Autor Wątek: Alergia u dziecka  (Przeczytany 49408 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Alergia u dziecka
« dnia: Październik 17, 2011, 06:45:40 »
Zawsze kiedy pojawia sie problem u dzieci ro zważam na wszystkie strony i nie mogę podjąć własciwej decyzji obawiając sie o to ze mogę "nawalić"... Przypadek chłopaka jest taki jakich wiele na tym swiecie. Od czasu do czasu pojawia się wysypa skórna ( alergeny były robione ,ale nic nie wykazały) zaleczanie delikatnymi sterydami i po czasie powrót... Na razie jestem w fazie ustalania diety dla chłopaka , ale mnie interesuje jak wyglada sprawa od strony ziół. Sprawa byłaby o wiele prostsza gdybym wiedział co uczula. Bardzo prosze informacje ze strony ziołolecznictwa z uwzglednieniem ze to dziecko.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
Odp: Alergia u dziecka
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2011, 09:01:51 »
Przyczyną alergii nieomal zawsze jest zespół dziurawego jelita.
Zlikwidowanie tego problemu, likwiduje problem.
Pozostałe metody to półśrodki.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 17, 2011, 09:11:47 »
Brałem pod uwagłe dziurawe jelito , ale kompletnie nie wiem jak podejśc do dziecka....
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2011, 10:28:55 »
Mikstura na reperację jelit jest całkiem smaczna, a dziecku daje się tego połowę porcji lub mniej, zależy od wieku (masy).

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2011, 10:38:34 »
Znasz przypadki zastosowania mikstury w twoim otoczeniu?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 17, 2011, 15:11:13 »
Jak wiesz, z alergiami to zwykle musi być kombinacja zjawisk, które ją wyzwolą...

A czy w tej chwili jest jakis wysyp na skórze do eksperymentów?
Jeżeli tak, to ja bym sprawdziła, czy posmarowanie olejem lub choćby naparem z uczepu by coś pomogło. Może też uczep do picia? On jest smaczny.
Ja jestem fanką smarowidła z nalewki z jaskółczego ziela i korzeni pokrzywy, z dodatkiem oleju - to przynajmniej u mnie służy jako pogotowie ratunkowe.

A jak z mlekiem u chłopaka? Jeżeli nie jest uczulony na mleko, to może jako prebiotyk dałoby się załatwić kwaśne, nielegalne mleko?

Sprawy porządkowe: spróbuj zrobić inspekcję kosmetyków używanych w tym domu. Wszystko, co nie jest mydłem typu "Biały Jeleń" trzeba wywalić. Można zostawić jakiś delikatny szampon typu polskie Bambi. Jeśli inni w rodzinie bardzo kochają swoje śmierdzące kosmetyki, to niech je przechowują w szczelnych pojemnikach. Zero dezodorantów w mieszkaniu i zero poprawiaczy zapachu w ubikacji.

Po kąpieli smarować jakims olejkiem kojącym typu Balneum Hermal Plus, czy obecnie Baby Plus, takim, który jest bez perfum. Po chwili od posmarowania można spłukać prysznicem.

Jakie są używane proszki do prania i ile razy włącza się pralke na płukanie? Ja ostatnio używam proszku E Sensitive (mało perfum), płuczę minimum trzy razy i to dla mnie raczej wystarcza. Jeśli pranie jest niewypłukane, to się szybko zaczynam zeskrobywać.

Następna sprawa: odzież. No, właśnie: gdzie się zwykle zaczyna wysypywać?
Jaki jest ogólny stan zdrowia chłopaka? Czy on się aby nie przegrzewa?

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2011, 15:54:25 »
Ja miksturę stosowałam na sobie, i wiem, że działa. Inni nie lubią takich długich kuracji, bez gotowej tabletki, przynajmniej ja mam z takimi doczynienia.
Ale wchodzi w rachubę jeszcze złoty wąs. Zawiera on dużo flawonoidów i witaminy C oraz B. Napar wodny jest bez smaku.Raz zrobiony starcza na długo. Można też nim przecierać skórę. Robić kąpiele.
Dla dorosłych przy alergiach strona rosyjska zaleca łyżeczkę od herbaty 3 razy dziennie 1h przed jedzeniem przez tydzień, potem tydzień przerwy i ponownie, można zmniejszyć dawkę. Zapewne trzeba uważnie obserwować.
Jesli chodzi o złoty wąs, rozlicznych obdarowałam, ale nikt prawie nie stosuje.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 18, 2011, 06:50:58 »
Basia:

Na razie skupiam się na dwóch najważniejszych czynnikach : co powoduje wysyp i spoglądam na diete ( kobieta przynosi mi na kartce szczegółowe jadłospisy). Jeśli chodzi o mleko to jak wspominałem wczesniej zostały zrobione testy alergenne i nic nie wykazały ( wiadomym jest ze mleko , gluten sa pod ścisłym obstrzałem). Jeśli chodzi o dietę to jest to standardowa dieta typu: sniadanie- mleczna , obiad-ziemniaki mieso , kolacja –kanapki jakies owoce , troche słodyczy itp.  Proszek to własnie E , kobieta nie uzywa płynów do płukania . Myslisz ze  poprawiacz zapachu(maja taki ) w ubikacji mógłby powodować wysypy? Szare mydło jest używane ( znamy się z tą panią i sugerowałem jej duzo wczesniej)
od wielu miesięcy. Stan zdrowia chłopaka jest naprawdę dobry : nie choruje , rozwija się prawidłowo nie ma problemów w nauce typowy przykład wesołego młodego chłopaka. Jeśli chodzi o miejsce wysypywania to jest to brzuch , klatka piersiowa. Napisałaś o przegrzewaniu… To daje do myślenia bo wysyp się rozpoczął kiedy wystartował sezon grzewczy w szkole… Trzeba będzie się bacznie przyjrzeć odzieży… Basia , czy masz jakies dane dotyczące dawek uczepu dla dzieci?

Halinka:

Jeśli chodzi o miksturę Słoneckiego to pamiętasz jak surowo zasugerowałaś mi wnikliwą lekturę? :) :) Potem z powodzenie zastosowałem ja u siostry i dwóch innych osobnikach. Dziurawe jelita to jeden z wielu powodów chorób skórnych i warto go wykluczyć. Z tego co widzę w przypadku dziecka należy użyć olej z winogron. Jedna jeśli chodzi o sok z aloesu to mam mieszane uczucia bo wiem że niewłaściwie dawkowany może sporo namieszać z cisnieniem tetniczym. Halinka , zawsze staram się rozwiac wszelkie wątpliwości i pytac i wystartowac ze złego poziomu i zaszkodzić… Jeśli chodzi o złoty wąs to nie mam żadnego dooswiadczenia i wiem tylko że wywiera silny, pozytywny efekt przy leczeniu chorób układu pokarmowego, pozytywnie wpływa na układ krwiotwórczy, przy zewnętrznych uszkodzeniach, chorobach przemiany materii .,.. Wiem też że należy uważać z dawkowaniem… Halinka jak długo stosowałaś miksturę i czy podczas kuracji zwracałaś uwage na dietę?

Wyprowadzenie młodego człowieka z alergii to trudny i zmudny proces .. Będę pisał od czasu do czasu o postępach i może cos razem ulepimy…

Pozdrawiam - Fresh

« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 06:55:05 wysłana przez freshbynature »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 18, 2011, 08:48:55 »
Wydaje mi się, że zapach płynu do toalety wymieniony został jako czynnik ryzyka ze względu na fakt , że takie wynalazki zaburzają naturalny balans hormonalny.
Wiemy już, że są w roślinach substancje normalizujące procesy endokrynologiczne, poza tym wiemy, że i  alergia jest zaburzeniem hormonalnym. Może więc jakieś orzechy nerkowca z jogurtem probiotyczny?

Fitosterole są prekursorem dla syntezy glikokortykosteroidów. Glikokortykosteroidy zwiększają zawartość glikogenu w wątrobie, poprzez pobudzanie syntezy glikogenu z aminokwasów. Zwiększają zawartość glukozy we krwi przy równoczesnym zahamowaniu jej zużycia. Przyśpieszają katabolizm białek i puryn co objawia się zwiększonym wydalaniem kwasu moczowego, mocznika i amoniaku wraz z potem i moczem. Wzbudzają rozkład enzymatyczny tkanki tłuszczowej (pobudzają lipolizę), ale tylko w niektórych okolicach ciała. Pod skórą twarzy i brzucha tłuszcz jest odkładany. Zwiększają wydalanie potasu i wapnia, zatrzymując w ustroju sód i wodę. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają liczbę limfocytów we krwi, hamują rozwój tkanek limfocytotwórczych, w tym także grasicy (zmniejszają jej masę). Znoszą działanie histaminy i hormonów grasiczych. Unieczynniają hialuronidazę, zmniejszając przepuszczalność kolagenu i mukopolisacharydów, a tym samym tkanki łącznej. Powoduje to odizolowanie ogniska zapalnego od sąsiednich tkanek i brak jego poszerzania i wywoływania objawów ogólnych. Hamują reakcję alergenu z przeciwciałem, co hamuje odczyn alergiczny. Te właściwości również zostały wykorzystane w lecznictwie.

http://luskiewnik.strefa.pl/fitosterole/sterole/pages/p6.htm
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 08:59:35 wysłana przez ineslik »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 18, 2011, 11:40:49 »
Ja bym spróbowała zamienić zupę mleczną na kwaśne nielegalne mleko, w ostateczności porządny kefir bez stablilizatorów i innych krochmali lub żelatyn. W jogurtach odrzuca mnie ilość dodatków - zwykle jest to wieloskładnikowy kit, z dodatkiem mleka w proszku; jeżeli nie zawiera owoców i cukru, to wtedy nazywa się naturalnym, ale nadal to jest wieloskładnikowy kit.

Uczep - ja bym spróbowała zrobić jakieś smarowidło, a do picia myślę, że łyżeczka na kubek 1/4l lub duża łyżka od zupy na 1 litr wrzątku w termosie, po dodaniu soku powinna być dobrze przyjęta przez chłopaka jako dzienna dawka.

Mam książkę o złotym wąsie do przeczytania ze zrozumieniem. Napiszę, jak coś znajdę. Poza tym myślę o włóknouszku, który regeneruje kosmki jelitowe. Też muszę przeczytać ze zrozumieniem książkę.

Basia

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2011, 12:25:29 »
Sam podchodze do tego ze mieszam maslanke z kefirem dodaje soku lub powideł , nieco cynamonu , siemienia lnianego pestek dyni , słonecznika i powstaje dzieki temu porzadny posiłek.

Uczep jeszcze sie dosusza  :) Ale jak bedzi gotów mam pomysł na mazidło ( cos na bazie lnianego , kokosowego +pokrzywa własnie)

Powiem jeszcze aby obwachała jego pot. Jesli bedzie bezwonny to wtedy na 99% procent zadziała oczyszczenie (  np.Ludzie z łuszczyca mają prawie bezwonny zapach potu ze wzgledu na zaburzenia gruczołów potowych)

Pozdrawiam - Fresh

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 18, 2011, 13:08:35 »
Miksturę stosowałam ponad 2 lata. Diety nie. Uważam, że moje odżywianie jest w porządku, jedzenie sama gotuję i staram się właściwie przyprawiać i urozmaicać.
Według mnie najlepszą dietą jest świeże, urozmaicone jedzenie. Mówię tu oczywiście o człowieku bez katalogu schorzeń.
Od tamtej pory nie mam żadnych problemów z układem pokarmowym, moja rodzina również.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 19, 2011, 07:10:46 »
Miksturę stosowałam ponad 2 lata. Diety nie. Uważam, że moje odżywianie jest w porządku, jedzenie sama gotuję i staram się właściwie przyprawiać i urozmaicać.
Według mnie najlepszą dietą jest świeże, urozmaicone jedzenie. Mówię tu oczywiście o człowieku bez katalogu schorzeń.
Od tamtej pory nie mam żadnych problemów z układem pokarmowym, moja rodzina również.
Przyprawianie jest niezbedne w dobie tak marnej jakości pożywienia jakie mamy obecnie. Dlatego (wciąż to będę podkreslał) tak ciężko osiagnąc efekt terapeuteczny samą dietą bo zawartosc składników o których ludzie czytają w książkach znacznie rózni sie od tego co mamy obecnie na półkach sklepowych. Uważam ze powinny powstac poradniki dietetyczne  , które będa podawać zawartośc składników zywności "marketowej" i tej wychodowanej w naturalnym środowisku i wtedy ludzie zobacza jaki kontrast jest między jednym a drugim.
W alergii zaleciłem kapiel w oleju winogronowym i dwa razy w tygodniu kapiel  pokrzywowa , która pomoze w  wyczyszczeniu i zlikwidowaniu świądu , ważnym jest aby po takiej kapieli spłukać ciało chłodną woda na co dziecko z pewnoscia nie zareaguje usmiechem. Kuracje z mikstura rozpoczniemy w listopadzie.(wiem ze kiedy zacznie działać to mogą się nasilic reakcje skórne bo organizm  będzie się oczyszczał i wtedy obawiam się reakcji rodziców- dałe im lekture do poczytania nim cokolwiek rozpocznę) Tylko z ziołami sie wacham... Pomiędzy liściem brzozy a uczepem....
Pozdrawiam - Fresh

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 19, 2011, 12:05:06 »
Zobacz wpis Kryni w wątku o witaminie E:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=443.msg5180#msg5180

Stawiam na uczep - jak chcesz, to jeszcze u mnie w okolicy rośnie :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 20, 2011, 06:21:20 »
Dziękuje serdecznie , ale to co mi wysłałaś to wystarczy zupełnie bo Madzia jeszcze mi wyśle :-)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2011, 10:19:28 wysłana przez freshbynature »