Autor Wątek: Jakie studia podyplomowe wybrać?  (Przeczytany 10341 razy)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
Odp: Jakie studia podyplomowe wybrać?
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 31, 2020, 08:59:39 »
Amator. Znam się trochę na dendrologii, z racji skończonego technikum leśnego. Ale ziółka zbieram na własne potrzeby. Chciałbym usystematyzować wiedzę na studiach podyplomowych, jako akademicką, bo nie interesuje mnie znachorstwo. Tak samo jak homeopatia albo różdżkarstwo, która nie ma podłoża naukowego, powiem więcej jest zabroniona przez Kościół Katolicki.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2020, 09:15:01 wysłana przez Abiel »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 31, 2020, 09:43:15 »
Chciałbym usystematyzować wiedzę na studiach podyplomowych, jako akademicką, bo nie interesuje mnie znachorstwo. Tak samo jak homeopatia albo różdżkarstwo, która nie ma podłoża naukowego, powiem więcej jest zabroniona przez Kościół Katolicki.

Sekta satanistów istniejąca w Kościele Katolickim, która wszędzie widzi diabły i szatany jest gotowa zakazać prawie wszystkiego, z bajkami dla dzieci włącznie, bo to niby magia, czyli oczywista apostazja. Na szczęście, to nie jest stanowisko Kościoła, tylko grupy potłuczonych sekciarzy, którzy się pod Kościół podczepili i piorą ludziom mózgi.

A jak myslisz kiedyś znajdowano miejsca, by wykopać studnie? Jak szukano złóż rud metali?

Jesli różdżkarstwo lub homeopatia na kogoś działa medycznie to jest to fakt obiektywny, który można wyjaśniać efektem psychosomatycznym lub placebo lub psychoterapią. Prawdziwego lekarza lub znachora interesuje to, co pomaga, a dlaczego pomaga jest sprawą drugorzędną, chociaż interesującą. Prawdziwy lekarz lub znachor wcale nie musi uznawać dyktatu podwójnej ślepej próby. Na przykład chirurgia nie przechodzi testu podwójnej ślepej próby, a stawianie baniek nie ma naukowo udowodnionej skuteczności z powodu braku naukowej metodyki badania tej procedury.

Jak to powiedziano kilka lat temu na seminarium na temat boreliozy w Krośnie: "fakt rzeczywisty wcale nie musi być faktem naukowym". Wybór należy do Ciebie ;-)

W Krośnie jest otwierany kurs na temat upraw zielarskich:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=7470.0

Pozdrowienia :-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 31, 2020, 10:17:03 »
Amator. Znam się trochę na dendrologii, z racji skończonego technikum leśnego. Ale ziółka zbieram na własne potrzeby. Chciałbym usystematyzować wiedzę na studiach podyplomowych, jako akademicką, bo nie interesuje mnie znachorstwo. Tak samo jak homeopatia albo różdżkarstwo, która nie ma podłoża naukowego, powiem więcej jest zabroniona przez Kościół Katolicki.
Aż się uśmiechnęłam pod nosem.. ;)

Wybacz, ale żadna wiara/religia nie ma podłoża naukowego... a KK od wieków zwalczał próby naukowego podejścia do różnych dogmatów. Na szczęście zmieniło mu się na lepsze. Coś, czego nie potrafimy obecnie wyjaśnić, może w przyszłości zyskać naukowe potwierdzenie - nie wiadomo.

Przepraszam, jeśli uraziłam, ale taki paradoks wyszedł z tego.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 31, 2020, 11:22:23 »
Nie skądże, nie uraziłaś mnie Małgorzato :) . Szanuję Wasze poglądy i nie za mierzam Was nawracać. Trochę z autopsji a trochę ze źródeł wiele czytałem o egzorcyzmach i wypowiedzi egzorcystów, byłem też świadkiem egzorcyzmu. Wyciągnałem taki wniosek, że dopóki idziesz z szatanem pod rękę to Ci nic nie robi,  gorzej jak chcesz się nawrócić to wtedy manifestuje swoją obecność i może dojść do opętania albo dręczenia. Egzorcyści mówią że stosując homeoptię może dojść do zniewolenia demonicznego, co się może przejawiać np. jako depresja, choroba psychiczna, albo wprost do opętania. Egzorcyści we Włoszech mają wiele do roboty, w Polsce trochę mniej bo to kraj Katolicki. We Włoszech dlatego że tam prawie każdy czyta horoskopy, uprawia okultyzm, wróży sobie zp. z kart tarota. Pisze to dla opamiętania, bo chciałbym, żeby każdy był czysty. Lubię pomagać ludziom i wierzcie mi spraw duchowych nie należy lekceważyć... LIteratura kościelna zna przypadki, chorób których w żaden sposób nie można było wyleczyć. Lekarze załamywali ręce, a pomógł egzorcysta, Komunia Św. i spowiedź... Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem tym postem :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2020, 11:52:18 wysłana przez Abiel »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 31, 2020, 20:28:36 »
Z egzorcystami to jest tak, jak z bienergoterapeutami: jeden na milion, to prawda, reszta to w najlepszym wypadku psychoterapia.

Gdyby egzorcyści umieli rzeczywiście trzepać diabły, to by nie było wojen, niewolnictwa, zbrodni czy obozów koncentracyjnych. Nie ma cudów, ostatnie się zdarzyły dobre 2 tysiące lat temu, a reszta to jest do ewentualnej oceny ludzi religijnych - tak mnie kiedyś uczono w czasach, kiedy na religii tłumaczono dzieciom, że swiatopogląd naukowy nie jest sprzeczny ze światopoglądem religijnym.

To niby pierwszy z brzegu ksiądz z polecenia biskupa, nagle by miał zacząć widzieć diabły i je odróżniac od "zwykłych" zwarć obwodów w mózgu sojego pacjenta? Powtarzam, obecnie nie ma cudów, a ostatnie były ponad 2000 lat temu.

Nie jest możliwe, by homeopatia lecząca obiektywnie niczym lub echem niczego mogła wywołać jakiekolwiek naukowo udowodnione demoniczne uzależnienia. Takiego przypadku chyba jeszcze nigdy nie było. A, że jakiś egzorcysta coś bredzi? A może to on powinien iść do lekarza? W końcu wiadomo, że wśród psychologów i psychiatrów procent ludzi z problemami jest większy, niż wśród przypadkowego społeczeństwa.

Uzależnienie od alkoholu, z winem mszalnym włącznie oraz katastrofalne tego skutki sa znane i naukowo potwierdzone i jakoś żaden egzorcysta do diabła alkoholizmu czy innego uzależnienia się nie czepia. Odwyk od nałogu zwykle bywa ciężki, czasem religia w tym pomaga, a czasem to musi być solidny straszak od lekarza lub policji.

Literatura kościelna i kryminalna zna przypadki "wypadków" przy egzorcyzmach, ze śmiercią torturowanego pacjenta włącznie.

Spraw duchowych nie należy lekceważyć i dlatego wazniejsze jest pocieszenie, a nie straszenie wszystkim. Joga, homeopatia, bioenergoterapia, karate, bajki dla dzieci, smok wawelski, murzyńska maska - to ma straszyć normalnych ludzi, czy ma ośmieszać Kościół w oczach ludzi posługujących się rozumem do oceny rzeczywistości?

Już lepiej ostrzegać, by nie grzebać w psychice swojej i cudzej (pranie mózgu), bo się mózg obiektywnie zlasuje i człowiek widzi już tylko własne deliryczne fantazje.

Dla uzupełnienia, Włochy to tez kraj katolicki i bardzo trudno jest porównywać katolicyzm polski i włoski, a szczególnie ich zwyrodnienia i wypluwki.

Ja też mam kompleks ratownika ;-)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Września 01, 2020, 05:51:02 »
Pani Barbaro nic dodać nic ująć.  Dla mnie i tak najważniejszy jest  Pan Jezus... To może przejdziemy teraz do ziółek ;) A co Pani sądzi o ziołowej medycynie  klasztornej? Czy można wszystkie choroby wyleczyć ziołami?

Cieszę się że Pani też lubi pomagać... :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Września 01, 2020, 10:17:49 »
Bez pań tu proszę na forum, już dawno się tak umówiliśmy ;-)

Medycyna klasztorna? Jak każda medycyna tradycyjna ma sens, a nowoczesna medycyna klasztorna jest w zasadzie normalną medycyną naukową. Na kursie w Panewnikach nie byłam, ale, o ile się orientuję, tam nie ma za wiele o uprawie ziół (mogę się mylić), mimo, że to właśnie klasztory przywiozły do nas pomysł uprawy znormalizowanego zestawu roślin leczniczych w ogrodach.

Czy wszystko można wyleczyć ziołami? Chyba nie. Czasem potrzebny jest chirurg, antybiotyk, przetoczenie krwi itp, a na koniec i tak nie ma ludzi nieśmiertelnych. Na coś w końcu się umiera. Jednak przedtem najważniejsza jest właściwa diagnoza odpowiednio wcześnie, zanim jeszcze można coś zrobić.

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: Września 02, 2020, 06:26:00 »
Wczoraj wieczorem dostałem maila z UP we Wrocławiu z sylabusem studiów podyplomowych Zioła i nutraceutyki – ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia. Doczytałem że 15 h z towaroznawstwa jest prowadzone przez dr Henryka Różańskiego... Mało... :)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Września 02, 2020, 09:42:26 »
Jak będziesz na UP we Wrocławiu, to uśmiechnę się o rozkład zajęć ;)
Chętnie posłuchała bym niektórych wykładów, szczególnie o uprawie ziół.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Września 02, 2020, 19:10:28 »
Małgorzato z przyjemnością bym Ci udostępnił, ale raczej wybiorę Poznań. ? Tu jest około 50-60 h farmakognozji. We Wrocławiu jest duży zlepek różnych przedmiotów np. tylko 12 h fitoterapii i dlatego wydaje mi się że wszystko to po łebkach. Cyba że ktoś mnie wyprowadzi z błędu...
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2020, 08:39:37 wysłana przez Abiel »

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 13, 2021, 16:34:37 »
Jak będziesz na UP we Wrocławiu, to uśmiechnę się o rozkład zajęć ;)
Chętnie posłuchała bym niektórych wykładów, szczególnie o uprawie ziół.

Małgorzato i jak twoje studia we Wrocławiu? Ukończyłaś? Możesz się podzielić wrażeniami? Zastanawiam się nad tymi studiami od października. Ciekaw jestem Twojej oceny

Offline Lucjusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 21, 2021, 01:38:55 »
Arku,
Podjąłeś już decyzję?
Na jakie studia się zdecydowałeś?

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 21, 2021, 10:22:55 »
Lucjuszu jeszcze nie. Czekam na opinię innych osób... Te w Krakowie skończone
 :)

Offline Lucjusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 22, 2021, 04:15:22 »
To ja też poczekam na opinię innych osób.
Choć chciałbym zacząć od października 2021.
Może ktoś się jeszcze wypowie?  8)

Offline Lucjusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Października 04, 2021, 20:30:09 »
I co postanowiliście w sprawie nauki na studiach podyplomowych?