Autor Wątek: Podostre zapalenie..chyba  (Przeczytany 3892 razy)

Offline aldonka

• Mało Pisze
  • **
Podostre zapalenie..chyba
« dnia: Grudzień 06, 2019, 17:25:20 »
Kochani juz kilka razy otrzymalam tu pomoc wiec pisze jeszcze raz. Tym razem tarczyca. Ból po lewej stronie tuz nad obojczykiem, promoeniujacy gdzies do zębow i ucha. Przechodzi po nimesilu. 2 tygodnie po baskudnej infekcji podczas ktorej nie mialam sily wstac z lozka..migdaly w bialym korzuchu, bóle miesni, stawow, kregoslupa. W smumie to bilalao mnie wszystko. Od tygodnia bol szyi. Robilam dzis usg tarczyca niejednorodna w tym lewym placie pani dr powiedziala ze wyglada jak stan zapalny, w prawym sa jakies  zmiany 3 szt do 9mm lite. Nie mam ospisu przy sobie. Z badań ob 29, tsh 0.4. Mam isc do endokrynologa ale co moge zrobic teraz. Czytalam tlumaczenie gumpka chyba rosyjskiej ksiazeczki. Zalecaja tam przy tym: wiazowke, paczki topoli, kwiat bzu i lipe. To akurat mam w domu tochyna moge bezpiecznie pic? Mam jeszcze preparat thyro set w skladzie jest l-tyrozyna, forskolina, ashwaganda, selen, kelp. Czy to tez moge brac? Jezeli to jest podostre to sa jakies fazy tej choroby, najpierw nadczynnosc a potem odwrotbie. Dodatkowo boli mnie czesto w nocy po prawej stronie..taki tepy bol delikatny, wayropa i woreczek w usg sa ok. Poradzcie co robic.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Podostre zapalenie..chyba
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2019, 21:39:44 »
Tłumaczenia są Adasia Pupki + mój wstyd, bo ja obiecałam je doszlifować, a nie zrobiłam :-/

Ale do rzeczy: na teraz to wylecz tą anginę, czy co tam Ciebie dopadło i zostaw tarczycę w spokoju.

Czyli: wiązówka, pączki topoli jako zmiennik aspiryny mogą być, do tego szaławia, tymianek, mięta i inne klasyczne gardłowe zioła do picia. Dalej, czosnek, porządny twaróg lub kwasne mleko, by wątroba od czosnku nie wysiadła i miód do herbaty i na chleb.
Czosnek możesz gryźć tak długo, aż przestanie piec - chodzi o wytłuczenie bakcyli w gardle. Możesz kupić apteczny syrop sosnowy lub tymiankowy lub coś w tym stylu - co lubisz. Gardło możesz płukać ziołami, Dentoseptem lub roztworem soli kuchennej, najlepiej za każdym razem coś innego,

Suplementuj wszystkie możliwe witaminy, a szyję i inne bolące miejsca smaruj ziołami szwedzkimi z olejem lub olejem kamforowym, by ruszyć obrzęki

Jak już się pozbedziesz anginy, to przebadaj znów tarczycę.

Pozdrowienia :-)

Offline aldonka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 07, 2019, 06:39:40 »
Przepraszam za pomylke...Basiu angina mi przeszla. To bylo 2 tyg temu i skonczylo sie antybiotykiem niestety..probiotyki biore. Tylko teraz meczy mnie ta szyja.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 07, 2019, 17:21:44 »
To smaruj ziołami szwedzkimi z olejem lub olejem kamforowym (nie olejkiem eterycznym z kamfory!)
Smaruj szyję i tam, gdzie boli, w brzuchu też.

Jeśli masz zaparcie, to porzadna kiszona kapusta powinna ułatwić sprawę.

Probiotyki bierz między posiłkami (przynajmniej godzina w każdą stronę) i bardzo solidnie popij czymkolwiek spożywczym.

Offline aldonka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 07, 2019, 18:01:09 »
Dzieki. Szwedzkich mam koncówke to mam to wymieszac z olejkiem kamforowym i na oklad?kiszonä swojä mam i jem. Chcialabym przestac jechac na tym nimesilu bo sie boje o zoladek ale jak boli to sie poddaje. Teraz mnie nardziej boli przy przelykaniu. Zaläczam wyniki, nie wiem czy sie uda.

Offline aldonka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 07, 2019, 18:06:09 »
Jednak zalacznik sie nie przeslal:
Tsh 0,410            0.270-4.200
Ft3 3.16 norma 2.57-4.43
Ft4 1.05              0.93-1.70
Ob 29
Usg: plat prawy 21x15x46 echogenicznosc obnizona, niejednorodna na przekroju podluznym trzy zmiany ogniskowe lite o mieszanej echogenicznosci  i wymiarach: 9mm,9 mm,5mm
Plat lewy 19x13x45 echogenicznosc niejednorodna obnizona wybitnie w srodkowej czesci plata.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 07, 2019, 18:56:18 »
Dzieki. Szwedzkich mam koncówke to mam to wymieszac z olejkiem kamforowym i na oklad?

W ziołach szwedzkich kamfora jest, więc do smarowania wystarczy dodatek jakiegoś oleju, na przykład słonecznikowego

Zamiast ziół szwedzkich nie używaj olejku eterycznego tylko roztwór kamfory w oleju, czyli olej kamforowy

kiszonä swojä mam i jem. Chcialabym przestac jechac na tym nimesilu bo sie boje o zoladek ale jak boli to sie poddaje. Teraz mnie nardziej boli przy przelykaniu. Zaläczam wyniki, nie wiem czy sie uda.

Ale co z tymi migdałami? Czy nadal są białe? Jeśli tak, to lecz dalej anginę, bez antybiotyków, bo swoje zrobiły, ale tym, co pisałam wcześniej.

Zamiast środków przeciwbólowych spróbuj te smarowanie środkami z kamforą.
Chyba Twoje kiszki mówią dość wyraźnie, że czas o nie zadbać.
Dla wątroby Sylimarol, Rapacholin itp

Offline aldonka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 07, 2019, 19:33:59 »
Angina czy co to bylo przeszlo. Migdaly ok. Dziekuje za wszystkie rady a co myslisz o tych wynikach?

Offline aldonka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 08, 2019, 22:13:31 »
Moze moglby ktos zerknac na opis usg i poradzic mi co dalej..Lekarze mnie wykańczaja, wszędzie kolejki a jak sie juz czlowiek dostanie to usluszy komentarz" no dziwne" Zanim sie dostane do endokrynologa to troszke minie. Prosze o wyjasnienie tego opisu bo dla mnie to czarna magia. Mam sie martwic? Poki co pije rozne zielska przeciwzapalne i smaruje ziolami szwedzkimi za radä Basi. Nawet mniej boli.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 09, 2019, 10:54:23 »
Moim zdaniem, tarczyca robi, co może, ale ma problemy. Nie wiem, czy to problemy przeszłe, które zostały w strukturze, czy to są problemy aktualne.
Wynik OB może wskazywać jeszcze na resztki tej anginy, powtórz go jeszcze na 1-2 tygodnie.
No i zapisz się do endokrynologa, nawet, jesli wyrazi zdziwienie.

Ten suplement na tarczycę możesz brać, ale moim zdaniem, to nie wszystko.
Minimum jeszcze to rzęsa, lukrecja, głóg, aronia, czarne jagody, żarnowiec (zamiennie może być ołownik, czyli kudzu, bo jest w handlu), lipa, wiązowka, kurdybanek, jemioła, melisa, no i wszystko, co poza tym jest dobre dla wątroby i kiszek, na przykład ostrożeń warzywny i rzepik.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 09, 2019, 12:42:59 »
Wrzucam tu żeby potomność łatwo mogła odnaleźć:
Kolejna porcja. Zgodnie z zapowiedzią "Фитотерапия заболеваний щитовидной железы" autor: А. Н. Алефиров i jego koncepcja ziołowa na podostre zapalenie tarczycy.

Podostre zapalenie tarczycy jest wirusową chorobą tarczycy. Pierwszy raz opisał ją de Kervena w 1904 roku.
Zwykle podostre zapalenie tarczycy występuje 2-3 tygodnie po ostrej infekcji wirusowej dróg oddechowych. Choroba może być spowodowana przez wirusy grypy, odrę, świnkę, enterowirusy, wirus Epstein-Barr, adenowirusy i inne. Uważa się również, że w przypadku podostrego zapalenia tarczycy, czynnikiem sprawczym może być choroba kociego pazura.

Objawy.
Jak każde zakażenie wirusowe, podostre zapalenie tarczycy charakteryzuje się objawami typu ogólnego i lokalnego.
Powszechnymi objawami choroby są: ból głowy, złe samopoczucie, osłabienie, obniżona sprawność, bóle mięśni i stawów, osłabienie, gorączka, dreszcze. Łatwo zauważyć, że te objawy związane z chorobą nie są specyficzne i można je zauważyć w każdym zakażeniu.
Objawy lokalne – zmiany w objętej stanem zapalnym tarczycy są następujące: obrzęk i (niezrozumiałe?). Występuje dość intensywny ból w gruczole, nasilający się przy ucisku. Nieprzyjemny jest nawet najmniejszy dotyk skóry w strefie gruczołu. Ból zazwyczaj rozciągają się na dolną szczęką i za uchem, a przynajmniej na szyję.
Choroba bez leczenia mozę trwać długo, przez kilka miesięcy, a nawet dłużej niż rok. W miarę upływu czasu, objawy słabną. Temperatura ciała nie przekracza stanu podgorączkowy (37,2 - 37,5 ° C). Jednak bolesność i nadwrażliwość gruczołu utrzymuje się przez bardzo długi czas.
Podostre zapalenie tarczycy rzadko prowadzi do zaburzeń funkcji gruczołu. Tylko czasami na początku choroby występuje nadczynność tarczycy, a wraz z przedłużaniem się choroby przejściowa niedoczynność tarczycy. Niedoczynność tarczycy może również wiązać się z podostrym zapaleniem tarczycy typu autoimmunologicznego (?).
Najbardziej  swoistym badaniem jest - Wzrost szybkości sedymentacji erytrocytów (ESR) [po naszemu OB przyp. A.]. Czasami wartość tego parametru wzrasta do 60 mm na godzinę.

Fitoterapia podostrego zapalenia tarczycy.
W leczeniu podostrego zapalenia tarczycy nie stosuje się roślin zawierających jod.
Podstawą dobierania ziół jest wybór roślin o działaniu przeciwzapalnym. Za pierwszy rzut uznać należy: wiązówkę, nostrzyk, lisć lipy, kwiat bzu, korę wierzby, korę topoli osiki, liśc maliny, ziele szałwii, korzeń lukrecji, korzeń wielosiłu błekitnego.

Do tego rośliny bogate w witaminę C. Dla przykładu: owoc róży, owoc i liść czarnej porzeczki, owoc kaliny, ziele uczepu, ziele pokrzywy.

Ponieważ zakażenie wirusowe narusza integralność ściany naczyń oraz zaburza przepływ krwi dodajemy arnikę górską, rutę zwyczajną, owoc perełkowca japońskiego - surowce bogate w rutynę. Poza tym rośliny zawierające shikoninę [patrz do rozważań w poście z tłumaczeniem o raku tarczycy, przyp. A.] i pochodne kwasu kawowego zapobiegające sklejaniu się erytrocytów i agregacji płytek krwi, poprawiają mikrokrążenie w obszarze zapalenia. Jako przykład można podać nawrot, jest on szczególnie dobry na początku choroby, przy występujacej nadczynność tarczycy. W tym samym celu nadają się: karbieniec pospolity, melisa zawierające kwasy litospermowy, kawowy i elagowy oraz luteolinę, posiadających właściwości przeciwutleniające. Przy okazji pomocne są też: pięciornik biały i jego krewniak pięciornik gęsi (ze względu na zawartość kwasu litospermowego (?).

Biorąc pod uwagę wirusową naturę choroby, mogą zostać zostać zaproponowane środki przyczynowe - przeciwwirusowe. Ich rola w leczeniu zapalenia podostrego raczej jest niewielka, przede wszystkim nadają się do profilaktyki.
Efekt przeciwwirusowy posiadają te wszystkie rośliny zawierające shikoninę i kwas lithospermowy.
W tym kontekście należy pamiętać o siekiernicach (dalej lista odmian, część bez nazw polskich lub nazwy moje, z prostego tłumaczenia przyp. A.) (alpejskiej; Hedysarum theinum; Hedysarum neglectum , syberyjska, południowo-syberyjska), które zawierają aktywną alisparynę.. Substancja ta jest skuteczna przeciwko wielu wirusów, w tym wirusom zapalenia wątroby B i C, opryszczki, a nawet HIV-1. Przemysł produkuje tabletki z alisparyną i maść alisparynową. Jednak zielarze używają starych leków ziołowych - nalewek i wywarów z korzeni.
Aktywność przeciwwirusową wykryto w wielu roślinach:
miłek, tatarak, aralia wysoka, korkowiec, zimowit, kocanki, bilacunaria [polskiej nazwy brak przyp. A.], ligustr pospolity, ostrożeń, barszcz, borówka brusznica, bez, Sophora, tojeść, Bożodajnia, przewiercień, powój, rutwica, poganek, kręciszek, gorysz, kuklik, granat, grusza, połonicznik, nostrzyk, dąb, świerk,  selernica, dziurawiec, koniczyna złocistożółta, kalina, karagana, klon, pluskwica, dzwonek, siekiernica, dziewanna, dławisz, laurowiśnia, pięciornik, ciemiężyk lespedeza, lipa, łopian, podbiał, spirodela [odmiana rzęsy wodnej przyp. A.], marchew, mydlnica, mięta, naparstnica, żywokost, jemioła, ostrołódka, rozchodnik, kurzyślad, pierwiosnek.

Więc, jak wygląda schemat leczenia ziołowego podostrego zapalenia tarczycy?
Ze względu na fakt, że leczenie może trwać 3-4 miesiące, konieczne jest opracowanie dwóch wersji terapii, do stosowania przemiennego co 1,5 - 2 miesiące.

Rp.1.
Wiązówka błotna (ziele) 1 część
Topola czarna (pączki) 1 część
Melisa lekarska (ziele) 1 część
Bez czarny (kwiat) 1 część

1 czubatą łyżkę stołową, wsyp do kubka o pojemności 250-300 ml i zalej szklanką (200 ml) zimnej przegotowanej wody. Pozostaw do zmacerowania przez godzinę.
Po godzinie włóż kubek do łaźni wodnej.
Gotuj przez 15 minut w kąpieli. Następnie należy odstawić kubek na pół godziny żeby się naciągnęło, po tym czasie, płyn przesącz przez 4-5 warstw gazy i dopełnij przegotowaną wodą do 200 ml.
Pije się 1/3 szklanki trzy razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem.
Po przygotowaniu takiego odwaru, gdy jest jeszcze ciepły, do szklanki dodaje się 3 ml 10% nalewki z korzenia siekiernicy alpejskiej. (?) Po 1,5 - 2 miesiące leczenia, nalewkę tę można zastąpić eleutrokokiem lub aralią (?).

Rp.2.
Nostrzyk żółty (ziele) 1 część
Pięciornik biały (korzeń) 1 część
Wierzba (kora) 1 część
Lukrecja gładka (korzeń) 1 część

1 czubatą łyżkę stołową wsyp do kubka o pojemności 250-300 ml i zalewa szklanką (200 ml) zimnej przegotowanej wody. Pozostaw do zmacerowania przez godzinę.
Po godzinie włóż kubek do łaźni wodnej i gotuj przez 30 minut. Następnie wystaw kubek i odstaw na jeszcze 10 minut żeby się naciągnęło. Potem przesącz przez 4-5 warstw gazy i dopełnij przegotowaną wodą do 200 ml. 
Pije się 1/3 szklanki trzy razy dziennie 30 minut przed jedzeniem.

Każdą mieszankę pije się 2 miesiące najpierw Rp.1. Potem 2 tygodnie przerwy i Rp.2. [tłumaczenie przypuszczalne przyp. A.]

Przy silnych bólach tarczycy można nałożyć na nią plaster z pastą ze świeżego korzenia żywokostu lub ostrzenia. W przypadku braku świeżego korzenia można zrobić maść z suchego. Aby to zrobić, weź 200 g lanoliny, rozpuść ją w piekarniku w temperaturze 75 ° C. Następnie wsyp do pojemnika ze stopioną lanoliną 40 g zmielonego korzenia żywokostu i gotuj w tej samej temperaturze przez 1,5-2 godziny. Następnie odcedź na gorąco (ostrożnie!), przez gazę do czystego słoja z pokrywką. Przechowuj w lodówce.
Maść używa się 2 razy dziennie. Ma wyraźne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Dlatego może być również stosowana przy zapaleniu stawów, siniakach, skręceniach, urazach. W przypadku podostrego zapalenia tarczycy, maść przestaje się stosować gdy minie ból [tłumaczenie niepewne przyp. A.].

Kontrola.
Po 2 tygodniach, miesiącu i 2 miesiącach leczenia należy robić kontrolne badania krwi. Po 6 miesiącach - kontrolne USG tarczycy i badania krwi TSH, FT4, antyTPO.
:-)

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 09, 2019, 22:09:41 »
czymkolwiek spożywczym.

Basia, co masz na myśli?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 10, 2019, 10:03:57 »
To może być jakaś woda, może być z sokiem, herbata, mleko, byle nie gorące.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 10, 2019, 20:13:20 »
Rozumiem.

Dzięki.

Offline aldonka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 11, 2019, 03:51:59 »
Bardzo dziėkuje Wam za rady. Jest jakby troche lepiej. Narazie uzywam tego co mam czyli: wiäzowka, czarny bez, lipa, melisa,rzepik,  zastanawiam sie skad wziäć tą siekiernice?
Do tego biore duzo witamin: cynk, selen, b complex, a+e  i duze dawki d3+k.
Moze zamiast tej siekiernicy cos przeciwzapalnego w formie nalewki np z magicznego ogrodu? Potrzebuje czegos prostego,  skutecznego. Dzieciaki tez caly miesiac chore i mnogosc wszelkich receptur i syropkow mnie przetasta.
Moze to co mam wystarczy? Do endo idę w za tydzien,  moze sie nie zdziwi ;-)