Autor Wątek: Niskie ciśnienie  (Przeczytany 1953 razy)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
Niskie ciśnienie
« dnia: Kwietnia 18, 2021, 16:34:12 »
Witojcie,

Wyczytałem że na niskie ciśnienie dobrze działa cis pospolity, ale jest trujący. Stad moje pytanie  -czy ktoś ma doświadczenie w stosowaniu tego drzewka? Głównie chodzi mi o dawkowanie, aby była lecznicza a nie trująca...

Pax et bonum,
Abiel.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Niskie ciśnienie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 18, 2021, 21:04:05 »
To wcale nie jest takie proste, znacznie łatwiej jest zbić za wysokie ciśnienie.

Osobiście nie słyszałam o innym zastosowaniu cisa, niż do zrobienia dżemu z osnówek owoców. Leki przeciwnowotworowe na bazie związków występujących w cisie obecnie są wytwarzane metodami biotechnologicznymi, bez użycia samych roślin, bo by ich w świecie zabrakło.

Wracając do ciśnienia: należy sprawdzić przyczynę problemu, na przykład, czy jest niedoczynność tarczycy? Czy jest jakieś niedoleczone, ciągnące się jak smród zapalenie płuc? Anemia? Zatrucie? Ciężkie zaburzenia trawienia? Trzeba zrobić podstawową diagnostykę, a nie tylko leczyć ciśnienie.
Jeśli się rzeczywiście nie ma do czego przyczepić, to należy zastosować zioła rozgrzewające, neuroprotekcyjne, przeciwzapalne, odtruwające, różne adaptogeny, poprawiające krążenie i ruszające obieg limfy.

Do tego witaminy, minerały, przegląd stylu życia i jadłospisu - jest tego dużo i to nie jest proste.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2021, 07:54:39 »
Też mam od zawsze niskie ciśnienie. To chyba rodzinne, bo moja mama też tak miała. Nie lubię kawy, więc pijam mocną bawarkę. Testowałam guaranę, ale jakoś źle na mnie działała i źle się po niej czułam (mam wrażenie, że szkodziła mi na serce, bo do pary z niskim ciśnieniem mam podwyższone tętno a kardiolog stwierdził "serce hiperkinetyczne"). Wydaje mi się, że często przy niskim ciśnieniu występuje przyspieszone bicie serca (kurczy się zbyt słabo, więc nadrabia ilością skurczów). Pijałam też yerba mate i była całkiem pomocna, o ile pije się ją sporadycznie, bo do pijanej regularnie organizm szybko się przyzwyczaja i już nie reaguje. Zresztą smak i zapach jest tak okropny, że nie chciałabym tego codziennie pijać.
Bardzo pomaga też szczotkowanie na sucho. Działa jak kawa. Niestety pomaga na dość krótko, ale naprawdę polecam. Tylko trzeba dobrać odpowiednio twardą szczotkę (ja już mam kilka rodzajów, bo skóra się przyzwyczaja) no i na samo szczotkowanie poświęcić 15 minut. Trzeba też robić to w umiejętny sposób (szczotkować w kierunku serca - wystarczy właściwie tylko nogi i ręce). W każdym razie to najzdrowszy sposób na podniesienie ciśnienia i korzystnie wpływa także na krążenie limfy.
Wiele osób poleca zimne prysznice, ale ja to bym chyba umarła od szoku termicznego z tym swoim słabym sercem. Zresztą i tak nieustannie marznę, a to chyba ma prawo działać, jeśli komuś jest gorąco albo przynajmniej ciepło. A gorąco to jest mi może przez kilka dni w roku podczas największych upałów
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2021, 08:15:55 wysłana przez qwerta »

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2021, 09:37:49 »
Dziękuję za posty. Tak też mam do tego tętno bardzo wysokie. Macie racje trzeba porobić wyniki, bo słaby jestem jak lód wiosenny. Nadmienię jeszcze ze jestem weganem, warto byłoby porobić żelazo i  może B12... Może to anemia? Wracając do Cisa też słyszałem że działa antynowotworowo.
Kawy nie pijam, bo podwyższa ciśnienie chwilowo,a  mi nie o to chodzi.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 19, 2021, 13:41:49 »
Nadmienię jeszcze ze jestem weganem, warto byłoby porobić żelazo i  może B12... Może to anemia?
A to bardzo możliwe. Przyspieszone tętno może wskazywać także na anemię