General Category > Fitochemia
jakie zioła stosować na rozluźnienie/naciągnięcie mięśni
stronagłówna:
ostatnio zastanawiałem się nad zastosowaniem ziół miejscowo zewnętrznie w formie okładów z odwarów lub surowych roślin (pokrzywa). interesujące jest to jakie zioła działają rozluźniająco a które rozkurczająco na mięśnie. np. pokrzywa, jako najbardziej odczuwalna zewnętrznie roślina, jak działa ,,parząc" skórę-rozluźniająco czy rozkurczająco ?
ariannazalewska:
Podepnę się do tego wątku, czy ktoś faktycznie zna jakieś naturalne rozwiązania, które mogą pomóc mięśniom?
Basia:
Tak, odpowiednio dobrana gimnastyka jest skutecznym działaniem naturalnym.
Okłady, masaże itp to działanie dodatkowe, może doraźnie zmniejszyć ból, ale bez świadomego ruchu nierwy i mięśnie nie nauczą się od nowa prawidłowo pracować.
Pozdrowienia :-)
qwerta:
Na rozluźnienie mięśni bardzo pomocne są po prostu ciepłe okłady, termofor, ciepła kąpiel.
I nie wiem za bardzo jak to działa, ale jak córka miała rehabilitację po złamaniu ręki w łokciu (po zdjęciu gipsu oczywiście), to kazali jej przed ćwiczeniem trzymać rękę w ciepłej wodzie z szarym mydłem, żeby łatwiej było ją rozruszać. Wiem, że szare mydło na pewno działa przeciwzapalnie
44:
Ale należy zacząć od postaw, czyli zadbać o odpowiednią ilość magnezu i potasu. Ten drugi świetnie się uzupełnia bananami.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej