Autor Wątek: Bursztyn - jak sprawdzić?  (Przeczytany 1761 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Bursztyn - jak sprawdzić?
« dnia: Grudnia 23, 2020, 21:18:22 »
Nie mogłam znaleźć odpowiedniego działu, więc piszę tutaj. Kupiłam drobny bursztyn na nalewkę. Jak mogę sprawdzić, że to faktycznie jest bursztyn, a nie np. jakiś plastik? Niby jest dość zróżnicowany kolorystycznie, są kawałki przezroczyste i nieprzezroczyste, jasne i ciemne, matowe i błyszczące, ale jak rozcieram go w dłoniach, to jakoś nie czuję zapachu żywicy. Jak podpaliłam 1 kawałek, to się nieco stopił i palił się płomieniem w zwykłym kolorze, takim jak pali się np. drewno czy świeca, a zapach też nie wydawał się żywiczny, tylko właśnie jakby trochę trącał plastikiem, no ale nie wiem. Kawałeczek też nadgryzłam i nie czułam żadnego smaku. jest dość kruchy i łatwo go pogryźć. Nie wiem czy tak powinno być, nie znam się na bursztynach... Jest jakiś test, który pozwoli to odróżnić?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Bursztyn - jak sprawdzić?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 25, 2020, 12:34:05 »
Podpal kawałeczek i powąchaj. Jeśli będzie zapach żywicy, to bursztyn, jeśli plastik, to zapach będzie zupełnie inny.

Napisałaś, że surowiec jest bardzo różnorodny w odcieniu i przezroczystości. To jest plus.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 25, 2020, 12:54:30 »
No właśnie nie mam pojęcia, jaki zapach ma palona żywica, a ten z bursztynu jest dla mnie dziwny i trudny do zidentyfikowania. Czuję głównie dym i coś jak benzynę, ale nie mam pewności. Mam dobry węch, ale nie jestem dobra w identyfikacji zapachów :(

Zanim ktoś tu odpisał wypróbowałam już różne sposoby testowania, znalezione w sieci, ale żaden nie dał mi pewności. Przykładowo test solankowy: 5 łyżeczek soli na szklankę wody i bursztyn miał w niej nie zatonąć. No i nie zatonął, ale jak wrzuciłam kawałki plastiku, to one też nie zatonęły. Do tego jak się da tej soli trochę mniej, to już ten bursztyn tonie. Wygląda, że nawet pół łyżeczki robi różnicę, a tam nie określono dokładnie ile gramów tej soli.
Próbowałam też wbijać rozgrzaną igłę, ale wchodziła maksymalnie na pół cm i dała się łatwo wyjąć, nie była niczym oblepiona, co by niby miało oznaczać, że bursztyn jest prawdziwy, no ale jak ta igła weszła tylko na tak małą głębokość, to ciężko stwierdzić, na ile to wiarygodne.

Zastanawiam się, czy taki drobny w ogóle opłaca się podrabiać (większość kawałków jest mniejsza od ziarnka grochu)?

Zrobiłam zdjęcia tego bursztynu, może na ich podstawie ktoś oceni:
https://i.ibb.co/y4RFhWL/2.png
https://i.ibb.co/Kh1Ngtw/1.png
https://i.ibb.co/TYfm5md/3.png

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 25, 2020, 21:45:30 »
Bursztyn, to nie plastik. Przynajmniej w znakomitej większości. Możliwe, że z dodatkiem zapałętanego gagatu czy podobnych lekkich kamyczków pochodzenia roślinnego.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 26, 2020, 09:24:19 »
Czytałam, że z powodu bardzo wysokiej ceny jest wyjątkowo często podrabiany. Są różne tworzywa sztuczne i syntetyczne żywice, które mogą z powodzeniem naśladować bursztyn. No i jeszcze jest podobny do bursztynu, ale tańszy, kopal.
Nie wiem jedynie, czy taka drobnica też bywa podrabiana. Niestety, nie znalazłam w internecie żadnych miarodajnych sposobów na sprawdzenie w warunkach domowych, bez specjalistycznego sprzętu :(
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2020, 09:26:44 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 26, 2020, 23:55:20 »
Sieczki bursztynowej nikt nie podrabia, nie ma sensu.

Podrabia się większe kawałki, nadające się na różne wyroby. Częsta jest pół-podróbka, czyli używanie bursztynu prasowanego lub przetapianego. Nie ma problemu, jeśli wyrób jest prawidłowo opisany. Zwykle zbyt jednorodny bursztyn nasuwa podejrzenie przetopienia. Jednak z punktu widzenia własności na nalewkę, nawet odpady przetopionego lub prasowanego bursztynu będą mieć prawie takie same własności.

Twoje zdjęcia pokazują typową powierzchnię naturalnego bursztynu. Tych wżerów się tak łatwo nie zrobi.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 27, 2020, 01:31:52 »
Dziękuję :)