Autor Wątek: Co doraźnie na silną reakcję alergiczną?  (Przeczytany 2246 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Co doraźnie na silną reakcję alergiczną?
« dnia: Czerwca 25, 2020, 18:19:16 »
Czy jest jakiś ziołowy środek, który można zastosować w nagłej, silnej reakcji alergicznej? Coś, co zadziała natychmiastowo i przynajmniej złagodzi objawy?
Ew. cokolwiek dostępnego bez recepty. Alertec trochę pomaga, ale nie do końca

Offline Taxus

• Nowy
  • *
Odp: Co doraźnie na silną reakcję alergiczną?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 25, 2020, 21:55:04 »
Można spróbować z olejem z czarnuszki ale tym w kapsułkach.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 25, 2020, 22:30:37 »
To będę musiała zakupić, bo z czarnuszki jadam prawie codziennie mielone nasiona (tzn. mielę tuż przed spożyciem), ale dlaczego w kapsułkach? Zawsze czytałam, że oleje w butelce są lepszej jakości niż kapsułkowane, no i znacznie tańsze.
W każdym razie to na przyszłość, bo te silne objawy alergii już mi na szczęście przeszły. Teraz niestety pozostały skutki, czyli silny ból gardła i zatok, bo strasznie mi podrażniło śluzówki.
Ogólnie, to załatwiłam się mlekiem sojowym. Myślałam, że mam uczulenie tylko na surową soję, a mleko przecież UHT, więc gotowane. Zresztą wcześniej już raz kupiłam kartonik i wtedy nic się nie działo. Najwyraźniej jednak alergia się pogłębiła :(

Może ma ktoś pomysł, czym teraz załagodzić ten stan zapalny i podrażnione, bolące gardło?

Offline Taxus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 25, 2020, 22:37:51 »
To będę musiała zakupić, bo z czarnuszki jadam prawie codziennie mielone nasiona (tzn. mielę tuż przed spożyciem), ale dlaczego w kapsułkach? Zawsze czytałam, że oleje w butelce są lepszej jakości niż kapsułkowane, no i znacznie tańsze.

W tym wypadku chodzi o olejek eteryczny.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 25, 2020, 22:49:38 »
Hmm, to nie słyszałam o olejku eterycznym z czarnuszki...
A jak wypiję więcej oleju, to nie zastąpi tego olejku w kapsułkach? Wiem, że olej też ma intensywny zapach, bo miałam taki do celów kosmetycznych

Offline Taxus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 25, 2020, 22:50:53 »
A jak wypiję więcej oleju, to nie zastąpi tego olejku w kapsułkach? Wiem, że olej też ma intensywny zapach, bo miałam taki do celów kosmetycznych

Na kilka butelek tylko raz udało mi się poczuć  mocny smak oleju z czarnuszki.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 25, 2020, 23:45:05 »

Na kilka butelek tylko raz udało mi się poczuć  mocny smak oleju z czarnuszki.

Widocznie tylko ten jeden był porządny. Ja od siebie polecam Warmińską Manufakturę, całkiem dobre oleje. Co prawda nie ekologiczne, ale nie można mieć wszystkiego.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 26, 2020, 10:09:34 »

Kapsułki są dla tych, co mają problemy z wrażliwymi kubkami smakowymi ;-)

Smród przepalonego oleju silnikowego w oleju z czarnuszki daje rzeczywiście frakcja lotna, czyli olejek eteryczny, ale kompletny olej ma też swoje dodatkowe zalety.

Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 29, 2020, 18:49:19 »
Co najmniej parę ziół w porządnej dawce nieźle (a czasem bardzo skutecznie) hamuje alergie - kłącze rdestowca, krwiściąg, rumianek i krwawnik, wspomniana czarnuszka, lepiężnik, przetacznik, katalpa, nawet pokrzywa (pozornie banalna a faktycznie zioło o unikalnym, szerokim działaniu). Reakcja organizmu na lek często nie będzie natychmiastowa - 3-4 dni regularnego picia np. przetacznika/pokrzywy z jerbą potrafi jednak dać dobry efekt. Nie wiem, na ile można podbić jednorazową/dzienną dawkę by uzyskać szybki efekt. Można spróbować z nalewką rumiankową lub krwawnikową, może być 10 ml Azulanu jednorazowo. Jeśli ta alergia jest skojarzona ze świądem to nieźle zdaje się to działać z arcydzięglem, szczególnie parzone (lub podane) na tłustym mleku.
Różnice, głupcze!

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 30, 2020, 16:17:16 »
Ech, no na rumianek to akurat właśnie jestem uczulona :P
Objawy to pokrzywka, obrzęk błon śluzowych, opuchnięte usta, podpuchnięte oczy, wodnisty katar, swędzenie w uszach i gardle oraz po wewnętrznej stronie dłoni. Zaczyna się zawsze od swędzenia w uszach i błyskawicznie rozchodzi. Jak obrzęknie mi gardło, to też kaszel i lekkie problemy z oddychaniem. Po ostatnim ataku miałam strasznie zdarte i obolałe gardło oraz bolały mnie zatoki. Na szczęście po jednym dniu przeszło

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 30, 2020, 19:20:58 »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 07, 2020, 14:02:14 »
No to rumianek odpada ale ma inne możliwości ;)
Sam rumianek może być alergenem w formie naparu lub maści na skórę ale nie musi tak działać wypity w formie herbaty - choć na Twoim miejscu na pewno byłbym ostrożny.
Różnice, głupcze!