Dostałam od Jaro68 na priv pytanie o możliwość zastosowania przegorzana lub innego zamiennika strychniny.
Ogółem, to może mieć sens, ale to musi być element bogatszej kuracji.
Nalewka, którą ja stosowałam przy nietrzymaniu moczu u starszej osoby, to była z nasion 1:1-1:2 na wódce, moczona 2 miesiące. Wtedy 5-6 kropel dziennie wystarczało
Ja to sobie wyobrażam tak, że do litra świeżo zaparzonych jakichś ogólnych ziół neuroprotekcyjnych wlej ze 2 ml nalewki (odmierzyć można strzykawką), to wlej z fusami do termosu i to byłoby do wypicia łykami w ciągu dnia między posiłkami i tak przez wstępnie 2-3 miesiace.
Myślę, że też możesz rozważyć postawienie pijawek u jakiegoś fachowca, może elektroakupunktura lub borowina.
Posiłki z tłuszczem dobrze przyprawiaj różnymi tymiankami, majerankiem i podobnymi przyprawami - one delikatnie rozpuszczają zrosty.
Poza tym cały alfabet witamin, a śczególnie witaminę B w pełnej numeracji i bardzo solidne dawki.
Z apteki Sylvit i Rapacholin po posiłkach dla wątroby i nalewka z miłorzębu (chyba, że masz własną)
Dodatkowo 3 x dziennie z posiłkiem łyżka tranu na przemian z olejem z dyni lub z wiesiołka lub konopnym lub lnianym, najlepiej różne i na zmianę codziennie
Przykładowa mieszanka neuroprotekcyjna do picia:
mięta, melisa, kurdybanek, lipa, nagietki, jakiekolwiek jasnoty, liście brzozy, wierzby, liście i kwiaty wiązówki (dużo), rozchodnik (jakikolwiek), żeńszeń syberyjski (sieczka), różeniec (sieczka), owoce dzikiej róży, jarzębiny lub aronii, irgi, kaliny, kozłek, lukrecja, mniszek -ziele i korzeń, babka, rdest ptasi, uczep, jakaś bylica, fiołek trójbarwny.
To wszystko trzeba zmieszać, zmielić i stosować. Jeśli cos Tobie dokucza poza kręgosłupem, to trzeba dołożyć odpowiednie surowce do tej mieszanki, na przykład regulacja wypróżnień.
Adaptogeny mogą w sumie być jakiekolwiek, ale nie w formie ekstraktów czy nalewek, to ma być sieczka ziołowa. Nam chodzi o skutek neuroprotekcyjny i regeneracyjny, a nie pobudzenie.
Ja bym tak widziała kurację. Cudów się spodziewać nie można, ale coś się ma prawo wyprostować, szczególnie, że układ nerwowy ma duże zdolności przystosowawcze.
Pozdrowienia :-)
Basia