Mam do dyspozycji ocet spozywczy 25%
czy to bedzie za mocny ocet ?
jesli moze taki byc, to jaki bedzie przelicznik ?
Jeśli przyjmiemy, że w oryginalnej recepcie Doktora jest kwas octowy 80% (10 ml) to ilość tego kwasu dla każdego innego jego stężenia można przeliczyć:
10 ml kw. oct. zawiera 8 ml czystego kwasu i 2 ml wody (z def. stężenia, przy założeniu gęstości =1g/ml dla wszystkich stężeń). Używając kwas 25% musimy uzyskać także 8 ml czystego kwasu czyli układając proporcję
100 ml 25 ml czystego kwasu oct.
x ml 8 ml
X = 32 ml w zaokrągleniu 30 ml kwasu 25% będzie zawierało 8 ml „czystego” kwasu i nadmiar wody w ilości 24 ml..
Nie uwzględniłem dla kwasu octowego zjawiska kontrakcji objętości tak jak to ma miejsce dla etanolu.
Dalsze obliczenia jak w poprzednim poście:
Wg receptury doktora do 10 ml kw. oct. dodajemy 990 ml alkoholu 70% czyli uwzględniając kontrakcję, 730 ml spirytusu 95% i 285 ml wody.
Przy zastosowaniu 25% ml „octu” (25%) mamy „nadmiar” wody w ilości ok 24 ml. Czyli teraz należy dodać 285-24= 261 w zaokrągleniu 260 ml wody.
Podsumowując dla 1 litra płynu z wykorzystaniem octu 25% mamy
• Kwas octowy, ocet spożywczy 25% - 30 ml
• Spirytus 95% (też spożywczy) - 730 ml
• Woda - 260 ml
W praktyce w pierwszej kolejności zmieszałem wyliczoną wodę i spirytus, a następnie połączyłem uzyskany alkohol z octem.
Pozdrawiam
Tomasz