Autor Wątek: Ropień po leczeniu kanałowym - standardy...  (Przeczytany 4306 razy)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Ropień po leczeniu kanałowym - standardy...
« dnia: Kwietnia 03, 2021, 14:41:50 »
W październiku byłem umówiony na leczenie kanałowe górnej siódemki. Wizyta została odwołana z powodu "pandemii". Zeszło z tym do lutego, ale że w zasadzie ząb nie dawał żadnych objawów (decyzję o leczeniu kanałowym podjęto po wykonaniu TK szczęki) to zrobiłem sobie jeszcze dwa małe ubytki i w końcu dwa tygodnie temu przyszła kolej na siódemkę. Po otwarciu zęba dentystka stwierdziła zgorzel, wyczyściła wstępnie kanały, założyła opatrunek z jakimś środkiem bójczym i zaklajstrowała tymczasowo, do kolejnej wizyty.

Ząb zaczął boleć, ale plasterek imbiru na noc i ziółka przeciwzapalne (wiązówka, sadziec, nawłoć, żywokost i trędownik) załatwiły sprawę w dwa dni. Kolejna wizyta i godzina na fotelu - ważne, że ząb został wypłukany, wydezynfekowany, wyczyszczony i wypełniony na gotowo.

Zaniepokoiło mnie w trakcie leczenia przebicie wierzchołka jednego z korzeni i wejście narzędzia czyszczącego ok. 0,5cm w otaczającą tkankę - dla mnie było to przeniesienie infekcji, ale z drugiej strony dentystka sporo czasu poświęciła na dezynfekowanie, wypalanie itp zabiegi, więc uznałem że wie co robi (choć płukając wlała mi nieco jakiegoś żrącego środka, o zapachu lizolu, do gardła i musieliśmy przerwać na chwilę, aż doszedłem do siebie).

Dwa dni wszystko było ok - żadnych objawów bólowych czy jakichkolwiek innych, niepokojących. Drugiego dnia wieczorem zaczęło boleć dziąsło w okolicach wyleczonego zęba. Sytuacja rozwijała się błyskawicznie - pulsujący ból, rozlewająca się coraz bardziej opuchlizna. Wkroczyłem do akcji z tym co miałem pod ręką (imbir akurat "wyszedł"): płukanki przeciwzapalne z wcześniej używanych ziółek, płukanka z roztworu propolisu, goździki. W końcu opatrunek nasączony propolisem załatwił sprawę. Zapalenie zatrzymało się, a do rana pozostał widoczny opuchnięty fragment dziąsła poniżej przedmiotowego zęba. 

Mając na uwadze zbliżające się Święta natentychmiast rano udałem się do "Kliniki stomatologicznej" w której ząb był leczony. Po małych perypetiach dentystka zgodziła się obejrzeć problem. Wstępne oględziny, RTG czterokrotne, a w końcu zaproszenie na fotel i dywagacje co z problemem zrobić.

Na RTG wyszło, że ząb jest wyleczony prawidłowo, a zapalenie zdarza się czasami... tylko co zrobić jak rozwinie się w czasie świąt... Pani "doktor" podjęła męską decyzję, nie informując mnie jednak o tym co zamierza zrobić: wgłębnikiem (takim ostrym stalowym hakiem) zagłębiła się w dziąsło przesuwając się po zewnętrznej ściance zęba aż do ropnia, a następnie przekłuła go i oznajmiła z satysfakcją, że ropień ma tu przetokę... a jak już ma przetokę, a święta tuż, tuż to trzeba ropień wycisnąć!!!

Mówię wam, to była jazda bez trzymanki - trwało z 10 minut, bo tuszę, że pani dentystka na zdjęciu zobaczyła więcej niż mi powiedziała: wyciskała ropnia z dwóch stron siódemki i nawet za ósemką. Ból okropny, aż się dziwię że spokojnie to zniosłem (bo mogłem osuwać się tylko w fotelu) ale cały czas byłem gorąco przepraszany i kolejne wyciskanie. Na koniec dentystka tymże wgłębnikiem wepchała w puste miejsca w dziąśle jakiś nasączony lekami opatrunek, wypisała antybiotyk i kolejna wizyta za tydzień...
Dziś zaczęła mnie boleć wyleczona kanałowo, rok wcześniej, ósemka (przy nagryzaniu) z czego wnioskuję że zapalenie się rozszerzyło...

Na koniec mam pytanie: czy takie postępowanie to teraz w Polsce standard??? Bo tydzień szybko minie, i kolejna wizyta coraz bliżej...

Drugie pytanie: tak sobie tłumaczę, że teraz nie warto ryzykować z ziołami i trzeba najeść się antybiotyku (Clindamycin 600 2xdz), ale z drugiej strony dawałem sobie radę wcześniej bez niego... więc może niepotrzebny? Mam swój trędownik, pączki topoli, korę wierzby, wiązówkę, propolis?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
Odp: Ropień po leczeniu kanałowym - standardy...
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2021, 19:10:40 »
Rozszerzający się stan zapalny zmobilizował mnie do intensywniejszych działań (wczoraj bolało mnie już lewe ucho i okolice lewego oka, wieczorem doszła także dolna szczęka po stronie wyciśniętego ropnia (antybiotyk brałem).

Wytoczyłem najcięższe działa i ultra przeciwzapalną mieszankę ziołowo-czagową plus imbir na całą noc, nagryzany co nieco w dłuższych odstępach czasu. Coś zadziałało, bo nic mnie już nie boli jakoś szczególnie, czuję tylko dyskomfort w okolicy wyciśniętego ropnia i najbliżej położonych obszarów dziąsła.

W międzyczasie wyczytałem, że czaga nie powinna być stosowana razem z antybiotykiem... ale już po fakcie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2021, 19:14:27 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 04, 2021, 21:49:52 »
Jeśli dało radę usunąć ropę, to dobrze. Jeśli jest zgorzel, to tam są bakterie beztlenowe i to nic ciekawego, trudno je usunąć. Osobiście proponuję antybiotyk zjeść i stosować wszelkie domowe armaty i bomby atomowe na te bakcyle.

Pamiętaj tez o smarowaniu miksturami skóry twarzy na szczęce i dookoła bolącego ucha i pobliskie zatoki. Mi przy podobnej nieco przypadłości, ale mniej bolesnej (ząb był martwy już przedtem, a przetoka się zrobiła sama, więc nie orbitowałam) pomogły płukanki z ziół garbnikowych z Dentoseptem, by usunąć śluzy i rozszczelnić komórki błon, potem smarowanie dziąseł i szczęki ziołami szwedzkimi, a na koniec olej z dziurawca. Do tego jakaś ostra pasta do zębów typu Dabur Red. Tak ciągnę już ileś lat, teraz tylko płukanki Dentoseptem, bez garbników (lenistwo) + smarowanie

Wynik jest taki, że ząb się kiwa już 7 rok, ale kość się powoli regeneruje, co widać na rentgenie i co szczerze zaskoczyło dentystkę.

Powodzenia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 13, 2022, 19:17:07 »
I tak jak przewidziałaś Basiu - dolegliwość jest przewlekła! Coś mi siedzi pod zębami, a szczególnie pod 7-kami i 8-kami. Raz jedna strona, raz druga. Ostatnio miałem spokój kilka miesięcy, zęby przeleczone kanałowo (he, he - od tego się zaczęło!) i w zasadzie nie mam z nimi problemów, ale bywa, że nagle jeden z nich staje się tkliwy. Już bez ropni, bo do tego nie dopuszczam. Na pierwszy sygnał zapalenia idzie propolis na bagietce - wystarczy jeden dzień, trzykrotne smarowanie zęba i jego okolic. Następnego dnia rano ani śladu bólu i mogę normalnie używać go przy jedzeniu :-)

Od jakiegoś czasu tak mi dobrze było (dłuższa przerwa), że przestałem ssać na przemian kurkumę i imbir (kurkuma potęguje działanie imbiru, jak jest wpleciona w grafik), ale widzę, że czas na zakupy :-)