Autor Wątek: Nadmiar żelaza w organizmie  (Przeczytany 3572 razy)

Offline Mała Mi23

• Nowy
  • *
Nadmiar żelaza w organizmie
« dnia: Lipca 19, 2019, 19:49:35 »
jak obniżyć żelazo?mam 162,ferrytyna 18.Ostatni raz żelazo brałam 4 lata temu.Próby wątrobowe,lipidogram ok. Homocysteina 9,5.Kwas foliowy w normie
Piję zieloną herbatę to po dwóch miesiącach spadło o 10.Mam bardzo kruche naczynia ,coraz więcej mi ich pęka na nogach.Boję sie spożywać rutyne lub witamine C aby nie podwyższyć  poziomu żelaza.

może ktoś pomoże?
co pić a czego nie pić.Co jeść a czego unikać?

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Nadmiar żelaza w organizmie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 19, 2019, 20:05:06 »
A były robione dodatkowo jakieś badania? Co na to medycyna, wypowiadał się jakiś lekarz? Nadmiar żelaza to poważna sprawa.

Offline Mała Mi23

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 19, 2019, 20:10:53 »
lekarz stwierdził ,że dużo ludzi ma nadmiar.Wysłał mnie na gastroskopię.Wyszła ok.Zostałam sama z problemem.Nie jem specjalnie dużo mięsa,nie piję aktualnie żadnych ziół.Nie wiem co robić  :'(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 19, 2019, 21:42:27 »
Zgłoś się do hematologa, niech coś przynajmniej pomyśli i się wypowie. Zrób pełną morfologię krwi. Normalnie to by znaczyło, że rozpadają się Tobie czerwone krwinki w zbyt dużym tempie.

Formalnie dziurawiec hamuje przyswajanie żelaza z posiłków, ale lepiej by było ustalić przyczynę. Czasem to jest mutacja jakiegoś genu - taka uroda.

Witamina C i rutyna poprawią Ci stan naczyń, więc nie odraniczaj ich, bo są potrzebne. Poa tym stosuj ruszczyk i jedz wszystkie czarne owoce, jakie teraz dopadniesz, dodatkowo ogórki, najlepiej starych odmian, nieco gorzkawych na jednym końcu, bo one mają więcej kwercytyny.

Pozdrowienia :-)

Offline Mała Mi23

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 19, 2019, 21:55:38 »
morfologie mam ok i to jest dziwne.Żelazo odkąd pamiętam miałam w połowie normy więc ok.Dopiero od jakieś 4mies jest taki wynik.Więc geny wątpie.Wezmę skierowanie od hematologa .A co myślicie o upuście krwi czytałam w necie .Jedni piszą ,że pięknie żelazo spada a inni ,że trzeba go robić dość często bo żelazo wzrasta w szybkim tępie.Nie wiem co mam myśleć

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 19, 2019, 22:47:27 »
morfologie mam ok i to jest dziwne.Żelazo odkąd pamiętam miałam w połowie normy więc ok.Dopiero od jakieś 4mies jest taki wynik.Więc geny wątpie.Wezmę skierowanie od hematologa .A co myślicie o upuście krwi czytałam w necie .Jedni piszą ,że pięknie żelazo spada a inni ,że trzeba go robić dość często bo żelazo wzrasta w szybkim tępie.Nie wiem co mam myśleć

Ustal przyczyny, a potem będziesz kombinować. Idź do hematologa ze świeżą morfologią.

Pozdrowienia :-)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 20, 2019, 09:13:30 »
Jak pisze Basia - idź do hematologa. Nie wiem jakie badania robiłaś (jednorazowy wynik, to w sumie żaden wynik jak coś) ale zrób sobie przed wizytą:
- oznaczenie żelaza, ferrytyny i transferryny,
- całkowitą zdolność wiązania żelaza (TIBC),
- utajoną zdolność wiązania żelaza (UIBC).

Upuszczanie krwi to nie jest terapia, którą można wykonywać od tak sobie. Owszem czasem jest niezbędna (np. w leczeniu hemochromatoz) i faktycznie stosuje się ją często (nawet 2 razy w tygodniu)  ale to musi być terapia celowa.

Offline Julita

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 21, 2019, 17:15:55 »
Mała Mi23,
jeśli coś w Twoim organizmie zmieniło się te 4mies. temu, to musiał najpierw wystąpić jakiś bodziec, na który odpowiedzią było w efekcie zwiększenie poziomu żelaza.
ważne by rozpatrzyć jakie zmiany dają taki efek (Basia wspomniała o rozpadzie krwinek), wykluczyć/potwierdzić je i będzie wyraźniejszy widok sytuacji.
ponad to równolegle można zająć się sferą subtelniejszą niż ciało, bo nie jesteśmy tylko ciałem przecież. organizm reaguje na całość bodźców, nie tylko na czynniki fizyczne. proponuję przypomnieć sobie zdarzenia, emocje sprzed tych  mies. niezielarska wiedza podpowiada tu wątek potrzeby uzupełnienia męskiej energii - np. gdy czujemy, że powinniśmy być bardziej stanowczy, dominujący, to tak najogólniej mówiąc.
może TCM by coś też podpowiedziała?
ustalajac przyczynę można dopiero zyskac wiedzę jak dalej postąpić.

Offline Mała Mi23

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 23, 2019, 18:56:20 »
zapisałam sie dzis do Hematologa prywatnie  :) termin w grudniu... :'(

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Września 06, 2019, 09:53:20 »

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 15, 2020, 10:47:38 »
"Awitaminoza b12 powoduje uszkodzenie czynności krwiotworczej szpiku.
Szpik zawiera mniej elementow komorkowych. Powstaja w nim megaloblasty-macierzyste komorki duzych czerwonych cialek krwi-makrocytow, spotykanych we krwi obwodowej. Liczba erytrocytow we krwi stale zmniejsza się, erytrocyty zyją krocej, latwiej rozpadają się. Zawierają one więcej hemoglobiny niż krwinki prawidłowe. Ciągły spadek erytrocytow we krwi wywołuje ciągle wzrastającą anoksemię, anoksję tkanek powodującą ich stłuszczenie i zanik.
Z rozpadu erytrocytow UWALNIA SIĘ DUŻO ŻELAZA, poziom jego w osoczu jest więc WYSOKI; żelazo w postaci hemosyderyny odklada się w komorkach fagocytarnych. Krew zawiera WIĘCEJ BILIRUBINY powstałej wskutek wzmożonego rozpadu hemoglobiny krwinek.
Podczas awitaminozy b12 zmniejsza się też ilośc leukocytow we krwi. Regeneracja tkanek przebiega wolno, nowotwory złośliwe również wolniej rosną.
Kobalaminy dobrze wchłaniają się z jelit TYLKO w obecności apoerytroiny (intrinsic factor) gatunkowo swoistego wielkocząsteczkowego mukoproteidu wytwarzanego przez komorki przewodów gruczołow żołądkowych. Apoerytroina jest inaktywowana po ogrzaniu do temp. 70 stopni C. W niedokrwistości złośliwej zołądek ludzki nie tworzy apoerytroiny, wchłanianie kobalamin z jelit jest utrudnione i witaminy te są wydalane w kale. Powstaje niedostatek tych witamin w tkankach ustrojowych, prowadzący do nadbarwliwej, makrocytarnej, megaloblastycznej niedokrwistości, kończącej się śmiercią.
Często sok żołądkowy nie zawiera wtedy kwasu solnego. Zjawiają się objawy zapalenia jamy ustnej, języka i dalszych odcinkow przewodu pokarmowego......(...). Objawy chorobowe niedokrwistości złośliwej znikają po DOTKANKOWYM  podaniu cyjanokobalaminy...."

- żrodło "FARMAKOLOGIA"- prof. SUPNIEWSKI, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, WYDANIE VII, str.621