Autor Wątek: Udalo się zatrzymać zapachy kwiatów.  (Przeczytany 3234 razy)

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
Udalo się zatrzymać zapachy kwiatów.
« dnia: Maja 25, 2020, 15:38:22 »
Od jakiegoś czasu zaczęlam eksperymentowac z zatrzymanie zapachu kwiatow. Na poczatku dla samego zapachu jako takiego, teraz zastanawiam sie, że chyba nie tylko.  Porost, mąklik otrębiasty, przejmuje zapachy od kwiatów i nie tylko. Poczatek eksperymetu był na zwyklych perfumkach. Popsikany nimi porost pachnial nawet po roku. To skloniło mnie do wypróbowania na prawdziwych zapachach. Efekty mnie zaskoczyły.  Pierwszy słoik na 1 szt kwiatu konwalii. Zamknełam na 12 godzin razem z porostem w sloiczku. Po 12 godzinach otwarłam, zapach był, był intensywny ale trudno bylo sie doszukac konwalii. Okazało się, że to co zrobiłam wymaga osuszenia. Po 2 dniach porost zaczał pachnąc cudownym konwaliowym zapachem, az musiałam zamknąć słoiczek, bo przesada tez niedobra.  Powtórzyłam eksperyment na jaśminowcu. Dziś mam pod reką jego intensywny zapach. I teraz tak... nie znam właściwości mąklika, oprócz tych, że zatrzymuje zapachy. Może spotkaliście się gdzieś z jakimś opracowaniem. Ogólnie o porostach coś tam znalazłam, ale nie o mąkliku konkretnie. Nos daje duże możliwości, nie chce tu zrobić jakowychś błędów. W planach mam próby z zapachem róż, lilii a i inne co znajde o wyraźnych zapachach.  Możecie coś poradzić w tym wzgędzie?

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Udalo się zatrzymać zapachy kwiatów.
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 25, 2020, 19:52:55 »
Kwitnie u mnie złoty wąs , wiele osób prosiło mnie o opisanie zapachu ale nie potrafię tego zrobić . Podobny porost widziałem w lesie ale czy to jest mąklik otrębiasty  czy podobna mąkla tarniowa  czy inny grzyb tego nie wiem - czy tylko mąklik zachowuje zapachy ?

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 25, 2020, 20:59:14 »
Ja bym spróbowała. Ja też tak na oko, że to mąklik. Rośnie mi na dębie. trudno jest rozróznić te krzaczkowate bo ich dużo. Być może te właściwości mają i inne porosty.  Pytałam o właściwości, bo wiem, ze niektóre porosty zawierają kwas wulpinowy który jest trujący. Chciałam sie upewnić że ten jest bezpieczny.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 25, 2020, 21:05:06 »
Mam złote wąsy. Bardzo sobie je cenię. Jak to zrobić aby zakwitł?

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 27, 2020, 13:19:45 »
Ależ ciekawe to co piszesz! Gdyby udało się zachować zapachy wiosny i lata w słoiczkach…
W weekend biegnę na poszukiwanai mąklika! Dziekuje! :)

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 21, 2020, 10:38:46 »
Zbierając w zaroślach kwiaty czarnego bzu zauważyłem  jakiś porost , mąklik czy mąkla - nazbierałem . ;) Jak pojawią się kwiatki na złotym wąsie to poprzyczepiam do nich kępki porostu .
https://zapodaj.net/cdecedfed6cf9.jpg.html

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 06, 2021, 15:11:48 »
Wacek, jak zapach złotego wąsa? Udało się?

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 06, 2021, 15:34:24 »
Nie, porost cały czas pachnie porostem .