Autor Wątek: Intensywny okres ze skrzepami, niskie ciśnienie i przyspieszone tętno  (Przeczytany 1423 razy)

Offline kathanka

• Nowy
  • *
Kochani Forumowicze

Mam 41 lat. W ubiegłym miesiącu, po raz pierwszy w życiu miałam tak intensywny okres trwający ponad 7 dni z dużymi skrzepami. Dowiedziałam się ze należy pić herbatę z pokrzywy, pomogło, ale po zakończeniu okresu pojawiło się szybkie męczenie i bardzo szybki puls. Co piętro musiałam stawać aby odpocząć gdyż tak mocno mi biło serce.
W tym miesiącu okres pojawił się 10 maja i już następnego dnia był znów taki intensywny ze skrzepami. Piłam herbatę z pokrzywy i pozniej tez krwawnika. 18 maja okres sie zakończył, ale wzmógł się problem szybkiego pulsu np. po wysilku (przejściu z pokoju do kuchni) 113/67 puls 106, 110/65 puls 94, 108/65 puls 101. Do tego czuję dosłownie tętno z tyłu głowy dlatego trudno mi zasnać.
Od 10 maja do dnia dzisiejszego nigdzie nie byłam bo boje się tego szybkiego pulsu i niskiego ciśnienia.
Wczoraj i dziś wypiłam mała butelkę soku z buraków i dzis zjadłam wątróbkę z ziemniakami i tartymi burakami.
15, 16 i 17 maja budzilam sie w nocy z szybkim tętnem, musiałam usiaść, napić się wody wtedy się to uspokoiło, ale niemal cały czas czuję tętnienie z tyłu głowy nad szyją, jak wykonam jakiś wysiłek.
Obawiam się wyjść gdyż to przyspieszone tętno mnie przeraża.
Co mam zrobić, aby to tętno się uspokoiło i abym mogła wyjśc z domu, uniknąć tak intensywnych krwawień w przyszłym miesiącu.

Uprzejmie proszę o pomoc

Pozdrawiam ciepło

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Intensywny okres ze skrzepami, niskie ciśnienie i przyspieszone tętno
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 20, 2021, 00:31:23 »
Pierwsze to wizyta u ginekologa!
To w zasadzie klasyczne objawy anemii spowodowanej nadmiernymi krwawieniami menstruacyjnymi.
Staraj się dostarczyć organizmowi składników niezbędnych do przywrócenia równowagi w tym zakresie: żelazo, kwas foliowy, witamina B12.
Ginekolog powinien określić przyczynę nadmiernych krwawień, bądź od razu podczas badania USG dopochwowego (mięśniak śródścienny), bądż w przypadku prawidłowego obrazu USG kierując na dodatkowe badania. Myślę, że warto odwiedzić w następnej kolejności endokrynologa, w celu diagnostyki równowagi hormonalnej.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 20, 2021, 06:13:51 »
...
 po zakończeniu okresu pojawiło się szybkie męczenie i bardzo szybki puls. Co piętro musiałam stawać aby odpocząć gdyż tak mocno mi biło serce.
 budzilam sie w nocy z szybkim tętnem, musiałam usiaść, napić się wody wtedy się to uspokoiło, ale niemal cały czas czuję tętnienie z tyłu głowy nad szyją, jak wykonam jakiś wysiłek.
Obawiam się wyjść gdyż to przyspieszone tętno mnie przeraża.
Co mam zrobić, aby to tętno się uspokoiło i abym mogła wyjśc z domu, uniknąć tak intensywnych krwawień w przyszłym miesiącu.
...

Podobnie było przy arytmii u mojej mamy. Co do krwawień się nie wypowiadam, ale na arytmię pomogła Omega-3 2.5-3g dziennie ( u jeszcze jednej osoby też się sprawdziło). Swoją drogą - diagnozę lepiej niech postawi jakiś lekarz.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 20, 2021, 09:57:31 »
Oprócz innych rad jeszcze sprawdź tarczycę, ale najpierw rzeczywiście ginekolog.

Doraźnie możesz pić teraz wywar z młodych liści dębu, kasztana lub orzecha włoskiego.

Pozdrowienia :-)