i cenna uwaga. Od tego właśnie rozpoczęłam swoją walkę. Naturopata od razu wziął pod lupę jakość mojej krwi. Powiedział, że to woda, a nie krew. Zaczął od poprawienia jej parametrów i wzmocnienia naczyń krwionośnych. Po ponad 2 miesiącach czuję olbrzymią poprawę na wielu płaszczyznach. Myślę, że dość spora część kobiet nie zdaje sobie sprawy, iż parametry samej krwi i właśnie naczyń krwionośnych są bardzo istotne przy krwawieniach, ale też w całym funkcjonowaniu naszego ciała.

Pozdrawiam  :)