Autor Wątek: Sok z olchy  (Przeczytany 470 razy)

Offline Grażyna Gozdal

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 144
Sok z olchy
« dnia: Luty 04, 2020, 19:05:19 »
Gdzieś czytałam a może słyszałam na jakimś wykładzie wypowiedź naszego Doktora na temat składu soku z olchy na podstawie jego własnych badań. Zapamiętałam tylko, że sok z olchy ma świetny skład i że można zbierać go około 2 tygodnie przed zbiorami soku z brzozy. No a reszty nie pamiętam. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Offline Grażyna Gozdal

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 144
Odp: Sok z olchy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2020, 20:46:57 »
Znalazłam w notatkach :-)  Na wykładzie kursu "Zielarz-fitoterapeuta" w 2016 roku Dottore powiedział: Polecam, bo pierwszy raz w tym roku ściągnąłem sok z olchy, też polecam państwu na przyszłą wiosnę tak jak z brzozy, przed brzozą. Jest niesamowity smak i o wiele więcej metabolitów wtórnych niż w brzozie. Bo brzoza jednak ma tą typową oskołę czyli z cukrami prostymi natomiast właśnie olcha zaczyna tam wypuszczać fenolokwasy no i barwniki. Barwniki chinonowe chinolowe.  Tak że ma taki ściągający fajny smak.
Ktoś zapytał w jakich dawkach to pić?
Tak w 50-100ml dla oczyszczenia ustroju ale też z tego względu, że tam jest kwas galusowy który ustaliłem na chromatografie - będzie działać przeciw wstrząsowo.