Autor Wątek: Perukowiec zioło niesamowite ale czy na pewno?  (Przeczytany 4195 razy)

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
Perukowiec zioło niesamowite ale czy na pewno?
« dnia: Stycznia 20, 2020, 21:19:38 »
Okazało się iż w ogrodzie posiadam właśnie ten krzew i właściwości ma obłędne ,ale zbiór dopiero gałązki wiosennelub lipiec czy jesień  Ale teraz pąki strzelają na magnolii,różach pojedyncze kwiatki na forsycji , świerzutkie kwiaty nagietka pogoda zgłupiała ja też. Może ktoś zbierał i coś wie?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Perukowiec zioło niesamowite ale czy na pewno?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 23, 2020, 14:57:56 »
Chętnie bym poczytał kto i z jakim powodzeniem leczył jakieś konkretne schorzenia wyciągami z perukowca - interesuję się tym ziołem i to i owo czytałem ale interesują mnie konkretne doświadczenia a nie ogólniki ;)
Różnice, głupcze!

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 26, 2020, 21:45:17 »
Ja również nie mam doświadczenia w praktyce z perukowcem ale tyle słyszałam od ukraińskich babuszek zielarek :-) dobrego o tej roślinie, że w tym roku zamierzam teorie przeistoczyć w praktykę. Mnie szczególnie interesują właściwości gojące, zamierzam zrobić macerat tłuszczowy ze świeżych liści, który posłuży jako baza do maści na odleżyny ... a co z tego wyjdzie, zobaczymy :-) 

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2020, 02:58:53 »
Będę próbować leczeniem prostaty i autoimmunologicznych, wrócimy do tego w maju jak puści listki:)

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2020, 07:36:31 »
Liście należy zbierać w lecie i koniecznie stosować po wysuszeniu.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2020, 08:23:40 »
Z nowinek zamierzam wypróbować perukowca i hortensję w tym roku bo życie pokazuje, że warto dalej szukać zamiast zamykać katalog dostępnych terapii :D Pokazały to choćby doświadczenia z pszeńcem i czworolistem.
Różnice, głupcze!

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 27, 2020, 16:16:42 »
axel - nie zgodzę się z Tobą! Do użytku zewnętrznego jak najbardziej się nadaje liść świeży.

kamin - hortensje ( liść, młode gałązki, korzeń ) z powodzeniem wykorzystuje od kilku lat do zażywania wewnątrz, moim zdaniem bardzo wartościowy surowiec i jak by to określić ... z dużą gamą możliwości :-) poczynając od depresji, lęków a kończąc na bakteryjnym zapaleniu pęcherza, candidy it.p.

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 27, 2020, 18:00:46 »
Jako ,że jestem żywo zainteresowany perukowcem i przeglądam różne opracowania. nie spotkałem się ze wskazaniami użytku zewnętrznego,a wręcz przeciwnie,ponieważ niektóre związki zawarte w perukowcu mogą podrażniać skórę.Byłbym wdzięczny za podanie opracowania,które wskazuje na lecznicze używanie surowych liści,czy też kory perukowca.
Pozdrawiam

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 29, 2020, 08:12:17 »
Axel - Alla zna "ruskie" tradycje stosowania perukowca jako zioła zwłaszcza na gojenie skóry. O niektórych ziołach pisze się powszechnie, że mogą drażnić skórę a tradycje ludowe i doświadczenia dzisiejszych zielarzy tego nie potwierdzają (vide np. liść bluszczu). Jeśli się obawiasz to susz i też będzie dobrze :D
Różnice, głupcze!

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 29, 2020, 08:40:04 »
Ja stosowałem susz wg wskazówek ,ale nie natknąłem się na stosowanie świeżych liści ,czy gałązek,stąd moja ciekawość.
Dobrze było by dowiedzieć jak i na co,a nie tylko nie zgadzam się :-(

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 30, 2020, 09:54:06 »
Po prostu zgodnie z wiedzą naszych wschodnich sąsiadów można spokojnie stosować zewnętrznie wyciągi ze świeżego perukowca :)
Różnice, głupcze!

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 31, 2020, 17:06:36 »
Chyba będzie najprościej jeśli wkleję cytat moich osobistych notatek :-) jest ich dużo więcej ale teraz mowa o wykorzystaniu świeżych liści. Osobiście pokładam wielką nadzieje na skuteczność perukowca w maściach na odleżyny ... bo z tatą co raz gorzej, na razie się trzyma ale wolałabym mieć taki specyfik na pogotowiu.

Применение скумпии в народной медицине

В традиционной медицине растение активно применяют и как внутреннее средство, и как внешнее в виде отваров и настоев. Препараты изготавливают, прежде всего, из свежих и сухих листьев, реже — из коры и корней растения.

Мазь из листьев для лечения загноившихся язв и ран
Гнойные язвы, незаживающие раны народная медицина лечит при помощи мази из листьев скумпии. Для ее приготовления потребуются свежие листья. Чтобы ее изготовить, нужно в блендере измельчить до кашеобразного пюре листья, затем добавить растопленное, но не горячее сливочное масло (1х1) и хорошо перемешать.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 03, 2020, 08:37:19 »
Alla, a coś tak oczywistego jak Avilin na odleżyny stosujecie czy jakoś to przeoczyliście?
Wiele razy okazuje się świetnym środkiem na odleżyny, ratuje także życie ciężko poranionych, starych koni (info od fundacji Tara).
Różnice, głupcze!

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 03, 2020, 11:10:52 »
Ja się ostatnio mocno zawiodłam - po zastosowaniu silne zaczerwienienie także sugeruję najpierw test na malutkim kawałeczku czy nie uczula. Jak tylko będą listki zapraszam mogę Ci podesłać wyciąg wg receptury - jak powiesz jak zrobić lub umówimy sie w Wwie :)

Offline Katinka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 03, 2020, 11:27:57 »
Axel na co stosowałeś i jakie efekty? bo roślinka ma ciekawe właściwości :)