Autor Wątek: Perukowiec zioło niesamowite ale czy na pewno?  (Przeczytany 4198 razy)

Offline alla

• Średnio Pisze
Odp: Perukowiec zioło niesamowite ale czy na pewno?
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 10, 2020, 18:11:23 »
Oczywiście!! Avilin, czyli Winilin ukraiński :-) to środek number one w mojej apteczce. Smaruję nim wszystko co się da, solo lub wymieszany z innymi składnikami ( zależy od schorzenia ) odkąd biorę doustnie / czas od czasu, kiedyś brałam regularnie 3 - 4 razy dziennie / zapomniałam o refluksie oraz czymś co ciążyło mi w brzuchu - diagnozy brak :-) ale winilin pomógł!

Maść na odleżyny jeszcze rozpracowuje, na pewno w składzie będzie: perukowiec, winilin, balsam peruwiański, pączki topoli, trędownik ... zastanawiam się nad dąbrówką, uczepem i kilku witaminach, nie wiem czy są potrzebne. Winilin oraz balsam peruwiański mają tak bogaty skład mineralizowany iż nie wiem, czy witaminy nie będą zbędne ... chociaż A, D3 moim zdaniem na ranę raczej tylko pomogą.

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 15, 2020, 12:32:47 »
Alla zastanów się nad mumijo , gojenie wraz z ziołami szwedzkimi  rewelacja. Właśnie zebrałam perukowca i suszę. Czy ktoś wie co dalej? Jakie proporcje do nalewki i potem jakie dawki doustnie?

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 15, 2020, 12:34:04 »
Jeżeli ktoś już stosował będę wdzięczna za opis działania

Offline Lutka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 15, 2020, 20:35:20 »
Alla, w tłumaczeniu googla Twoich notatek zamiast perukowca jest sumak. Czy to błąd tłumaczenia czy to jedno i to samo? (jutro chciałabym zrobić "skok" na sąsiadów perukowiec. Maść wg Twoich zapisków jest łatwa dla mnie do zrobienia - mąż ma niegojącą się kilka miesięcy ranę pooperacyjną, teściowa uczuleniowe rany na dłoniach)

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 16, 2020, 00:00:02 »
lutka sumak i perukowiec to 2 różne rośliny. Sumak jest trujący.  Perukowce właśnie puściły liście i sama 2 dzień susze na nalewkę

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 16, 2020, 10:22:17 »
Sumak a sumak. Jest sumak jadowity, którego chyba u nas nie ma i on jest na prawdę trujący. Nasiona zwykłego sumaka octowego bywają stosowane jako przyprawa. Podobno pył z nasion sumaka (pewnie, jak większość pyłów) powoduje alergie.

Pozdrowienia :-)

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 16, 2020, 11:40:54 »
Dzięki Basiu nie wiedziałam :)

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 16, 2020, 11:43:32 »
Basia pomocy przy nalewce z perukowca potrzebuję. Jak nie znajdę to będę musia zrobić winko :o potrzebne proporcje suszu do alkoholu

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 16, 2020, 23:09:15 »
Zobacz na rozanski.li i w wyszukiwarce wpisz "perukowiec", to wyrzuci na sążnisty artykuł o perukowcu.

Jeśli o mnie chodzi, to bym polecała raczej wywar z winem, niż wódkę, czy coś mocniejszego, bo zwykle chodzi o saponiny, a one spirytusu do niczego nie potrzebują.

Kiedys z ciekawości bym przedestylowała rozdrobnione świeże kije perukowca. One mają bardzo przyjemny zapach, ciekawe, czy olejki by wytrzymałby destylację.

Pozdrowienia :-)

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 17, 2020, 13:18:50 »
Basieńka dzięki  :) będzie winko na suszu wg Doktora :)

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 31, 2020, 20:20:48 »
Winko zrobione zaczełam testować w mieszance katalpa,perukowiec,chancac piedra ciekawe co wyjdzie w badaniach za jakiś czas