Autor Wątek: Olejek oregano jest dobry na problemy pokarmowe?  (Przeczytany 1125 razy)

Offline 12345

• Mało Pisze
  • **
Olejek oregano jest dobry na problemy pokarmowe?
« dnia: Sierpień 04, 2019, 12:47:01 »
Jaki mam problem? Od ponad tygodnia miałem luźne stolce, które niesamowicie cuchnęły. Oprócz tego nieustanne oddawanie gazów również o ostrym zapachu.

Podejrzewam, że to wina sushi, bo jadłem je zanim te rzeczy się pojawiły.

W aptece jest do kupienia olejek oregano o stężeniu 20% rozrobiony w oliwie. Czy on by mi pomógł na te rzeczy?

Pamiętam, że kiedyś miałem intesywnie cuchnące gazy, gdy zjadłem suszone owoce, szczególnie daktyle, figi i rodzynki. I wiecie kiedy to się skończyło? Kiedy brałem na anginę dwa antybiotyki i kuracji mogłem jeść już wszystko.

Czyżby jakaś infekcja bakteryjna?

Offline Tomasz Millefolium

• Nowy
  • *
Odp: Olejek oregano jest dobry na problemy pokarmowe?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2019, 22:17:53 »
Przypuszczam, że wszystko zależy od stężenia i ilości. W wysokim stężeniu olejek z oregano jest chyba nawet niebezpieczny, bo czyni spustoszenie w przewodzie pokarmowym - taki taran na wszelkie bakterie. Gdzieś pewnie jest złoty środek.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2019, 10:44:04 »
Przypuszczam, że wszystko zależy od stężenia i ilości. W wysokim stężeniu olejek z oregano jest chyba nawet niebezpieczny, bo czyni spustoszenie w przewodzie pokarmowym - taki taran na wszelkie bakterie. Gdzieś pewnie jest złoty środek.

Olejek z oregano może coś zabije, ale, jeśli nie jest znana przyczyna problemów, to i tak nic nie pomoze. W skrócie: na nadkwasotę nie daje się antybiotyków, chociaż czasem na wrzody zrobione przez bakterie się przydają, prawda?

Na ewidentne zatrucie pokarmowe ja bym proponowała taninę i węgiel z apteki, ze środków domowych, kwaśne mleko, ogórki małosolone czy inne tradycyjne środki odtruwające i na kaca (wspomaganie wątroby).
Na następny raz rybę jedz po porządnej obróbce termicznej, która przy okazji niejednego robala ubije.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 06, 2019, 13:08:25 »
Tylko z tym węglem, to dziś trzeba uważać i sprawdzać skład, bo ostatnio ciężko kupić taki tradycyjny, jak był dawniej w aptekach: https://pantabletka.pl/lek-a-suplement-studium-przypadku-carbo/ ;)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 08, 2019, 09:17:07 »
Czyli za połowę mniej węgla, bezsensowne dodatki i mniej informacji, płaci się więcej.

Ręce i nogi opadają... To chyba na prawdę się nadaje dla nadzoru farmaceutycznego lub GIS, szczególnie to mieszanie węgla z cukrem. Jeśli bakterie trzeba ubić, to się przecież ich nie karmi.

Dzięki za linka.

Pozdrowienia :-)

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 10, 2021, 07:40:38 »
Dlatego ja kupuję węgiel na kilogramy, w pyle, bo u mnie jest stale w użyciu. Zmieszam go z wodą i piję. W lecie będę próbowała sama wytworzyć :) Pozdrawiam