Autor Wątek: Tuning Mózgu - Inteligencji  (Przeczytany 36538 razy)

Adrian Budek

• Gość
Tuning Mózgu - Inteligencji
« dnia: Października 14, 2011, 11:08:50 »
Witam
Sprawa zagadnienia mózgu pojawiła się w mojej głowie po obejrzeniu filmu Limitless. Film opowiada o człowieku, któremu po zażyciu dziwnej substancji zwiększają się możliwości mózgu. Szybciej myśli, kojarzy i takie tam.
Jest to oczywiście fikcja filmowa, ale po wczorajszym obejrzeniu dokumentu na Discovery Science wzięło mnie na przemyślenia.
W programie opisano pracę mózgu i jego możliwościach samodoskonalenia się.
Okazuje się, że czym bardziej wytężamy umysł to tym bardziej nasze neurony stają się doskonalsze. Czym więcej impulsów to tym lepsza praca mózgu.
Czytałem również, że aby zapobiec sklerozie i nie stać się starym otumanionym zgredem :) należy całe życie uczyć się czegoś - różnych dziedzin.
Mam więc temat do omówienia.

Jak ulepszyć i przyśpieszyć pracę mózgu?
Jakie substancje i rośliny wspomogą pracę umysłu?

Na początku zajmę stanowisko witamin.
Podstawą są tu chyba witaminy grupy B, które odpowiadają za nasz system nerwowy.
Zagadką jest też tutaj witamina C. Jej stężenie w mózgu jest bardzo wysokie, a u osób z niedoborem dochodzi do uszkodzeń połączeń nerwowych. Przejrzałem wiele artykułów i badań, gdzie naukowcy potwierdzają, że jest ona potrzebna do prawidłowej pracy mózgu, ale nie wiedzą co tak dokładnie ona robi.

Co o tym myślicie? Jaką role odgrywają minerały, a jaką zioła i ich substancje czynne?

Jeśli macie jakieś pomysły jak podkręcić mózg to z chęcią poczytam.

P.S Przepraszam za moje piątkowe przemyślenia  ;)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Odp: Tuning Mózgu - Inteligencji
« Odpowiedź #1 dnia: Października 14, 2011, 12:03:25 »
Adrianie! Dzisiejszy Twój post poprawił mi mój dzisiejszy humorek z gatunku:"humorek pod zdechłym Azorkiem" :)  , bo  widzę, że ja czytając od trzech lat z różnych dziedzin (urologia, onkologia, ziołolecznictwo, dietetyka i innne) mam ewidentną szansę nie stać się zgredką. :)...powstają w mojej łepetynie nowe połączenia dendronowe :)
A teraz na poważnie. Nasz Gospodarz podaje zioła na poprawę pamięci i koncentracji w tym linku:
http://rozanski.li/?p=914
ponadto sporo się pisze w internecie, że zdrowe odżywianie ma tutaj też swój wpływ...i to istotny
Pozdrawiam Ewa

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 14, 2011, 12:31:30 »
Wywalić Windowsy z komputera i zainstalować Linuksa. Niekoniecznie będzie łatwiej, ale napewno szare komórki zostaną zmuszone do bardzo intensywnej pracy, co im na zdrowie wyjdzie.

A tak na marginesie:
czy inteligencja jest równoważna z mądrością?
Czy pamięć jest ważniejsza, niż rozum?
Czy wynik testu na IQ cokolwiek stanowi o czymkolwiek? Czy jeśli człowiek poćwiczył rozwiązywanie takich testów i wynik IQ mu się poprawił, czy to oznacza, że zmądrzał?

Z jakiegoś powodu czasem coś dziwnego dzieje się z mózgiem i pojawiają się różne choroby degeneracyjne. Szczególnie przykro jest patrzeć na ludzi genialnych, którzy odeszli zanim umarli...

Pozdrowienia :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 14, 2011, 12:31:54 »
Adrianie! Myślę, ze ten link Cię usatysfakcjonuje  :)
http://neuropsychologia.org/node/351

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Października 14, 2011, 15:17:12 »
Hej

Gingko biloba liście lub wyciągi są znane z tego ze wzmacniają wzrost przepływu krwi do mózgu.

Phosphotidyl seryny (potocznie ps)  poprawia funkcjonowanie specjalnych receptorów mózgu, przygotowuje komórki do aktywności.

Winpocetyna pochodząca z ekstraktu alkaloidów w których składzie znajduje się  Barwinek który ma działanie rozszerzające na naczynia krwionośne, co oznacza, że zwiększa przepływ krwi do mózgu. Wzrost przepływu krwi oznacza poprawę natlenienia co z kolei zwiększa sprawność umysłową i wzmacnia ostrość myslenia  :) ;)

Inozytol jest naturalną substancją, która znajduje się w witaminach z grupy B. Wiele badaczy uważa, że przyczynia się do zmniejszenia stresu i potrafi oczyścić umysł przez co zmusza do myslenia...
Wywalić Windowsy z komputera i zainstalować Linuksa. Niekoniecznie będzie łatwiej, ale napewno szare komórki zostaną zmuszone do bardzo intensywnej pracy, co im na zdrowie wyjdzie.

A tak na marginesie:
Czy wynik testu na IQ cokolwiek stanowi o czymkolwiek? Czy jeśli człowiek poćwiczył rozwiązywanie takich testów i wynik IQ mu się poprawił, czy to oznacza, że zmądrzał?

Z jakiegoś powodu czasem coś dziwnego dzieje się z mózgiem i pojawiają się różne choroby degeneracyjne. Szczególnie przykro jest patrzeć na ludzi genialnych, którzy odeszli zanim umarli...

Pozdrowienia :-)
dla mnie inteligencja nie ma nic wspólnego z madrością , szczególnie ta zyciowa madrością..... Wielu znałem inteligentów niemądrych zyciowo. to tak jak z kostką rubika: to ze ktos ja szybko układa kompletnie nie ma wpływu na jego życie  :)
Mądrość zyciowa -madrośc doświadczeń ... Ale to moje zdanie i wiem ze nie każdy tak to widzi  :)

Miiędzy pamiecia i rozumem nalezy dążyc do jak najwiekszej równowagi bo zaniedbanie jednego prowadzi to zniszczenia drugiego... sa zalezne od siebie...

Test IQ? Kiedys  jeden człowiek chwalił mi sie wysokiem wynikiem IQ i przekładał to na jego wysoka inteligencję   ;D Kiedys powiedziałem mu że warto nauczyc sie czegos prawdziwego aby móc to "dotknąć" a nie bujać w obłokach zachłystując sie swoja próznością.. IQ to twór marnego idealistycznie zachodu nie warty zachodu  :) Wiekszym wyzwaniem nauczyć sie że mozna oddać cos za darmo bez poczucia straty... Chyba ze sie mylę  ;)

Pozdrawiam - Fresh

Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 14, 2011, 15:42:24 »
A tak na marginesie:

Inteligencja nie jest równoważna.

Pamięć nie jest wcale taka ważna. Ja mam bardzo słabą pamięć, a na rozumie jeszcze się nie zawiodłem. Poza tym pamięć podobno łatwo się ćwiczy.

Test IQ nie oznacza nic potężnego. Kiedyś zagłębiałem się w opisy czym jest inteligencja i doszedłem do wniosku, że najlepiej pokazuje to matematyka i pochodne, gdzie osiągnięcie danego celu można osiągnąć bardzo różnymi drogami, ten inteligentny znajduje rozwiązanie najszybciej i po najmniejszej linii oporu. Tak jest np. w programowaniu. Wydaje mi się, że inteligencję też można ćwiczyć poprzez poszukiwanie rozwiązań różnych spraw i problemów.

Według mnie najbardziej optymalne jest połączenie wiedzy, rozumu i inteligencji, ale żeby to zrobić trzeba zlikwidować czynniki, przeszkadzające np. stres lub stany depresyjne, wszystko to co jest wywołane niedoborem substancjo odżywczych.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 14, 2011, 18:04:45 »
W filmie "Yentl", pada pytanie , kto to jest człowiek mądry, odpowiedź: To człowiek, który uczy się od wszystkich. Całe wakacje bawiłam się tą odpowiedzią, i wciąż nowe sensy w niej widziałam.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Października 16, 2011, 07:12:35 »
Adraian ! Jeszcze cząber , znajdujący zastosowanie w astenii intelektualnej. Gdzies miałem ciekawy artykuł ale za diabła nie moge wyszukać  >:(

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline alicjusia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Października 21, 2011, 15:25:41 »
polecam ciekawa (wg mnie) ksiazke nt neuroplastycznosci mozgu

The Brain That Changes Itself - Norman Doidge

http://www.youtube.com/watch?v=t3TQopnNXBU

badzo wazna jest dieta, mozg i serce "odzywia sie tluszczem", wiec dostarczanie tluszczu, wbrew obecnie panujacej modzie na produkty "0% tluszczu" pomaga w lepszej koncentracji (przetestowalam na sobie, potwierdzam, przejscie na zbilansowana diete w ktorej nie unikam tluszczow, zwlaszcza zwierzęcych natomiast zredukowalam do minimum spozycie weglowodanow)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 06, 2012, 23:02:50 »
seskwieterpeny zawarte w olejkach eterycznych mają wpływ na pracę mózgu, poprzez zwiększenie dopływu tlenu. Wpływają nie tylko na zwiększenie wydajności umysłowej, ale zwiększają produkcję przeciwciał, endorfiny i neuroprzekaźników.

przetestowałam na sobie dzisiaj olejek mirrowy (wewnętrznie). Odnotowłam aktywność, wesoły nastrój, odprężenie mięśni bez uczucia senności.

co więcej, "sexiterpeny" mają  rzadką zdolność przenikania bariery "krew - mózg". Jest to bariera chroniąca mózg. Dzięki tej zdolności mogą być pomocne przy chorobach jak stwardnienie rozsiane, Parkinsona, Alzheimera.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2012, 23:18:41 wysłana przez ineslik »

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 07, 2012, 09:41:18 »
O tej sprawie niedawno mówił u mnie w Instytucie wizytujący profesor farmacji z PAN. Gdzieś był link...jak znajdę, to podam.
Ponadto jak wspomnieliście - dieta. Tu jest reguła, o czym pisało wielu zielarzy starożytnych i współczesnych. Dostarczanie witamin, odpowiednich tłuszczy (budulec osłonek mielinowych), utrzymywanie w równowadze stężenie jonów i glukoza (idzie na pierwszy ogień dając gigantyczny boost! mózgowy).
Niektóre źródła podają, że studenci chcący poprawić koncentrację (pewnie zagraniczni albo z terenów Indii ;) ) używają olejku cynamonowego. Zapach, np. dzięki kominkom, rozsiewa po okolicy w której się delikwent uczy. Spróbowałem na sobie i przyznam, że trochę jest lepiej.
Ponadto ważnym elementem jest sen i zachowanie ogólnego zdrowia. Test IQ jest bardzo podatny na takie właśnie stany jak zmęczenie, niewyspanie, przeziębienie lub stres.
Przydatne bywa również stymulowanie receptorów odpowiadających mózgowi wg tablic akupresury/akupunktury.

Pozdrawiam
Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline stopi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 08, 2012, 17:14:30 »
Ogólnie to ciekawy temat, bo w sumie na forum głównie pisze się o zastosowaniu ziół dla wątroby, żołądka, na różne bóle, schorzenia itp., a nie ma w zasadzie nic na temat mózgu, który jest przecież naszym super-ważnym organem :) Zawsze mi babcia, albo rodzice mówili, że orzechy włoskie są dobre dla mózgu. Co one takiego mają? Czytam, że zwarty w nich kwas lanolinowy jest niezbędny do pracy komórek nerwowych.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 26, 2012, 08:19:16 »
http://luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p27.htm  i wszystkie preparaty zawarte na tej stronie, nie tylko wąkrotka.

"...Preparaty wąkrotki podane doustnie działają psychotonicznie, pobudzają ośrodkowy układ nerwowy, usuwa objawy znużenia i zmęczenia psychicznego. Poprawia pamięć i kojarzenie. Doustnie podawana jest przy braku chęci do nauki, zaburzeniach pamięci, przy depresji, nadciśnieniu, zaburzeniach krążenia obwodowego, bólach mięśni i kontuzjach sportowych..."

http://rozanski.li/?p=271

http://rozanski.li/?p=153

Offline Mathias

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 15, 2013, 22:41:57 »
Tomakin pisze:

"Podawanie małpom urydyny, omega 3 i choliny sprawiło, że zaczęły im się tworzyć nowe połączenia nerwowe, stare małpy były zdolne do uczenia się nowych rzeczy tak szybko, jak młode." ( http://www.sfd.pl/BAMFette__dziennik%2FW_drodze_na_P%C5%9A_w_TSK-t582638-s49.html )

"Robię ten "cykl" na poprawę pamięci, czyli cholina (20-30 gramów lecytyny dziennie, wcześniej mieszane dodatkowo z choliną w postaci bodajże dwuwinianu), urydyna (kanapki z pastą drożdżową) i omega 3 (olej lniany). Wyniki są po prostu rewelacyjne, tak jak wcześniej nowego kawałka na gitarze musiałem uczyć się przez kilka dni, na dodatek z reguły rezygnowałem w połowie z powodu uczucia zmęczenia, a jak już wkułem to zapominałem po 2 tygodniach, tak teraz wchodzą jeden po drugim, raz czy dwa razy zagram jakiś fragment i go pamiętam." ( http://www.body-factory.pl/showpost.php?p=313411&postcount=14 )

Tutaj więcej info:
http://www.body-factory.pl/showpost.php?p=314451&postcount=37
http://zdrowiej.vegie.pl/viewtopic.php?t=4702

Offline Maciej

• Fizjoterapeuta
  • Nowy
  • *
  • Primum non nocere
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 21, 2013, 11:17:33 »
Suplementacja to jakiś ułamek sukcesu na polu poszerzania umiejętności naszej biomaszyny :)
Generalnie, nic nie zastąpi w pełni... Ćwiczeń. Nie tylko inteligencji matematycznej, bo to tylko jeden jej rodzaj, zaś wszystkich jej typów. Oraz pamięci, tego nigdy za wiele :)

http://www.logomedicus.pl/data/CWICZENIA%20USPRAWNIAJACE%20PAMIEC.pdf
http://www.lundbeck.com/pl/dla-pacjentow-i-rodzin/wiczenia-pamici
http://fitnessmozgu.pl/gry/

Polecam zwłaszcza ostatni link, dobre w przerwie na kawę - swoją drogą, preparat również poprawiający działanie mózgu :)