Autor Wątek: Wrotycz - działanie toksyczne?  (Przeczytany 3599 razy)

Offline Kami

• Nowy
  • *
Wrotycz - działanie toksyczne?
« dnia: Czerwca 10, 2020, 00:00:55 »
Witam. Praktykuje już od dłuższego czasu z ziołami. I tutaj kieruje pytanie do doświadczonych zielarzy..
Czy mieliście przypadki toksycznego działania wrotyczu ? Jakie były objawy , jak długo one trwały i czy powodowały u kogoś trwałe uszkodzenia w obrębie struktur nerwowych ?
Dlaczego pytam... Otóż od jakiegoś 1.5 roku czasu drgają mi mięsnia, bez nawet dnia przerwy. Suplementacja potasem magnezem nie pomaga, poza tym wyniki w normie. Drgania mięśniowe akurat zaczęły się po roku czasu od nieprzerwanego stosowania wrotyczu ( forma różna , nalewki na przemian z naparami) . Nigdy bezpośrednio po spożyciu wrotycza nie miałem żadnych niepokojących objawów aż do czasu kiedy zaczęły się skurcze mięśni. Być może to tylko zbieg okoliczności.  Proszę jeszcze raz  doświadczone osoby  o zdsnie na ten temat. Z góry dziękuję .

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Wrotycz - działanie toksyczne?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 10, 2020, 12:31:22 »
A dlaczego stosowałeś wrotycz? Co się działo? Czy to były kwiaty? To nie jest warzywo, spożywczo można go stosować jako przyprawę, ale nie więcej bez powodu. Etanol to też neurotoksyna, a nalewka na stężonym etanolu właśnie wyciąga tujon, który może spowodować zatrucie. Jednak zatrucie taką nalewką to byłyby raczej efekty narkotyczne - zwidy itp, a nie odsunięte w czasie drżenia mięśni.

Jeśli podejrzewasz zatrucie, to stosuj w wywarach wszelkie zioła moczopędne i odtruwające + do oporu niepryskane owoce na surowo lub przetwory. Posiłki mocno przyprawiaj przyprawami (nie gotowymi mieszankami)

No i koniecznie się umów do neurologa na szczerą rozmowę. Przynajmniej niech zleci porządne badania, by sie nie bawić w jasnowidztwo.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 10, 2020, 12:52:30 »
A pomógł ten wrotycz na coś?

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 10, 2020, 13:43:45 »
Etanol to też neurotoksyna, a nalewka na stężonym etanolu właśnie wyciąga tujon, który może spowodować zatrucie. Jednak zatrucie taką nalewką to byłyby raczej efekty narkotyczne - zwidy itp

Z tym tujonem to bym nie przesadzał, nie raz już piłem kilka łyżek nalewki z piołunu na raz i nic mi nie było. Także pewnie trzeba się tego napić w sporej ilości, by odczuć jakiś efekt :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 10, 2020, 14:24:39 »
Oczywiście, że należałoby tego zdecydowanie nadużyć - masz rację.
Jednak człowiek napisał, ze stosował tego dużo, dlatego mi sie skojarzyło, mimo niezbyt typowych objawów.

Offline Kami

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 11, 2020, 08:32:45 »
Stosowałem wrotycz bo miałem spore problemy z zatokami i do tego problemy z nawracającymi kurzajkami. Chciałem wzmocnić organizm i wybić wszystko co się w nim kłębi. Nigdy tak od razu nie miałem ŻADNYCH niepokojących objawów po spożyciu wrotycza . Tak to bym to rzucił. Ogólnie to ziółko mi smakowało. Ale powiem że nie odczułem ani negatywnych skutków ani pozytywnych. Zupełnie jak herbata.
Nalewki i napary robiłem ze świeżego nie raz z suszonego ziela i kwiatów (mieszanka).jeśli chodzi o nalewki zazwyczaj spożywałem około 3-5 ml 3x/d. Podejrxewam że ludzie z bolerioza i innymi chorobami tego typu stosują długo zioła i dlatego pytam czy przy długotrwałym stosowaniu zaobserwowano jakieś negatywne objawy. Teraz od jakiegoś czasu stosuje bajkaline i kurkuminę ochronnie ale to nic nie daje.

No będę musiał iść do lekarza tylko co on mi pomoże... Przepisze suplementy i witaminy 15 minut rozmowy i 2 stówki w kieszeni i następny klient.

Najczęściej "skacze" mi powieka i czasem inne mięśnie. Paręnaście lat temu tak miałem czasem jak miałem intensywne treningi w piłkę nożną.

Myślałem jeszcze może że substancje aktywne może się kumulować w organizmie ale czy ja wiem ? Nigdy ale nie o nigdy nie maielm narkotycznych objawów typu drgawki, halucynacje, omamy itp. Może to zbieg okoliczności - nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2020, 08:44:36 wysłana przez Kami »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 11, 2020, 10:25:46 »
Chyba masz rację, że to raczej nie to, ale poproś o skierowanie do neurologa, niech się wypowie.

Moje propozycje: pełen alfabet i maksymalnie pełna numeracja witamin jedzonych z posiłkiem + tran o smaku ryby (zadne kapsułki)
Do posiłków dawaj porządne jajka i porządne oleje, ale najlepiej różne. Nie stosuj żadnych wykluczających diet. Jeśli nie jesz mięsa, to chociaż jedz porządny nabiał. Jedz dużo surowizny. Jeśli jesz mięso, to nie jedz fabrycznego.

Poza tym hartowanie - pamiętaj o tym. Przynajmniej u mnie w mniejszych jeziorach już można normalnie pływać.

Na zatoki proponuję przeczytać ten wątek:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4932.0

Admin ma rację, że śluzy trzeba rozluźnić, by odpływały, bo jeśli się kiszą w zatokach, to zawsze coś się zamnoży i jest kłopot, wymaz, znalezione bakterie, no i antybiotyk, kiedy to jest dopiero skutek, a nie przyczyna.

Offline KIARA

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 11, 2020, 14:04:55 »
WITAJ
Mam tylko jedno pytanie czy miałeś kiedyś uderzenie w głowę . wypadek , spadłeś z drzewa , sopel spadł na głowę , ale takie mocne , jeśli tak to jest przyczyna , . mogło to być nawet 20 lat wcześniej