Autor Wątek: Tuning Mózgu - Inteligencji  (Przeczytany 35247 razy)

Offline yar

• Więcej Pisze
Odp: Tuning Mózgu - Inteligencji
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 27, 2013, 12:09:45 »
uważność, spostrzegawczosc i pamięć nade wszystko. Drugi raz podchodze do poukładania sobie systemowo swojej pamieci - „Tona moreli i juka w baziach” (Tony Buzan "sekrety superpamięci")to początek przygody która może odmienić  życie każdego z nas. Jednak potrzebne jest samozaparcie i trening. Tę książkę przetłumaczył Marek Szurawski dawno temu. Teraz wydaje swoje i nie wiem co w nich jest nowego. Ja kożystam właśnie z powyższej i myślę że jest dobra.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2013, 21:53:41 wysłana przez yar »

Offline bejca

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 26, 2013, 16:56:32 »
Witam,
Bardzo Ciekawy temat.
Ostatnio miewałem problemy z koncentracją i energią, bolały oczy, byłem poddenerwowany. To wszystko mimo, że od dawna zmieniłem tryb życia, dobre odżywianie i ćwiczenia. Tylko napoje energetyczne mnie pobudzały ale tego nie mogę długo stosować bo mam przyrost mięśnia sercowego i nadciśnienie

Ostatnio zacząłem pić rano 0,5 litra wody z jedną wyciśniętą cytryną i łyżką miodu. Do tego kupiłem kapsułki logIQ (Bacopa monnieri 310 mg i Gatu Kola 155 mg). Powiem szczerze, że teraz czuje się o niebo lepiej. Ból oczu zniknął i mam więcej energii. Nie wiem czemu tak się stało.

Wyczytałem na http://rozanski.li/?p=153 że po 3 miesiącach stosowania trzeba zrobić przerwę na 1 miesiąc.
Czy można przez ten 1 miesiąc brać w zamian coś innego? Czy Bacopa może wyrządzić jakieś szkody w mózgu ?

Będę wdzięczny za odpowiedź

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 26, 2013, 18:04:25 »
Ja odniosłem zaskakujące mnie wrażenie, że dość krótko po rozpoczęciu zapijania mieszanki nalewek z m.in. żeńszeniem poprawiła mi się pamięć, szybkość orientacji itd. - no byłem jak brzytwa, tylko jeszcze bardziej niż zwykle ;)
Wiem, że to tylko subiektywne odczucie, ale najpierw doznałem właśnie jego, a dopiero później pomyślałem o żeńszeniu.
Różnice, głupcze!

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 28, 2013, 10:53:25 »
Tomakin pisze:

"Podawanie małpom urydyny, omega 3 i choliny sprawiło, że zaczęły im się tworzyć nowe połączenia nerwowe, stare małpy były zdolne do uczenia się nowych rzeczy tak szybko, jak młode."..
gdzieś trafiłem na info, że urydyna nie jest termostabilna i jest min. w drożdżach, natomiast nie jest też wskazane zjadania dużej ilości drożdży :-( się zastanawiam czy dobre by było zniszczenie mechaniczne drożdży np za pomocą homogenizatora ciśnieniowego
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2013, 10:56:54 wysłana przez docent »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 28, 2013, 11:34:16 »
Ból oczu zniknął i mam więcej energii. Nie wiem czemu tak się stało.

Czyli ten ból oczu był na podłożu neurologicznym? To gratulacje :-)

Czy można przez ten 1 miesiąc brać w zamian coś innego?

Możesz brać coś innego i możesz zrobić sobie przerwę, aby organizm pracował samodzielniej

Czy Bacopa może wyrządzić jakieś szkody w mózgu ?

Raczej mózg się do niej przyzwyczai i pomimo zazywania nie będzie początkowego działania.
To jest klasyczne stwierdzenie: "na poczatku pomagało, ale potem już nie".

Pozdrowienia :-)

Offline bejca

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 30, 2013, 00:41:21 »
Dziękuję Basiu za odpowiedź.

Nie wiem skąd ten ból był. Specjalistą niestety nie jestem. W każdym razie próbowałem kilku rzeczy by przeszło. Masaż oczu działał na krótką metę. Potem dodałem suplement Klarin z borówki czernicy beta-karogen i witaminą E ale też mało skuteczne. Dopiero woda z cytryną i miodem pita na pusty żołądek poskutkowała :)

A Bacopa pozwala się dobrze skoncentrować i uspokaja myśli. To naprawdę duża ulga niż poprzedni stan.

To dopiero mój początek w ziołowej krainie ale chcę się zagłębić w temat, szczególnie ten związany z oddziaływaniem zioła, witaminy na mózg, oczy, ostrość myślenia i energia do działania itp. :)

Wydaje się to bardzo ciekawe 

Pozdrawiam :)

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 30, 2013, 13:25:35 »
Dopiero woda z cytryną i miodem pita na pusty żołądek poskutkowała :)

To zadziwiające, że takie proste, przypadkowo odkryte sposoby potrafią zadziałać jak nic innego. Moje dwa przykłady to lukrecja na migreny i jerba z pokrzywą - jako herbata codzienna znoszą mi zupełnie objawy pokrzywki ;)
Różnice, głupcze!

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 09, 2013, 21:40:21 »
gdzieś trafiłem na info, że urydyna nie jest termostabilna i jest min. w drożdżach, natomiast nie jest też wskazane zjadania dużej ilości drożdży :-( się zastanawiam czy dobre by było zniszczenie mechaniczne drożdży np za pomocą homogenizatora ciśnieniowego

Drożdże są dobre :), mają tylko dosyć specyficzny zapach, nie zawsze akceptowalny  :o. Kiedyś robiłam pastę drożdżową do chleba, ale teraz wolę "fałszywy móżdżek", który można dodać do obiadu (jako źródło białka) lub zjeść na ciepło z chlebem.
Tu drożdże są na pewno zabite i nie powinny zaszkodzić zjadaczowi.
Podaję przepis (zmodyfikowałam go wg zasad kuchni 5 przemian) dla 2 osób:
sł: rozgrzać oliwę/olej na patelni; dodać trochę siemienia lnianego,
o: wrzucić drobno pokrojoną cebulę, trochę gorczycy, ew. imbiru w proszku; lekko podsmażyć,
sn: dolać trochę zimnej wody; sól,
k: wrzucić rozdrobnione drożdże (1 paczka); można suszony koperek lub ziel. pietruszkę; przykryć, gotować na małym ogniu co najmniej 3 minuty,
g: dodać kurkumę (w proszku),
sł: wbić 2 jajka (trzeba mieszać, do ścięcia),
o: dosypać utartą gałkę muszkatołową, pieprz.

Dolanie wody jest konieczne, gdyż bez wody ta potrawa bedzie wysuszona i niesmaczna; gdy dodamy wody wiecej - będzie bardziej miękka i delikatniejsza.

Oczywiście dodatki smakowe (przyprawy) mogą być rozmaite, ale najważniejsze są cebula, drożdże i jajko.
Pozdrawiam :)

Offline bejca

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 18, 2013, 19:22:55 »
Tomakin pisze:

"Robię ten "cykl" na poprawę pamięci, czyli cholina (20-30 gramów lecytyny dziennie, wcześniej mieszane dodatkowo z choliną w postaci bodajże dwuwinianu), urydyna (kanapki z pastą drożdżową) i omega 3 (olej lniany). Wyniki są po prostu rewelacyjne, tak jak wcześniej nowego kawałka na gitarze musiałem uczyć się przez kilka dni, na dodatek z reguły rezygnowałem w połowie z powodu uczucia zmęczenia, a jak już wkułem to zapominałem po 2 tygodniach, tak teraz wchodzą jeden po drugim, raz czy dwa razy zagram jakiś fragment i go pamiętam." ( http://www.body-factory.pl/showpost.php?p=313411&postcount=14 )

a tą cholinę to czerpiesz skąd ? Suplement? Jajka?  a Pastę drożdżową z jakiego przepisu?

Offline bejca

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 18, 2013, 19:24:20 »
Dziś natknąłem się na fajny artykuł.
http://www.przeglad-tygodnik.pl/pl/artykul/zywnosc-do-supermozgu

Ciekawe co o nim sądzicie?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 18, 2013, 21:35:29 »
a tą cholinę to czerpiesz skąd ? Suplement? Jajka?  a Pastę drożdżową z jakiego przepisu?

Cholinę można kupić na Allegro lub w sklepach z odżywkami

« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2013, 21:38:01 wysłana przez Basia »

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 15, 2014, 09:28:58 »
http://rozanski.li/?p=399
 czy może wypowiedzieć w tym temacie ? ktoś stosował?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 15, 2014, 12:10:09 »
http://rozanski.li/?p=399
 czy może wypowiedzieć w tym temacie ? ktoś stosował?

Na moją babcię niezbyt to działało, a przynajmniej ja nie zauważyłam efektów, w odróżnieniu od na przykład szczodraka czy maceratu z łuskiewnika, gdzie efekt był nieomalże natychmiastowy. Możliwe, że odmiana uprawna śnieżycy (nie śnieżyczki), którą użyłam miała mało tego, co mieć powinna.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 15, 2014, 12:49:39 »
hmm a dysponujesz jakiś przepisem a taki macerat może .........;)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 15, 2014, 13:21:09 »
hmm a dysponujesz jakiś przepisem a taki macerat może .........;)

http://rozanski.li/?p=1683
Jest na końcu, w komentarzach.
Macerat mam, ale w zamrażarce. Łatwiej byłoby na wiosnę, bo wystarczyłoby do sprawy podejść z łopatą nad rzeką w lesie, jak wystawi kwiatki.