Autor Wątek: Sbitien  (Przeczytany 1402 razy)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
Sbitien
« dnia: Listopada 30, 2020, 10:49:39 »
Witam serdecznie,

Otóż na studiach dowiedziałem się o takim napitku jak Sbitien. Usłyszałem o nim  po raz pierwszy, wcześniej nie znałem tego wynalazku. Jest to napój rosyjski, ukraiński i białoruski. Stąd moje pytanie - zna ktoś recepturę  - przepis na ten napój i może coś więcej, np. historię powstania itp.?

Pax et bonum.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Sbitien
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 08, 2020, 13:12:21 »
Wrzuć w Google "сбитень", to wyrzuci dużo po rosyjsku, nawet spolszczony wpisik w Wikipedii "zbiteń". Rozumiem, że to jest rodzaj miodu pitnego.

Z rosyjskiej Wikipedii:
"в кипящей воде растворяют мёд, патоку, или сахар[6], затем добавляют пряности (зверобой, шалфей, лавровый лист, имбирь, перец стручковый[9], мята, хмель, корица, гвоздика[7], чёрный перец, бадьян, кардамон[8] и другие подобные компоненты по вкусу). Варят 30 минут. Подают горячим и пьют как чай"

W gotującej się wodzie rozpuszcza się miód, patokę lub cukier, dodaje się przyprawy (dziurawiec, szałwię, liść laurowy, imbir, ostra paprykę, miętę, chmiel, cynamon, goździki, czarny pieprz, anyż gwiazdkowy, kardamon i inne podobne składniki według smaku. Gotuje się pół godziny i pije się na gorąco, jak herbatę.

Pozdrowienia :-)

Offline lelka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2020, 20:16:55 »
Swego czasu opracowałam na użytek własny i znajomych taki bryk z książki o kuracji przeciwpasozytniczej
wg SIEMIONOWEJ (oraz Huldy Clark z uwzględnieniem uwag Małachowa). Mogę gdzieś to opracowanie zamieścić jeśli chcecie, tylko zrobiłam tam tabelki więc chyba w pdf) W każdym razie Siemionowa w swojej książce o kuracji opisuje zbiteń. Próbowałam pić, nie dałam rady.

Trzy przepisy na zbiteń do wyboru:
-150 g miodu zalać 1 l wody i gotować 20 min. Dodać po 15 gram każdej z przypraw: cynamon, imbir, kardamon, liść laurowy oraz stewię do smaku, gotować jeszcze 5 min, przecedzić, pić gorący
- 200 g miodu zmieszać z 1 l wody, gotować przez 20 min. Dodać po 5 gram każdej z przypraw: goździki, cynamon, imbir, liść laurowy, gotować jeszcze 5 min, przecedzić, pić gorący
- 1 kg miodu rozpuścić w 4 l wrzącej wody, dodac 20 g chmielu, 5-7 gram mieszanki przypraw: cynamon, goździk, melisa lub mięta, gotować 2-3 godz., pić gorący
« Ostatnia zmiana: Grudnia 08, 2020, 20:19:14 wysłana przez lelka »

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 09, 2020, 09:06:12 »
Super wielkie dzięki Basiu i Lelka :) Rosja widzę stoi ziołami tak samo jak Ukraina. Dużo mają "wynalazków".  W Polsce zapomniano o ziołach, chociaż już teraz wraca się pomału.

Pax et Bonum