Autor Wątek: Macerat olejowy z dziurawca  (Przeczytany 3623 razy)

Offline Tryq

• Nowy
  • *
Odp: Macerat olejowy z dziurawca
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 22, 2022, 12:04:42 »
Ok, czyli nie ma co oczekiwać nie wiadomo czego  :P

Mam pytanie jeszcze, bo chyba nie do końca zrozumiałem ostatniego posta Pragmatyka. Czy żeby uzyskać jak największe stężenie hiperforyny w maceracie, która odpowiada za m.in wychwyt zwrotny serotoniny, to powinienem zalać całe ziele dziurawca (nie same kwiaty i pąki) i macerować przez cały na słońcu kiedy tylko możliwe ?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 22, 2022, 15:10:58 »
Spokojnie, hiperforyny teraz jest więcej! Dlatego jeśli chcesz je wykorzystać zaleca się zbiór kiedy jest więcej owoców (hyperforyna w nasionach!).

Ja zalewam listki i kwiat oraz owoce. Z określonej ilości surowca uzyskuję dodatkową ilość składników.

Za cytowanym wcześniej opracowaniem:

Olejek z Kwitnący dziurawiec zwyczajny zawiera około 30% hyperycyn w postaci protoform, przy czym największa zawartość jest w pąkach (48%), kwiatach (30%), mniejsza w liściach (17%).

Kwiaty zawierają około 2% hyperforyny i 0,2% adhyperforyny, przy czym zawartość ta się zwiększa w miarę przekwitania rośliny. Owoce dziurawca zwyczajnego mają już 5% hyperforyny i 2% adhyperforyny (51).

Co do ciemnoczerwonego olejku (hyperycyny) to w maceracie u mnie jest go zwykle ok. kilku procent, ale maceruję kiedy jest go już mało w surowcu.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2022, 19:09:03 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Tryq

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 23, 2022, 08:52:35 »
Pragmatyk - dzięki za info.

Wczoraj byłem na "dozbiorze" - skupiłem się głównie na owocach i kwiatach.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dziurawiec_zwyczajny#/media/Plik:20150228Hypericum_perforatum.jpg

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 23, 2022, 12:56:33 »
Jedna uwaga - nie radzę stosować jednocześnie leków syntetycznych i wyciągów z dziurawca!
Nie radzę też samodzielnie odstawiać leków i zastępować ich dziurawcem!
Z takiej "szarpaniny" wynikają tylko kłopoty i ewentualnie rozczarowanie działaniem dziurawca.
Mózg to dość skomplikowany temat i warto podchodzić do grzebania w nim ze spokojem i bez emocji :-)

Moja teoria zakłada, że składniki czynne ziół to tylko jedna składowa działania ziół. Kolejną jest zmiana sposobu życia, co wiąże się z ich samodzielnym pozyskiwaniem i przygotowaniem.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2022, 12:59:21 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Tryq

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 24, 2022, 14:18:05 »
Dzięki za info. Na razie 3 słoje z różańcem się macerują, więc zacznę go stosować ew. za ok miesiąc czasu.
Cały czas się głowię, jak zejść i funkcjonować bez chemii...
Wczoraj nazbieram też szyszek chmielu i zalałem 70% spirytusem, tyle że tego nie można brać razem z lekami..

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 24, 2022, 23:15:57 »
Myślę, że jak rzeczowo przedstawisz swój punkt widzenia lekarzowi i poprosisz o włączenie wyciągów z dziurawca czy innych ziół do leczenia, to jest szansa powodzenia.
Z tego co pamiętam pisałeś, że bierzesz od niedługiego czasu mianserynę? Ona jest w miarę bezpieczna przy odstawianiu, ale i tak warto na odstawienie poświęcić trochę czasu zmniejszając dawkę sukcesywnie co kilka tygodni, aż do zera.

Offline Tryq

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 29, 2022, 13:56:02 »
Pragmatyk - tak biorę na wieczór w dawce 10mg (chyba najmniejsza jaka jest możliwa).
Myślę, że masz zdecydowanie rację, bo po 2 latach brania ssri odstawiałam je przez 3 miesiące stopniowo zmniejszając dawkę i wtedy się udało...

Offline Tryq

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Września 21, 2022, 18:56:07 »
Mam techniczne pytanie.
Przelałem dzisiaj macerat z dziurawca do butelek (jedna partia 1L była na oliwie z oliwek extra virgin, druga 3L na oleju słonecznikowym).
Jaka jest data przydatności takiego maceratu zakładając, że będzie stał w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Września 21, 2022, 20:41:33 »
Ten na oliwie jest mniej trwały, bo oliwa może z czasem jełczeć, olej słonecznikowy jest bardzo stabilny, 3 litry wystarczą może nawet i na lata. Po prostu zacznij od wersji z oliwą, słonecznik zostaw na później. Ten z oliwy możesz wstawić do lodówki, wtedy skrzepnie, a do użytku odlej sobie na przykład 100ml do butelki po syropie i to trzymaj w temperaturze pokojowej, do użytku.

Tak myślę.
Pozdrowienia :-)