Autorce tego wątku chyba coś się pokiełbasiło
Czarne owoce, takie jak jagody, jeżyny i tarnina nie są wcale jakimś specjalnie bogatym źródłem wit.A (dziwne, że nikt tego do tej pory nie sprostował). Są za to bogatym źródłem przeciwutleniaczy: antocyjanów i resweratrolu, zawierają też sporo wit.C i to pewnie ich zasługą była poprawa wzroku.
Natomiast bogate w prowitaminę A są: owoce dzikiej róży, jarzębiny, rokitnika a także pomidory, papryka, marchew i ciemnozielone warzywa, jak np. jarmuż czy szpinak. Trzeba je jednak spożywać z dodatkiem tłuszczu. Wit. A zapobiega kurzej ślepocie i chroni oczy przed promieniowaniem UV
W każdym razie ciekawy eksperyment
A odnośnie soczewek, to niestety ale one trochę "duszą" oczy i noszone zbyt długo oraz zbyt często mogą powodować problemy. Młoda osoba z mojej rodziny ma poważną wadę wzroku i nosi soczewki. Ma nieustannie zaczerwienione oczy i popękane żyłki, mimo że kupuje dobrej jakości soczewki z "oddychającego" materiału. Okulista powiedział, że to wina soczewek i powinna ograniczyć ich noszenie na rzecz okularów.
@Edycja:
Ktoś usunął post o soczewkach, do którego się odniosłam, ale zostawię już tę odpowiedź, bo może się komuś przyda takie info