Autor Wątek: Siwe włosy  (Przeczytany 15585 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Siwe włosy
« dnia: Grudnia 07, 2020, 21:03:07 »
Jest taka reklama, wystarczy pójść do apteki, kupić odpowiedni szampon i włosy nie są siwe.
Nie byłam w aptece, tam kupuję tylko maść z witaminą A. Wazelinę kupuję w Rossmanie, jest tańsza.
A włosy ściemniały, a nie farbowałam. Nie mogę poznać się w lustrze :).
Czyżby nadużywana bukwicówka z powodu pandemii?
A może puder bursztynowy?
A może maść czeremchowa?
Też macie takie doświadczenie z zanikaniem siwizny?
Siwizna to oprócz lat to zmartwienia, te niestety mam.
Od lat jak obserwuję ludzi, wydaje mi się, że siwieją Ci co nadużywaja antybiotyków...
Nie używam.
Waham się między bukwica a bursztynem.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Siwe włosy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 07, 2020, 23:31:38 »
Wow, to bardzo ciekawe! Gdyby udało ci się odkryć, czym to jest spowodowane, to mogłabyś niezły biznes na tym zrobić :)
Stosowałaś wymienione produkty na skórę głowy czy jak? Może napisz coś więcej, to ktoś mógłby przetestować. No i jak długo już stosujesz taką terapię?

Mam już sporo siwych włosów i zauważyłam, że tam gdzie je wyrywam, to siwych brak. Mam niskie i wąskie czoło, w dodatku linia włosów układa się w taki idiotyczny ząbek na środku czoła, jak u myszki Miki, więc zawsze wyrywam włosy ze skroni i czoła, aby podwyższyć to czoło i nieco je poszerzyć (mam też wystające kości policzkowe i przez wąskie czoło, to jeszcze bardziej rzuca się w oczy)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2020, 23:33:14 wysłana przez qwerta »

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2020, 07:08:36 »
A włosy ściemniały, a nie farbowałam. Nie mogę poznać się w lustrze :).
Czyżby nadużywana bukwicówka z powodu pandemii?
Waham się między bukwica a bursztynem.

A  bukwicówka to z czego  : z miodownika melisowatego czy bukwicy lekarskiej ?
https://zapodaj.net/b47385b4714ec.jpg.html
https://zapodaj.net/686ffc02be820.jpg.html

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 08, 2020, 17:08:31 »
Z bukwicy lekarskiej ale nie tylko, miodownik melisowaty też tam jest.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 13, 2020, 02:02:50 »
@halina1 - to nie podasz już żadnych szczegółów? No chyba, że zamierzasz opatentować i to jakaś tajemnica?
Byłam ciekawa, czy tą bukwicówkę wcierałaś w skórę głowy, czy spożywałaś?
Puder i maść, to rozumiem, że były stosowane na skórę głowy? Tylko jak często i jak długo? I jaki dokładnie skład tej maści?
Do mnie najbardziej przemawia puder bursztynowy, jednak bez szczegółowych informacji, to ciężko zgadnąć.
No trochę szkoda, że się pochwaliłaś, a nie chcesz nic więcej zdradzić, więc nawet nie można przetestować :(
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2020, 02:12:31 wysłana przez qwerta »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 14, 2020, 16:05:30 »
Buwicówka to nalewka. W jej składzie jest mięta okrągłolistna, bukwica, melisa, miodownik melisowaty, arcydzięgiel, cynamon, anyż gwiaździsty, goździki. W tym roku dodałam jeszcze kocankę i krwawnicę. Może te dwa składniki zadziałały na włosy? Niestety nalewka bardzo nam smakuje. A do tego nie ma po niej kaca a sen jest twardy.  Ta nalewka to mój pomysł.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 14, 2020, 23:59:38 »
@halina1 - dzięki :) czyli bukwicówkę tylko piłaś. Myślałam, że stosowałaś też jako wcierkę na skórę głowy... I rozumiem, że piłaś ją od co najmniej roku?
A co z tym pudrem bursztynowym? Jak go stosowałaś? Mnie ten puder bardzo zaciekawił. Kupiłaś gotowy czy sama zmieliłaś?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 15, 2020, 09:43:43 »
Puder zrobiłam sama. Zmieliłam w moździerzu (ważna niska temperatura), bursztyn w "kryształkach" sprzedawany na nalewki. Jedną porcję zmieszałam z wazeliną, drugą z lekkim kremem. Wolę ten z wazeliną. Skóra po nim jest niesamowita.
Nalewkę pijemy od dawna, czasami coś zmieniam. Ale w tym roku pijemy więcej. Najwięcej w niej jest mięty, ponad 50 %, potem bukwica około 20 % (wcześniej były tylko liście, teraz jest kwiat). Klika korzonków arcydzięgla, łyżeczka rozdrobnionego cynamonu, łyżeczka goździków, łyżka melisy, miodownika melisowatego, krwawnicy, 4 grona kocanki, 1 anyż gwiaździsty. Zalewam to 1,5 litra np. krupniku. Zakręcony słój wstawiam do garnka z wodą i podgrzewam do wrzenia. Stoi do ostygnięcia. Po wymieszaniu odstawiam na 2 tygodnie. Po czym filtruję i rozcieńczam w stosunku 1:3 najlepiej zbożowym alkoholem.
Z włosami, to jeszcze mam takie podejrzenie. W tym roku wyjątkowo często do zwilżenia włosów przed myciem używam wodnego naparu złotego wąsa. Przypadkowo, trafiłam na opis, że złoty wąs powoduje ciemnienie włosów.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 15, 2020, 12:53:37 »
Dziękuję :)

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 28, 2021, 23:21:33 »
Dopytam, czyli bursztyn na wazelinie to do twarzy, nie wcierki w skórę głowy?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 29, 2021, 10:00:58 »
Dopytam, czyli bursztyn na wazelinie to do twarzy, nie wcierki w skórę głowy?

Wazelinę używa się tylko wtedy, jesli na prawdę trzeba zatkać skórę, by nie wysychała. Nie należy tego mylić z nawilżeniem, jak to niektóre reklamy utrzymują.

Wracając do tego bursztynu z wazeliną: jeśli dodasz do tego przynajmniej raz tyle lanoliny lub czegoś podobnie tłuszczowego, a dobrego dla skóry, to może surowiec do czegoś się nada - na twarz lub po odadniu jakichś olejków na stawy

Pozdrowienia :-)

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 29, 2021, 18:31:23 »
O! Dzięki Basiu.