Autor Wątek: Epidemia koronawirusów - płyn dezynfekcyjny  (Przeczytany 1413 razy)

Offline Tomasz

• Nowy
  • *
Epidemia koronawirusów - płyn dezynfekcyjny
« dnia: Kwietnia 01, 2020, 14:31:17 »
Chcę przygotować sobie płyn do dezynfekcji wg recepty zamieszczonej na stronie Doktora (na bazie etanolu 70% i kwasu octowego).

Rp. Płyn do dezynfekcji i antyseptyczny na skórę
Kwas mlekowy, propionowy lub octowy 10 ml
Etanol lub izopropanol 70% ad 1000 ml
Płyny wymieszać. Płyn klarowny do opryskiwania i przemywania.

W związku z tym mam do Was pytanie; czy jako kwasu octowego mogę użyć octu spożywczego, który ma 10% stężenie? Czy może należy użyć większe stężenie np 80% CZDA?
z góry dziękuję i pozdrawiam.
Tomasz

Offline wzuo

• Więcej Pisze
Odp: Epidemia koronawirusów - płyn dezynfekcyjny
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 01, 2020, 14:40:50 »
Chcę przygotować sobie płyn do dezynfekcji wg recepty zamieszczonej na stronie Doktora (na bazie etanolu 70% i kwasu octowego).

Rp. Płyn do dezynfekcji i antyseptyczny na skórę
Kwas mlekowy, propionowy lub octowy 10 ml
Etanol lub izopropanol 70% ad 1000 ml
Płyny wymieszać. Płyn klarowny do opryskiwania i przemywania.

W związku z tym mam do Was pytanie; czy jako kwasu octowego mogę użyć octu spożywczego, który ma 10% stężenie? Czy może należy użyć większe stężenie np 80% CZDA?
z góry dziękuję i pozdrawiam.
Tomasz
Pewnie chodzi o stężony, tj. 80% w przypadku octowego bo to typowe stężenie handlowe.
Ja bym to przeliczył pod ocet 10% i zamiast tego dał etanolu w większym stężeniu by wyrównać ilość wody w układzie.

Dla litra wg receptury Doktora to będzie 297ml + 2ml wody = 299ml.
Dla receptury z octem 10% trzeba dać 80ml octu. Więc należy dolać 219ml wody do spirytusu 95%.
Podsumowując:
80ml octu 10%
701ml spirytusu 95%
uzupełnić wodą do 1l

Nie gwarantuję poprawności obliczeń, ale ja tak bym to zrobił.

Offline Tomasz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 01, 2020, 17:55:43 »
Dziękuję WZUO za szybką odpowiedź, nie mam kwasu octowego 80% ale mam i wykorzystam ocet 10% z odpowiednim przeliczeniem dla spirytusu 95% i wody (też to mam).  Nawiasem mówiąc pamiętam z dzieciństwa gdy matka przemywała kamionkowe garnki wodą z octem przed kiszeniem ogórków.

Mój płyn do dezynfekcji będzie miał taki skład:
•   Kwas octowy, ocet spożywczy 10%  -   80 ml
•   Spirytus 95% (też spożywczy)         - 730 ml
•   Woda                                             - 210 ml 
uwzględniając kontrakcję uzyskam ok 1 litr płynu.
Mówiąc inaczej do 80 ml octu muszę dodać alkohol 75% do 1 litra (720 ml)

Jeśli chodzi o obliczenia to mój tok rozumowania jest taki jak Twój, tylko uwzględniłem kontrakcję objętości alkoholu
Wg receptury doktora do 10 ml  kw. oct. dodajemy 990 ml alkoholu 70% czyli uwzględniając kontrakcję, 730 ml spirytusu 95% i 285 ml wody (tych 2 ml wody z kwasu nie uwzględniam). Tyle spirytus 95% i wody da nam 990 ml alkoholu 70%.
Przy zastosowaniu 80 ml octu (10%) mamy „nadmiar” wody w ilości ok 72 ml.  Czyli teraz należy dodać 285-72= 213 w zaokrągleniu 210 ml wody i 730 ml spirytusu 95%.
Pozdrawiam Tomasz

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 01, 2020, 19:11:44 »

Mam do dyspozycji ocet spozywczy 25%
czy to bedzie za mocny ocet ?
jesli moze taki byc, to jaki bedzie przelicznik ?

Offline Tomasz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 02, 2020, 10:47:10 »

Mam do dyspozycji ocet spozywczy 25%
czy to bedzie za mocny ocet ?
jesli moze taki byc, to jaki bedzie przelicznik ?

Jeśli przyjmiemy, że w oryginalnej recepcie Doktora jest kwas octowy 80% (10 ml) to ilość tego kwasu dla każdego innego jego stężenia można przeliczyć:
10 ml kw. oct. zawiera 8 ml czystego kwasu i 2 ml wody (z def. stężenia, przy założeniu gęstości =1g/ml dla wszystkich stężeń).  Używając kwas 25% musimy uzyskać także 8 ml czystego kwasu czyli układając proporcję
100 ml  25 ml czystego kwasu oct.
  x   ml   8 ml

X = 32 ml w zaokrągleniu 30 ml kwasu 25% będzie zawierało 8 ml „czystego” kwasu i nadmiar wody w ilości 24 ml..
Nie uwzględniłem dla kwasu octowego zjawiska kontrakcji objętości tak jak to ma miejsce dla etanolu.
Dalsze obliczenia jak w poprzednim poście:
Wg receptury doktora do 10 ml  kw. oct. dodajemy 990 ml alkoholu 70% czyli uwzględniając kontrakcję, 730 ml spirytusu 95% i 285 ml wody.
Przy zastosowaniu 25% ml „octu” (25%) mamy „nadmiar” wody w ilości ok 24 ml.  Czyli teraz należy dodać 285-24= 261 w zaokrągleniu 260 ml wody.
Podsumowując dla 1 litra płynu z wykorzystaniem octu 25% mamy
•   Kwas octowy, ocet spożywczy 25%  -   30 ml
•   Spirytus 95% (też spożywczy)         - 730 ml
•   Woda                                             - 260 ml 

W praktyce w pierwszej kolejności zmieszałem wyliczoną wodę i spirytus, a następnie połączyłem uzyskany alkohol z octem.
Pozdrawiam
Tomasz
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2020, 18:43:15 wysłana przez Tomasz »

Offline Wesoły Sen

• Więcej Pisze
  • Ojcze Święty Janie Opalo módl się za nami
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 08, 2020, 12:30:01 »
Izopropanolu używam do mordowania owadów, rewelacyjnie działa.
Jedna nitka DNA jest + a druga nitka -.  Całkowite sterowanie falami elektromagnetycznymi wszystkimi chorobami człowieka, komórkami, wirusami. Prąd powstaje z rozmagnesowania które zabija planetę obniżając pasy Van Allena. Walka z totalną kontrolą systemu śmierci się zaczyna