Autor Wątek: Boraks na ból stawów  (Przeczytany 71366 razy)

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
Odp: Boraks na ból stawów
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 09, 2018, 06:35:07 »
Wg Waltera Lasta terapeutycznie mężczyzni o wadze 80 kg koło 1 grama boraksu na dzień
(dochodzimy stopniowo), kobiety około 500 mg.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 09, 2018, 10:46:51 »
Wg Waltera Lasta terapeutycznie mężczyzni o wadze 80 kg koło 1 grama boraksu na dzień
(dochodzimy stopniowo), kobiety około 500 mg.

W górach Sowich, okolice Sokolca, tam było mnóstwo

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 04, 2019, 17:18:29 »
....wielki polski chemik -STANISŁAW SZCZEPANIAK- o borze:

Wpływ boru na organizm czlowieka - Stanisław Szczepaniak Invex Remedies

https://www.youtube.com/watch?v=62D2gvrfjAo
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2019, 17:33:52 wysłana przez werbena »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 06, 2019, 10:54:31 »
Wrzuciłam w Google imie i nazwisko tego pana i wyrzuciło mnie na coś takiego:

http://www.inwestcom.net/natura-com/art4.html

cytat:
Królewska Kapituła Belgijska doceniła "ogromny wkład pracy Stanisława Szczepaniaka w rozwój polskiej myśli technicznej"

Muszę stwierdzić, że siłowe stosowanie wazeliny w marketingu może zepsuć nawet najlepszy produkt.

Co Belgów obchodzi rozwój polskiej myśli technicznej? Dlaczego ta instytucja w internecie pojawia się tylko w związku z tym panem, jesli jest taka hojna dla Polaków?

Nie wypowiadam się o produktach, które może i są dobre, ale o marketingu, który jest nieładny.

Pozdrowienia :-)

Offline maxpel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 04, 2021, 22:22:14 »
Witajcie,
temat nie do końca o ziołach, ale wiem, że jest tu wielu mądrych naturoterapeutów, którym może obiło się o uszy coś na temat skuteczności boraksu na problemy ze stawami?

W pewnym miejscu w internecie kobieta polecała, pisząc, że pije dwa razy dziennie łyżkę roztworu boraksu w wodzie, i że ta metoda pomogła jej na ból stawów. Faktycznie znalazłam artykuł na ten temat, ale jednak mam jakieś opory i będę bardzo wdzięczna za opinie tutaj.

Mnie to pomogło po około 2-3 miesiącach. W każdym bądź razie bardzo zmniejszył się ból w stawach dłoni.
Przyjmuje się odpowiednio dawkując codziennie roztwór boraksu cz.d.a. i wody, roztwór chlorku magnezu cz. d.a i wody oraz kwas laskorbinowy cz.d.a.  (witaminę c ).
O ile dobrze zrozumiałem jakim to sposobem ból się zmniejszył - a nie działa to stricte przeciwbólowo jakby ktoś pytał - to w moim przypadku musiały być jakieś zwapnienia w stawach. Przy tej kuracji uzupełnia się niedobory boru w organizmie ponieważ bor odpowiada za gospodarkę wapniową, czyli jeśli on jest to wapń jest na miejscu - tylko w kościach i w zębach. Jeśli boru brakuje to wapń odkłada się w tkankach miękkich między innymi w stawach co chyba u mnie właśnie miało miejsce ale się podczas terapii stopniowo odwapniło i jest już całkiem miło bezboleśnie.

Sam tego nie wymyśliłem. Metodę podała i omówiła Pani Barbara Kazana.
OSTEOPOROZA I MIAŻDŻYCA - TO JEST ODWRACALNE, Małków 09.11.2019 (cz.1) https://youtu.be/qj3YMq1nzsU
JAK SUPLEMENTOWAĆ BOR I MAGNEZ, Małków 09.11.2019 (cz.2) https://youtu.be/ND_ZF0UF_XQ
JAK ZAŻYWAĆ WITAMINĘ C - https://youtu.be/uBJEIrtlvug
Radzę przesłuchać kilka razy, bo składniki, dawkowanie jego sposób są kluczowe.

Metoda niezwykle tania, bo kilogramowe pojemniki boraksu cz.d.a., chlorku magnezu, cz.d.a. , kwasu l-askorbinowego cz.d.a to coś nieco ponad około 100zł razem.
Natomiast dawkowanie:
- boraksu zaczyna się od roztworu 5ml dziennie zwierającego 3 miligramy boru (ja doszedłem do 15 ml roztworu dziennie, 3 x 5 ml) a roztwór robi się z 5-6g boraksu na litr wody! To kosztuje dosłownie grosze.
- chlorek magnezu to 85g rozpuszczone w zlewce wodą uzupełnione do 100ml. Dawkowanie na czczo po 1 ml 6 x dziennie. Trzeba popijać , ja wlewałem 1 ml roztworu do 100 wody bo jest oryginalnie obrzydliwy w smaku.
- witamina C 10g na dzień. I to jest sama radość pociągania c ciemnej butelki w ciemnej skarpecie co około 15-20 minut przez cały dzień łyczkami roztworu osłodzonego miodem spadziowym i przyprawionego obowiązkowo sproszkowana skórką owocu dzikiej róży oraz sproszkowanym zielem ruty.

Gorąco polecam obejrzeć filmy, bo mowa tam przy takiej kuracji nie tylko o bólu stawów, który jak rozumiem w moim przypadku był jedynie objawem zwapnień.
Można tą kuracją/terapią pozbyć się mikro-zwapnień w naczyniach krwionośnych, w stawach, na powierzchni narządów, jajników, w piersiach, w wątrobie, odwrócić osteoporozę, ... ... ...

Po szczegóły i z ukłonami proszę do Pani Barbary Kazany pod podanymi filmami. Ja tylko podaję skąd wiem i że zadziałało. Oczywiście sprawdzone na sobie więc z czystym sumieniem polecam.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 18, 2021, 15:09:02 »
A jak z zastosowaniem zewnętrznym boraksu przy stawach? Mam książkę, w której autorka opisuje kremy i różne specyfiki kosmetyczne z dodatkiem borkasu... Ale oczywiście książek jest wiele :) Aczkolwiek w aptakach dostępny jest Borasol, kwas borowy. Co myślicie?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 26, 2021, 12:09:13 »
Dla zdezorientowanych może to być dobre rozwiązanie - bor dobrze wchłania się przez skórę, dlatego jest przeciwwskazane stosowanie kosmetyków z borem np. u kobiet w ciąży. Problem tylko jeden -jak ustalić odpowiednią dawkę :-)