Autor Wątek: Rośliny bez dostępu światła słonecznego  (Przeczytany 1165 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Rośliny bez dostępu światła słonecznego
« dnia: Stycznia 01, 2021, 19:03:39 »
Czy jest możliwe, aby jakieś rośliny mogły żyć bez dostępu światła słonecznego (pomieszczenie bez okien) i mieć ciemnozielone liście?
Pytam, bo mam w domu niewielki zapas cebuli. Jest przechowywana w miejscu, gdzie nie ma nawet najmniejszego dostępu światła dziennego, o słońcu nie wspominając. Jest tylko sztuczne oświetlenie. No i z jednej takiej cebuli wyrósł całkiem pokaźny szczypior, który jest ciemnozielony, co bardzo mnie zadziwiło. Teraz się zastanawiam, czy w takim razie jakaś inna roślinka w takich warunkach mogłaby sobie rosnąć. No i też zastanawia mnie, jakim sposobem ten szczypior ma taki piękny kolor. Czy nie powinien być blady i żółtawy?
Dodam, że często w tym miejscu przechowuję też banany, a one podobno jakoś przyspieszają dojrzewanie owoców. Nie wiem czy mogłoby to mieć coś wspólnego. Poza tym stoi tam także osuszacz elektryczny, który pracuje jakieś 12h/dobę i tak se dmucha po tej cebuli i bananach...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Rośliny bez dostępu światła słonecznego
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 01, 2021, 20:43:55 »
Widać żarówka pasuje tej cebuli ;-) Opowiadania o plantacjach konopii w szafach i piwnicach świadczą o tym, że światło elektryczne potrafi zastąpić światło naturalne. Ogółem: smacznego szczypioru, bo chyba sama cebula jest już nieco wyeksploatowana. To zjawisko świadczy o tym, że cebula nie została potraktowana świństwami hamującymi kiełkowanie.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 01, 2021, 22:09:00 »
Czyli to oznacza, że w mojej ciemnicy mogę jednak hodować sobie jakieś ziółka?
To może ktoś poleci takie ciemnolubne i jednocześnie pożyteczne, o jakimś prozdrowotnym działaniu?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 02, 2021, 11:01:06 »
Czyli to oznacza, że w mojej ciemnicy mogę jednak hodować sobie jakieś ziółka?
To może ktoś poleci takie ciemnolubne i jednocześnie pożyteczne, o jakimś prozdrowotnym działaniu?
Dlaczego od razu ciemnolubne? W dobie LED-ów całe szklarnie bazują tylko na sztucznym - LED-owym oświetleniu. Dobór roślin - dowolny. Spróbuj na początek rzodkiewki, sałaty - pod LED-em - szybko rosną, szybko będziesz wiedziała, czy da radę.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 02, 2021, 11:18:31 »
A, czyli to dlatego, że mam LED-owe oświetlenie?
Oki, dziękuję :) Chociaż wolałabym jednak jakieś ziółka, bo nie mam za wiele miejsca na sałaty i rzodkiewki ;)