(...)stosuj to jako przyprawę do posiłków, tyle, by Tobie smakowało....
No właśnie problem w tym, że kurkuma mi nijak nie smakuje i tylko psuje smak potraw. Zresztą nie jadam za bardzo nic takiego, do czego by pasowała. Ostatnio zrobiłam ponad 2 litry smoothie z ananasa z mlekiem kokosowym i dodałam mały kawałeczek kurkumy, mniejszy od orzecha włoskiego, to ciężko było to wypić, tak zepsuła smak

Próbowałam też kiedyś dodawać do czegoś na słono i też porażka.
Jedna osoba na fb pisała, że od lat używa dużo kurkumy jako przyprawę, bo ona akurat bardzo lubi, a wcale nie jest od tego zdrowa.
Inni twierdzą, że to trzeba brać samą kurkuminę.
Chyba dam sobie spokój, bo jakoś mnie ta kurkuma nie przekonuje, a jeszcze istnieje ryzyko zanieczyszczenia tym chromianem ołowiu...
Co do nieszczelnych jelit, to nie wiem, ale podobno jak się ma alergie i choroby autoimmunologiczne, to właśnie ma się je nieszczelne. Nie wiem czym miałoby się to objawiać.