Autor Wątek: Właściwości pieprzu czarnego  (Przeczytany 1295 razy)

Offline radomskad

• Nowy
  • *
Właściwości pieprzu czarnego
« dnia: Września 07, 2020, 16:56:46 »
Witam, czy ktoś w swoim domowym zaciszu uprawia czarny pieprz? Słyszałem, że czarny pieprz ma wiele medycznych właściwości. Począwszy od lekarstwa na biegunkę po składnik preparatów na odchudzanie. Poza tym, roślina wygląda bardzo oryginalnie - tak egzotycznie. Czy stosujecie czarny pieprz w innym zastosowaniu niż przyprawa kulinarna? Czy to prawda, że piperyna wspomaga odchudzanie?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Właściwości pieprzu czarnego
« Odpowiedź #1 dnia: Września 07, 2020, 20:39:20 »
Ale po co uprawiać, skoro całe nasiona (czy raczej owoce) są powszechnie dostępne w sprzedaży i względnie tanie?
Sama staram się używać dużo pieprzu ze względu na właściwości przeciwzapalne i poprawiające przyswajalność witamin, ale czy to działa, tego nie wiem. Czasami z gorącym rosołkiem wydaje się pomocny na początku przeziębienia, ale to wciąż dowód anegdotyczny. Jakichś spektakularnych efektów nie zaobserwowałam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 09, 2020, 11:44:08 »
Pieprz uprawiany w domu, to jak cytryna czy róża uprawiana w domu - może zabawa z tym jest, ale pożytek medyczny lub spożywczy niewielki.
Roślina musi dostać dość słońca i wiatru zgodnie ze swoją naturą, żeby nabrać należnych właściwości.

Qwerta ma rację - kupny, zmielony tuż przed użyciem ma zdecydowanie lepsze właściwości, niż to, co by się nam udało wyhodować.

Pozdrowienia :-)

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2020, 12:12:15 »
Jak chce się porządny to można kupić ekologiczny z dobrego źródła, wtedy będzie petarda a nie zwietrzała przyprawa w saszetce :) Oczywiście mielimy przed użyciem. Można też zrobić nalewkę z pieprzu czarnego, ale raczej skłaniałbym się ku ekstraktowi piperyny, bowiem nalewka jest piekielnie ostra i przebija ostrością nawet nalewkę z chilli.

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #4 dnia: Września 10, 2020, 19:56:18 »
Ten temat ma za zadanie jedyne chyba kliknięcie w link reklamujący piperinox...i nic więcej.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 10, 2020, 20:50:08 »
Załatwione, rano chyba tego nie widziałam ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #6 dnia: Września 11, 2020, 05:07:21 »
Dziękuję Basiu:)

To w trosce o prawdziwych użytkowników!

Krzysztof