Autor Wątek: 100 lat i więcej  (Przeczytany 8043 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
100 lat i więcej
« dnia: Października 25, 2011, 11:07:26 »
Witajcie

Korzystając z tego ze jest tu sporo ludzi chciałbym zapytac ilu ludzi w swoim zyciu znaliście lub słyszeliście którzy otarli sie lub przekroczyli setkę? (prosze o podanie płci i w których latach żyli lub zyją).

Pozdrawiam
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: 100 lat i więcej
« Odpowiedź #1 dnia: Października 25, 2011, 15:38:12 »
Mama mojej kolezanki ma 104 rok, jest w dobrej kondycji umyslowej i niezłej fizycznej.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Października 25, 2011, 17:10:20 »
Cześć Halinko

A czy rozmawiałaś z tą panią kiedykolwiek?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 25, 2011, 18:41:50 »
Tak, osoba bardzo ciekwa świata. Dawno u koleżanki nie byłam . Ostatnio , około 8 lat temu, przeczytała książkę ojca Grande i ją komentowała.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Października 25, 2011, 20:39:55 »
102 lata w bliskiej rodzinie, kobieta, kilka lat temu odeszla. Paza tym 3 kobiety, ktore przekroczyly setke, z ktorymi ja nie mialam osobistego kontaktu, ale osoba z mojej rodziny miala, odeszly w ostatnich dwoch latach. Jeden mezczyzna, 97 lat, ktory gdy mu spiewalismy tradycyjne 100 lat na urodzinach, bardzo sie zasmucil, ze tylko 3 lata mu zyczymy, odszedl 2 lata pozniej, ale ja mysle, ze przez te spiewy na urodzinach.
Same damy tylko jeden dżentelmen (podobnie jest w mojej historii). Chyba zbyt emocjonalni jesteśmy  :) Z tym spiewaniem to naprawdę mocny miał człowiek żart :) W tym wypadku należał zaśpiewać 200 :)
Tak, osoba bardzo ciekwa świata. Dawno u koleżanki nie byłam . Ostatnio , około 8 lat temu, przeczytała książkę ojca Grande i ją komentowała.
Ostatnio zaczytywałem się w historię długowiecznych i cechami przeważającymi były : pogoda ducha , ciekawość (pozytywna) wiara... Wystrartowałem z tym wątkiem celowo bo temat jest naprawdę ciekawy i każdy z nas ma z pewnością wiele do powiedzenia...
Tutaj link który wkleiłem w innym wątku… Jest naprawde wart posłuchania i obejrzenia:
http://vimeo.com/18952969   (dokument jest po angielsku ale wiele idzie zobaczyc bez wsłuchiwania się) Swoją droga marzy mi się taki koniec….

Pozdrawiam- Robert
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2011, 20:50:28 wysłana przez freshbynature »

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Października 26, 2011, 08:46:10 »
Takich osób jest sporo wokół nas tylko oni nie "wystawiają" się na widok publiczny co w obecnie panującym schemacie życiowym odbierane jest jako działanie które jest mało rozwojowe  :) Chciałbym  nakręcic taki film o takiej polskiej lub polskim Juliette co byłoby dobra rzecza dla przyszłych pokoleń...
Wracając do stulatków to większośc z nich nie robi zadnego halo z tego ze dozyło tylu lat , sprawa miałaby sie zupełnie inaczej gdyby jakis amerykanin dożył np.110 lat , zostałby z pewnością okrzykniety czyms nieprawdopodobnym i nadludzkim a jeszcze jakby się okazało ze jadł przez całe zycie produkt x- miliardy dolarów dla firmy któraby to produkowała- na szczęscie tak prosto nie jest....

Pozdrawiam - Robert

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 26, 2011, 10:22:59 »
Moja babcia, z którą mieszkam jeszcze nie przekroczyła tej granicy, ale ma do niej tylko dwa lata z kawałkiem. Babcia marudzi, że Pan Bóg o niej zapomniał, że wszyscy inni ludzie już dawno poumierali, a ona się musi jeszcze męczyć. No... to troche prawda - kości łamią, oczy takie sobie, ręce od wielu lat się trochę trzęsą, czasem serce sobie jakby dawało na odpoczynek. Ale - zdrowe ponarzekakanie jest podstawą dobrego stanu zdrowia, dzięki temu nie kwasy zostają na wątrobie. Stan umysłowy? Można się dogadać, ale czasem są już dziury w pamięci dotyczące niedawnych spraw. Ale jak poproszę o obranie i pokrojenie ziemniaków i cebuli na obiad, to jest zrobione.
Nie jest źle, ale pewnie koniec jest bliżej, niż dalej...

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Października 26, 2011, 11:46:12 »
Wczytując się w stan zdrowia twojej babci mozna smiało powiedziec ze niektóre osoby w okolicach 70 mają bardzo podobny stan zdrowia...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 26, 2011, 12:54:38 »
Babcia nigdy nie paliła, ale dziadek palił przez wiele lat. Potem on też przestał, bo mu medycyna dała wybór: papierosy i szybki własny pogrzeb albo bez papierosów i pogrzeb odłożony na wiele lat. Babcia była zawsze praktycznie abstynentką - mówiła, że jak wypiła, to źle się czuła i tak już było. Co jednak nie zmieniało faktu, że winogrona, wiśnie i porzeczki z gorodu były zawsze zagospodarowane dla gości. Babcia nie piła praktycznie nigdy kawy - nie lubiła jej.
Stresy? Jak na osobę, która dała się przesiedlić z zachodniej Ukrainy do obecnej zachodniej Polski, to ich miała dosyć w życiu. Może ważna jest więź rodzinna, sąsiedzka, może i kłótnie, ale żywe, a nie duszona bezradność? Nie wiem... Przecież w życiu zwykłych niebogatych ludzi zawsze jest dużo bezradności... Może chodzi o zaakceptowanie bezradności?

Babcia mało je lekarstw. Nie dlatego, że nie wierzy lekarzom, ale dlatego, że bardzo nie lubi połykać pigułek. Ale jak jej zrobię zioła i odpowiednio doleję soku, to wypije. W przypadku rzeczywiście koszmarnego smaku zostaję poproszona o porządne dolanie soku.

Moja psica, jak pojawiła się u nas w domu miałą długość może 20 cm i od razu zagnieździła się w łóźku u babci. Do dziś się razem całkiem dobrze mieszczą, mimo, że psica ma już prawie 30 kilo żywej wagi. Może to jest ważne - mieć do kogo się przytulić? No, bo do kogo w tym wieku można się bezwarunkowo przytulić?

Pozdrowienia :-)

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #9 dnia: Października 26, 2011, 22:36:22 »
Ja w swojej wiosce obserwuję 90-100 latków. Cechy wspólne
- bardzo szczupli
- przeżyli w młodości głód - syberia..
- głód zostawił skazę na psychice oszczedzają jedzenie
- z reguły tradycyjnie poszczą
- całe życie praca fizyczna była ich wyznacznikiem

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #10 dnia: Października 27, 2011, 09:45:43 »
Ja w swojej wiosce obserwuję 90-100 latków. Cechy wspólne
- bardzo szczupli
- przeżyli w młodości głód - syberia..
- głód zostawił skazę na psychice oszczedzają jedzenie
- z reguły tradycyjnie poszczą
- całe życie praca fizyczna była ich wyznacznikiem

U mojej babci na wsi tez sa tacy ludzie ( zblizaja sie do 90) dokładnie  te same cechy..... Sam mam dzień  który mozna nazwac postem i korzyści z niego płynących jest  naprawdę sporo.. nie tylko dla samego ciała...
Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2011, 09:47:59 wysłana przez freshbynature »

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #11 dnia: Października 27, 2011, 12:20:40 »
Znam biegacza 82 lata, był na biegu górskim-naprawdę ciężki bieg, ukończył ten bieg.
Rok wcześniej słyszałem rozmowę jak ów Pan skarżył sie że go wyprzedził "gówniarz
z siedemdziesięciu-dwu roków" kurcze myślę sobie co się "złości" został wyprzedzony przez
"młodzieńca" 38-letniego(rok ur.1972).Okazało się ,że wyprzedził go 72-latek.
JA chcę uczestniczyć w biegach górskich jak będę miał 82 lata i niech mnie wszyscy wyprzedzają
bylebym mógł biec-truchtać  ;D

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Października 27, 2011, 12:43:21 »
Ja bedę dążył aby było tak ( człowiek ma 62 lata):  http://www.youtube.com/watch?v=Nd-U33fKwh8
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2011, 13:16:03 wysłana przez freshbynature »

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #13 dnia: Października 27, 2011, 15:48:59 »
Ja bedę dążył aby było tak ( człowiek ma 62 lata):  http://www.youtube.com/watch?v=Nd-U33fKwh8
No...nieprzeciętne  wyzwanie obyś je spełnił.
Setki nie dożyję, aleeee....mój cel, ukończyć te zawody http://www.youtube.com/watch?v=25SA0E57o9I

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #14 dnia: Października 28, 2011, 06:18:46 »
No...nieprzeciętne  wyzwanie obyś je spełnił.
Setki nie dożyję, aleeee....mój cel, ukończyć te zawody http://www.youtube.com/watch?v=25SA0E57o9I
Janusz , jak na razie w wieku 34 lat podciągam sie pięc razy (z ta róznica ze nadchwytem-dla pana jana to zadna róznica) z podwieszonym cięzarem 40 kg. Do formy pana Janka mi bardzo daleko ( np w martwym ciągu biorę 190 kg gdzie on ... 410  :)).
Ten człowiek to fenomen , który jest dla mnie inspiracją. Uprecyzyjnie moje marzenie: dotrwać w formie do śmierci...
Iron Man to wspaniałe zawody gdzie ilość przemysleń czy dotrwam do końca równa sie tysiące razy :) Też Ci zyczę spełnienia ( najwązniejsze że sa jezcze marzenia bo to one napedzaja koniunkture amatorów sportowców.....)
Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2011, 06:20:42 wysłana przez freshbynature »