Autor Wątek: Syrop - sposoby robienia  (Przeczytany 831 razy)

Offline Lich555

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 71
Syrop - sposoby robienia
« dnia: Kwiecień 14, 2020, 16:07:37 »
Witam.
Ostatnio zrobiłem syrop z podbiału. Miałem go dużo i postanowiłem wypróbować 2 przepisy:
1.Kwiaty podbiału przesypujemy warstwowo z cukrem w słoiku, skropiłem spirytusem. Słoik zakręcamy, na kilka godzin do słońca i na 2 tygodnie do cienia. Przepis często pojawia się w internecie.
2.Kwiaty wsadziłem go garnka, zalałem wodą tak, żeby je przykrył. Gotowałem na wolnym ogniu około 20-30 minut. Zdjąłem z ognia, zostawiłem na noc, żeby woda mocniej przesiąkła kwiatami. Wodę przecedziłem, dodałem cukru 1:1 w stosunku do wody i gotowałem przez 2-3h. Robiłem to powiedzmy tak na oko, bez żadnego konkretnego przepisu.

Smak syropu z przepisu drugiego jest dużo lepszy, a kolor o wiele intensywniejszy. No i mam takie pytania:
Czy można powiedzieć, który z tych sposobów jest lepszy mówiąc o takich zdrowotnych właściwościach? Do tej pory myślałem, że ten drugi jest lepszy, ale w trakcie pisania tego pytania przyszło mi do głowy, że w 1 sposobie nie ma obróbki termicznej co zapewne przyczynia się do silniejszego działania. Czy rzeczywiście tak jest? Czy w takim razie jest w ogóle sens robienia syropów tym drugim sposobem, czy też wszystkie zdrowotne substancje zostaną usunięte przez gotowanie? Z drugiej strony sądząc po kolorze syropów, woda o wiele bardziej nasiąknęła w drugim sposobie.
Generalnie moje pytanie sprowadza się do tego, który z tych sposobów jest lepszy? Jakie oba sposoby mają wady i zalety? Czy jest najlepszy sposób robienia syropów z ziół i ogólnie? Czy są surowce z których syropy lepiej robić jedną z tych technik?
Mam też konkretne pytanie odnośnie przepisu pierwszego, czyli robienia warstw z surowca i cukru. Jak robiłem syrop z pigwy w ten sposób, to jeden słoik się mi zepsuł, bo stwardniały cukier stworzył nieprzepuszczalną warstwę. Słoik był odkręcony, przykryty od góry gazą. Jak tego uniknąć?

Offline aldonka

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 54
Odp: Syrop - sposoby robienia
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2020, 23:41:34 »
Właśnie mam ten sam dylemat, uśmiechnęłam się czytając przepis Marii Treben na syrop z podbiału: w garnku kamionkowym ukladac liscie przesypujac cukrem, zakryc folią i zakopać w ogródku na 8 tygodni. Zastanawiałam sie dlaczego akurat w ziemi a nie w piwnicy czy innym chłodnym miejscu. Domyslam sie ze chodzi o konkretny sposób fermentacji w okreslonej temperaturze, moze w ziemi ta temperatura ulega mniejszym wahaniom? Nie rozumiem co nie znaczy że mnie to nie kręci :)
Co do Twojego problemu to trzeba by sie zastanowic co ginie podczas gotowania lub co powstaje podczas fermentacji. Może nasi eksperci się wypowiedzą? :)

Offline Lich555

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 71
Odp: Syrop - sposoby robienia
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 01, 2020, 14:48:26 »
Następnym razem spróbuję tym sposobem:
https://theherbalacademy.com/herbal-syrup/
"Twardsze" surowce (np. korzenie) gotuję (tutaj może też dodałbym cukier, nie tak jak w przepisie), a kwiaty czy liście wrzucam do gorącej (nie wrzącej) wody, zamykam pokrywką, okrywam kocami i zostawiam na noc.
@Edit
Po przemyśleniu muszę trochę zmienić. Cukier nie na początku, bo jakbym chciał zagęścić już syrop, to trudniej będzie później przecedzić kwiaty.

Jeden minus. Nie widzę sposobu, by zagęścić syrop poprzez odparowanie wody, jednocześnie nie doprowadzając go do po dodaniu kwiatów.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2020, 14:54:42 wysłana przez Lich555 »