Autor Wątek: Co na zanik dziąseł?  (Przeczytany 4928 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Co na zanik dziąseł?
« dnia: Listopada 10, 2020, 23:08:47 »
Po tym, jak pojawiły się u mnie problemy z wydzielaniem śliny i wysychaniem w ustach, zaczęły cofać mi się dziąsła. Tak jakby się kurczyły i odsłaniały szyjki zębowe :( Dodam, że absolutnie nie mam i nigdy nie miałam kamienia nazębnego, więc na 100% nie to jest przyczyną. Czy są jakieś zioła/olejki do wcierania w dziąsła albo płukania, które mogłyby ten proces zahamować?
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2020, 23:10:57 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
Odp: Co na zanik dziąseł?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 11, 2020, 19:03:28 »
Co prawda nic ziołowego :( ale może borowina z jeziora saki? właściwie błoto iłowe. Musiałabyś poczytać sama, czy nadawało by się na Twoją dolegliwość. Ja miałam jakiś czas mocny stan zapalny. Nie wiem od czego, ale dziąsło spuchło tak, że nie mogłam nic gryźć. Trzymałam borowinę w buzi, potem dokładnie myłam zęby i powiem, że to była rewelacja. Aleksander Haretski to również zachwalał, więc propozycja do rozważenia. Kiedyś kupiłam sobie wiaderko na OLX. Latem chciałam kupić kolejne, ale osoba od której kupowałam powiedziała, że jest problem z wizami do Rosji i już nie ma tego w ofercie:( Na szczęście jeszcze trochę mam.
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2020, 19:05:54 wysłana przez agnieszka »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 11, 2020, 20:24:07 »
@leo - dziękuję, sprawdzę to :)

@agnieszka - ale ja nie mam stanu zapalnego dziąseł. One po prostu tak jakby wysychały i się kurczyły :( Nie są zaczerwienione ani tym bardziej opuchnięte. Szukam raczej czegoś, co będzie działać nawilżająco i pobudzi krążenie krwi.

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 11, 2020, 20:51:31 »
[quote
 ....ja nie mam stanu zapalnego dziąseł. One po prostu tak jakby wysychały i się kurczyły
[/quote]
 U mnie przy okazji wystąpienia stanu zapalnego dziąseł stomatolog stwierdziła zanikanie kości szczęk - więc dziąsła się obniżały odsłaniając zęby a to jest osteoporoza miejscowa .  Zaniepokojony słowem osteoporoza zrobiłem badania kości kręgosłupa i biodra  ale tam stwierdzono 99 do104 % "kości w kości" .

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 11, 2020, 21:39:04 »
U mnie przyczyną prawie na 100% jest ten brak śliny. Raczej wątpię, aby to była osteoporoza

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 11, 2020, 22:22:21 »
kłącze imbiru pobudza wydzielanie śliny. Może dziąsła masować miękką szczoteczką?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 11, 2020, 22:30:35 »
A jak u Ciebie wygląda kwestia poziomu / podaży cynku?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 12, 2020, 03:02:21 »
@Pragmatyk - a nie wiem, nigdy nie sprawdzałam poziomu cynku, ale suplementuję od długiego czasu preparat ze skrzypem i jest tam również cynk 5mg (biorę 1tb/dzień)

@agnieszka - imbir stosuję dość często jako przyprawę i zazwyczaj dość sporo go dodaję, czasami też pijam sok imbirowy albo nawet przegryzam sobie taki surowy. W takim razie spróbuję częściej go jadać.
No a zęby szczotkuję 2-3 x dziennie. A może dodawać ten imbir do pasty?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 12, 2020, 12:10:25 »
Na Allegro można kupić za około 20 zł pastę do zębów RED firmy Dabur z Indii. Ona zawiera paprykę i jest rzeczywiście "przyprawowa" w smaku.

Po wymyciu zebów, płukanka aptecznym Dentoseptem, a potem posmaruj dziąsła jakims gojącym olejem, na przykład wyciągiem z dziurawca.

Podobno dobre wyniki w leczeniu paradontozy są w smarowaniu dziąseł wywarem z żywokostu na 20% DMSO w wodzie

Spróbuj.

Pozdrowienia :-)

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 12, 2020, 13:38:11 »
@Pragmatyk - a nie wiem, nigdy nie sprawdzałam poziomu cynku, ale suplementuję od długiego czasu preparat ze skrzypem i jest tam również cynk 5mg (biorę 1tb/dzień)

w jakiej formie? 5mg to i tak jest za mało nawet na pokrycie zapotrzebowania, a co dopiero uzupełnienia niedoborów. Moim zdaniem 15mg to minimum, przy niedoborach to można spokojnie w 30mg celować.
Czy suplementujesz B1 do skrzypu?
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2020, 13:43:09 wysłana przez wzuo »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 12, 2020, 21:51:09 »
@Basia - dentosept bardzo mi szkodzi, jak wszystko na alkoholu, kiedyś próbowałam nim płukać jak miałam jakiś ropień. Poza tym ja tam żadnego stanu zapalnego nie widzę, dziąsła są blade, nie są zaczerwienione ani opuchnięte. One po prostu tak jakby zanikają, kurczą się, usychają, nie wiem jak to nazwać. Nie mam stricte paradontozy, która zresztą jest zazwyczaj związana z kamieniem nazębnym, którego też nie mam nawet w śladowych ilościach.

@wzuo - B1 jest już w tym preparacie ze skrzypem i jeszcze w dwóch innych które biorę (Revitanerw i Essetil Complex).
Co do cynku, to nie wiem w jakiej tam jest formie, ale z tego co czytałam, to jego niedobory wcale takie częste nie są, a nadmiar może być bardzo szkodliwy: https://zdrowie.pap.pl/dieta/odkryj-podwojne-oblicze-selenu-i-cynku - tu podają, że prawie 70 proc. kobiet powyżej 60 roku życia ma za wysoki poziom cynku. Wprawdzie nie mam jeszcze nawet 50 lat, ale jakaś bardzo młoda też już nie jestem, więc trochę się boję tak w ciemno suplementować go w większej dawce.
Z tego co czytałam o objawach niedoboru cynku, to niby spora część pasuje, ale pasuje też do wielu innych schorzeń. Jest tam natomiast też o wypadaniu włosów, a ja mam obecnie tyle włosów, że wyglądam jak w czapce (wcześniej mi wypadały, ale chyba ten skrzyp pomógł). Mowa też była o osłabionym smaku i węchu, a ja akurat węch i smak mam takie czułe, że aż mi to przeszkadza
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2020, 22:02:26 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 13, 2020, 10:42:00 »
To zamiast Dentoseptu użyj wywaru z kory dębowej lub innych garbników. Chodzi o to, by usunąć warstwę normalnego śluzu, by środki lecznicze doszły głebiej do tkanek.

Paradontoza to nie tylko problem z kamieniem, ale istnieją teorie, że to zakażenie bakteryjne, czymś podobnym do krętków boreliozy. Stan zapalny, to reakcja obronna organizmu, ale u Ciebie z tymi reakcjami jest bardzo dziwnie. Ale, spróbuj po płukance zastosować właśnie coś gojącego, na przykład z żywokostem i dziurawcem.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 20, 2023, 14:17:57 »
Po tym, jak pojawiły się u mnie problemy z wydzielaniem śliny i wysychaniem w ustach, zaczęły cofać mi się dziąsła.

Tak mi teraz przyszło do głowy: zwykle suchość w ustach i choroby dziąseł są jednym z pierwszych objawów cukrzycy. Diagnozowałaś problem pod tym kątem?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 20, 2023, 18:56:34 »
@Pragmatyk - cukier zawsze mam w normie, nie mam nadwagi, odżywiam się raczej zdrowo, nie jadam białego pieczywa, tylko żytnie razowe, nie słodzę napojów, smażone potrawy jadam bardzo rzadko, produktów skrobiowych też niewiele, a wędlin wcale. Jedynie od czasu do czasu pozwolę sobie na jakiegoś słodycza, a i to staram się wybierać jakieś zdrowsze. Naprawdę nie wiem, skąd by się u mnie wzięła cukrzyca...
Poza tym słyszałam, że w cukrzycy to jest wzmożone pragnienie, a u mnie to nie pragnienie, tylko brak wydzielania śliny i łez, który występuje wyłącznie podczas snu i tuż przed zaśnięciem.
Obecnie podejrzewam, że ten problem mogą powodować chore jelita :(
Na dziąsła trochę pomaga żucie plasterków imbiru, ale zazwyczaj robię to tylko raz dziennie, rano, bo przyjemne to nie jest. Staram się też po jedzeniu płukać wodą z sodą i eugenolem
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2023, 19:55:32 wysłana przez qwerta »