Autor Wątek: Jakie studia podyplomowe wybrać?  (Przeczytany 10212 razy)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
Jakie studia podyplomowe wybrać?
« dnia: Sierpnia 27, 2020, 13:36:56 »
Witam wszystkich forumowiczów! :)
To mój pierwszy post. Chciałbym się poradzić jakie studia podyplomowe wybrać? Waham się pomiędzy Wrocławiem - UP, Warszawą- SGGW i Poznaniem -UM. Może ktoś studiował w tych miastach i może się podzielić opinią?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Jakie studia podyplomowe wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 27, 2020, 14:51:41 »
A kierunek?

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 27, 2020, 19:09:24 »
Zielarstwo... Warszawa : ROŚLINY i SUROWCE ROŚLINNE DLA ZDROWIA – jakość i wykorzystanie
Poznań: STUDIA PODYPLOMOWE ” ZIOŁA W PROFILAKTYCE I TERAPII”-
Wrocław: „Zioła i nutraceutyki – ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia”

Offline lukanka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 28, 2020, 13:04:21 »
Mogę powiedzieć coś o UP Wrocław. Mało konkretnej wiedzy o ziołach, były wykłady z dr. Różanskim, ale tylko 2 dni, fajne zajęcia z leku roślinnego, trochę niepotrzebnych ćwiczeń laboratoryjnych, dużo materiału o nutraceutykach.  Kadra sympatyczna i przyjazna ale to za mało. Raczej szukaj gdzie indziej.

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 28, 2020, 14:17:28 »
Dziękuję za odpowiedź. A co powiesz o technologii zielarskiej oraz o projektowanu zakładu produkującego zioła? Można się czegoś nauczyć?

Offline lukanka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 28, 2020, 16:15:31 »
Poszłam na te studia z wielką chęcią nauczenia się o właściwościach ziół, leczeniu, ale też o sprawach technicznych. Najcenniejszą rzeczą jaką wyniosłam są kontakty z ciekawymi ludźmi.  Przedmiot projektowanie zakładu produkującego zioła - porażka. Z technologii też nie za wiele kojarzę.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 28, 2020, 16:22:50 »
Nie wiem jak to wyglądało w praktyce ale wydaje mi się, że taki przedmiot jak projektowanie ZAKŁADU produkującego zioła to już bardziej ciekawostka niż przydatny przedmiot dla przeciętnego Kowalskiego. tutaj to już wchodzą w grę naprawdę duże pieniądze.
Co innego, gdyby były jakieś aspekty prawno - sanitarne sprzedaży bezpośredniej, pracowni pszczelarskiej czy produkcji wina z własnego surowca.

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 28, 2020, 16:39:38 »
Mamy Stowarzyszenie i planujemy zorganizować miejsca pracy dla Osób Bezdomnych w zakładzie przetwórstawa ziół. Praktyczne z pożytecznym.  :)
Stąd moje pytanie. :)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 29, 2020, 10:06:05 »
Super sprawa. Gratuluję pomysłu.
A zakład już istnieje, czy to tylko plany?

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 29, 2020, 10:11:34 »
Dziękuję za dobre słowo. Niestety to na razie plany. Liczymy na hojność darczyńców. Istniejemy od listopada zeszłego roku. Ale ufam że uda nam się to zrealizować. Oprócz zielarstwa chcielibyśmy również uruchomić produkcje ekologiczną. :)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 29, 2020, 11:27:24 »
Złożyłam papiery na ekoogrodnictwo na UP we Wrocławiu. Powiem wprost - IMO, do jakiejkolwiek szkoły idzie się po zarys wiedzy i po odpowiedni kwit na zakończenie. Potrzebną wiedzę i tak trzeba uzupełniać samodzielnie na bieżąco. Przyczyna jest prosta - każdy jest inny, każdy ma inne potrzeby i inną "pojemność". Jeden będzie wolał zarządzać, drugi wykonywać/produkować osobiście.

Ja myślę o eko: jajkach, owocach, warzywach i ziołach (susz i rozsady). Moim problemem jest bycie Gosią-samosią.

Witam w klubie pozytywnie zakręconych. :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 30, 2020, 07:15:07 »
Witam :) a czemu problem? Jak Pani jest Samosią, to dużo może zrobić o własnych siłach... Jest Pani niezależna... Tak samo jak z ziółkami... Nie trzeba kupować w aptece, a można nazbierać na łące w aptece Pana Boga :)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 30, 2020, 12:06:13 »
Problem, bo sama całej roboty nie przerobię.

P.S. Mów mi Małgorzato :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 30, 2020, 13:29:28 »
Miło mi, Arek :)

Trochę odeszliśmy od tematu, ale i poznać się trzeba... Wracając do wątku wybiorę chyba jednak studia w Poznaniu na UMP. Naliczyłem ok 50-60 godzin samej farmakognozji, a poza tym lepszy dojazd - mieszkam w Szczecinku. A propos jest ktoś z forumowiczów z okolic Szczecinka :) ?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 31, 2020, 08:40:20 »
Witam :) a czemu problem? Jak Pani jest Samosią, to dużo może zrobić o własnych siłach... Jest Pani niezależna... Tak samo jak z ziółkami... Nie trzeba kupować w aptece, a można nazbierać na łące w aptece Pana Boga :)

Aż zapytam, jakie jest Twoje doświadczenie z ziołami, szczególnie z samodzielnym pozyskiwaniem, przetwarzaniem i sprzedażą, że tak piszesz?