Autor Wątek: Olej na kurkumie proszę o rady - wietnamski spam  (Przeczytany 2049 razy)

Offline thehay95

• Nowy
  • *
Olej na kurkumie proszę o rady - wietnamski spam
« dnia: Września 30, 2020, 19:53:30 »
Cześć.
Od kilku dni zażywam kurkumę - na mnie działa adaptogennie, znosi zmęczenie i pobudza bez nerwowości.
W sumie kilkadziesiąt różnych działań, z obowiązku wspomnę o:
-Antydepresyjne, regulujące trawienie, znosi stany zapalne w całym organizmie, hamuje zwyrodnieniowe procesy w stawach, anty- bakteryjne i wirusowe etc. Co będę pisał, w Internecie sa tony materiałów.
Zażywa się podjęzykowo, z pieprzem lub pieprzem cayeńskim (zwiększają biodstępność) i odrobiną tłuszczu.

Ja chciałbym zrobić wyciąg olejowy i proszę o radę:
Do oleju (jakiego?) wędruje papryczka chili i posiekane czy tam starte kłącze.
Ile to macerować i kiedy odcedzić? Może nie odcedzać wcale?
Wolno to podgrzać? O ile i na jak długo?

Jedym słowem -  pomocy!
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2020, 19:49:50 wysłana przez Basia »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Olej na kurkumie proszę o rady - wietnamski spam
« Odpowiedź #1 dnia: Października 15, 2020, 19:59:58 »
Popatrzcie na stopkę pod wpisem tego ludka - tam są linki do jakichś wietnamskich stron, chyba na temat różnych form opieki (nie znam wietnamskiego).
Ciekawa jest rasa ludzi, których fotki są wzięte jako ilustracje - jest tam większość bladych białych, ani jednego nawet Włocha czy innego śródziemnomorca. Jest trochę w pierwszym linku skośnookich i czarnowłosych wschodnich Azjatów, ale w trzecim linku są sami biali.

Zastanawiam się, czy to jest ilustracja jakichś kompleksów rasowych, czy co?

Z kilka dni usunę tą stopkę, teraz zostawiam, jako osobliwość do oglądania przez nas, nie tylko przez Google ;-)
Oczywiście spamer ma bana.

Pozdrowienia :-)

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 15, 2020, 20:43:42 »
Dla mnie to bez sensu. Ktoś zadał sobie tyle trudu, żeby napisać post, a potem dał jakiś spam w stopce? To się biznesowo nie kalkuluje, z resztą wyszukiwarki takie linki powoli mają gdzieś.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 16, 2020, 06:31:01 »
Szczerze mówiąc byłam moderatorem na kilku różnych forach, na jednym nadal jestem i jeszcze czegoś takiego nie widziałam, aby ktoś napisał poprawnie po polsku normalny, sensowny post i miał w podpisie jakiś spam z egzotycznych krajów. Może ta osoba ma po prostu wirusa na kompie i dodało mu się z automatu?

A co do rasy ludzi w reklamie, to powszechnie wiadomo, że Azjaci bardzo sobie cenią europejski typ urody i jasną karnację. Tak jak w zachodnich reklamach umieszcza się osoby atrakcyjne, zamiast brzydali, tak u nich pojawiają się biali, żeby przyciągnąć wzrok, bo biali są dla nich po prostu bardziej urodziwi
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2020, 06:59:28 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 16, 2020, 10:54:23 »
Sprawdziłam w profilu: człowiek zapisał się z wietnamskiego adresu i wietnamskiego serwera, nawet jego nick pasuje do Wietnamu. Może studiował w Polsce i dorabia w pozycjonowaniu?
Oczywiście, to nie chodzi o Polaków, tylko o Wietnamczyków i Google

Kiedyś studiowałam z Wietnamczykami, do dziś miewam wietnamskich klientów, to i wietnamskie ogonki w miarę rozpoznaję.
Bez sensu...

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 16, 2020, 11:19:50 »
A, skoro tak,to faktycznie musi być spamer :(

W sumie ja cały czas noszę się z zamiarem zrobienia tej całej pasty z kurkumy. Nawet już ją zakupiłam i nie umiem się za to zabrać. Trochę mnie to całe "złote mleko" odstrasza, bo kurkumy nie lubię, a połączenie jej z mlekiem wydaje mi się szczególnie obrzydliwe :/ No i tak w sumie nie wiem, jak ostatecznie mogłabym ją spożywać, żeby to było w miarę do przełknięcia i w jakiej ilości. Jako dodatek do potraw nie ma szans, bo nie jadam nic takiego to raz, a dwa, to i tak zepsułoby mi smak każdej potrawy. Wolę już samą przełknąć jak bocian żabę :P
Jedyne co wiem, to że trzeba z tłuszczem i pieprzem. Nie wiem, jaki tłuszcz najlepszy? Może olej z czarnuszki? Ma intensywny smak, to może by jakoś tę kurkumę zakamuflował?
I czy faktycznie ona ma lepsze właściwości po ugotowaniu? Nie można tak sobie surowej wymieszać z olejem i pieprzem, tylko trzeba gotować tę pastę?

Offline Taxus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Października 16, 2020, 17:35:50 »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 16, 2020, 17:48:27 »
Ha, no ładnie, czyli spamer skopiował sobie posta

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 16, 2020, 20:29:43 »
myślnika zapomniał.

Offline Bajkalina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Października 16, 2020, 21:25:35 »
A może to jakiś wietnamski wirus? U mnie w pracy informatycy zawsze mówią, żeby nie klikać w takie rzeczy.