Autor Wątek: Toksokaroza, toksoplazmoza, borelioza, kandydoza, stare wyzwania dla nowej medyc  (Przeczytany 39398 razy)

Offline werbena

• Dużo Pisze
Odp: Toksokaroza, toksoplazmoza, borelioza, kandydoza, stare wyzwania dla nowej medyc
« Odpowiedź #90 dnia: Października 26, 2015, 20:38:43 »
"CCWS powoduje miedzy innymi letargie i depresję, nieswoiste zapalenie jelit, dusznosci i niemożność złapania oddechu, anoreksję, wymioty, biegunki, wysypki i zaczerwienienia skóry.[/u]
Przepraszać to nie masz Ewa za co bo nikt jeszcze nie zdążył tego wziąć ani kupić"

Nie zapominajmy też, że wiele specyfików zarejestrowanych jako LEKI ma jeszcze więcej skutków ubocznych    :-\
 Czytajmy uważnie ulotki tzw. LEKÓW, a zwłaszcza rubrykę "skutki uboczne"  ;), to okaże się, że skutki wyżej przytoczone to "niewinne" dolegliwości w porównaniu z tym, co bywa na ulotkach tzw. leków.
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2015, 20:42:44 wysłana przez werbena »

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Toksokaroza, toksoplazmoza, borelioza, kandydoza, stare wyzwania dla nowej medyc
« Odpowiedź #91 dnia: Października 26, 2015, 22:49:16 »

Czytałam ksiązkę "Medycyna nieznana"-Julia Schopick, gdzie są podane pozytywne przykłady zastosowania kwasu alfa-liponowego z naltreksonem w niskich dawkach przy raku trzustki, wątroby:

http://www.dobreksiazki.pl/b20802-nieznana-medycyna.htm
Mam wątpliwości a to dla tego bo obok hamowania cytokin prozapalnych /co może być pozytywne przy nowotworach/ kwas liponowy stymuluje tworzenie bardzo immunosupresyjnej cytokiny Il 10
https://fitoterapeuta.wordpress.com/2014/08/28/kwas-liponowy/
Ponadto są nowotwory w przypadku których sprzymierzeńcem są limfocyty Th 17. Kwas liponowy hamując tworzenie cytokiny Il 6 tym samym uniemożliwia tworzenie tych limfocytów.
Ja w rewelacja z tego typu literatury podchodzą bardzo bardzo sceptycznie. W końcu naczelny mag RP pan Zięba stwierdził, że przy zatruciu grzybami wystarczy wziąć witaminę C. A pradontozę leczy szczotkowaniem zębów sodą wymieszaną z wodą utlenioną.
Nie wiem jak będą się rozkładać wpływy tego kwasu branego razem z naltreksonem. To związek zupełnie nie zbadany pod kątem interakcji. Jego skuteczność jako środka pomagającego w kuracji odwykowej np od alkoholu jest poddawana od dawna w wątpliwość.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #92 dnia: Października 26, 2015, 23:33:55 »

". kwas liponowy stymuluje tworzenie bardzo immunosupresyjnej cytokiny Il 10
Ponadto są nowotwory w przypadku których sprzymierzeńcem są limfocyty Th 17. Kwas liponowy hamując tworzenie cytokiny Il 6 tym samym uniemożliwia tworzenie tych limfocytów. "

W podanym linku Oruba- też pasjonat cytokin - podaje działanie kwasu alfa-liponowego nie immunosupresyjne tylko IMMUNOMODELUJĄCE  i PRZECIWNOWOTWOROWE. Czy to oznacza, że inaczej interpretujecie te skomplikowane "łamigłowki cytokinowe" ?

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #93 dnia: Października 27, 2015, 09:05:34 »

". kwas liponowy stymuluje tworzenie bardzo immunosupresyjnej cytokiny Il 10
Ponadto są nowotwory w przypadku których sprzymierzeńcem są limfocyty Th 17. Kwas liponowy hamując tworzenie cytokiny Il 6 tym samym uniemożliwia tworzenie tych limfocytów. "
W podanym linku Oruba- też pasjonat cytokin - podaje działanie kwasu alfa-liponowego nie immunosupresyjne tylko IMMUNOMODELUJĄCE  i PRZECIWNOWOTWOROWE. Czy to oznacza, że inaczej interpretujecie te skomplikowane "łamigłowki cytokinowe" ?
Ja nie powiedziałem, że kwas liponowy działa immunosupresyjnie ale stymuluje tworzenie cytokiny immunosupresyjnej Il 10. Wypadkowa wpływu kwasu liponowego na organizm jest więc zależna od dawki i cech osobniczych oraz innych preparatów używanych jednocześnie.
Sama cytokina Il 10 w zestawie nie musi działać immunosupresyjnie bowiem wszystko zależy od tego jakie jeszcze cytokiny pobudza lub hamuje dany preparat. I tak np nalewka z szyszek sosny /zielonych/  hamuje interleukine IL-4, aktywuje cytokiny (IL-12, IFN-y, IL-10). Silnie promuje limfocyty Th1 i odpowiedź komórkową.
I tu też działanie wypadkowe jest zmienne zależne od surowca. W końcu skład szyszek jest zmienny zależny od bardzo wielu czynników. A to skład determinuje działanie surowca. Badania jakie robią inni nie są więc miarodajne. Dotyczą tylko tego konkretnego produktu. Często są problemy z oceną działania surowca bowiem na jego działanie ma dominujący wpływ preparatyka surowca. Inaczej działa ekstrakt na wodzie inaczej metanolu czy innymi ekstrahencie. Bardzo często jest tak, że napar czy odwar działa odmiennie jak nalewka /np tatarak czy krwawnik/. Ba często jest też tak, że na działanie ma wpływ dawka. Rok temu na kursie poświęconym fitoterapii nowotworów doktor podał wiele ziół oddziałujących na różne kluczowe cytokiny. I były tam między innymi takie stwierdzenia, iż tak działa dane zioło ale przedawkowane. Takim surowcem którego działanie jest bardzo trudne do uchwycenia jest eleuterokok.
Wyjściem było by gdyby badacze stosowali takie same ekstrahenty i np były badania mówiące jak np zioła działają na tworzenie lub hamowanie tworzenia cytokin w roztworach np wodnych i etanolowych. W tym ostatnim przypadku też pojawiły by się problemy bowiem musiano by stosować takie samo stężenie alkoholu etylowego. Rzecz zasadza się o to, że zioła nie są jakimś magicznym medium które istnieje tylko po to by nas uzdrowić tylko jego działanie jest wypadkową działania związków jakie zioło zawiera. Te związki w różnym stopniu przechodzą do różnych ekstrahentów i stąd różnice w działaniu. Jeszcze bardziej zagmatwana staje się sytuacja kiedy mamy do czynienia z mieszanką ziół.
W grę wchodzą też korelacje z tym co jemy /np pisze się, że Pau d'Arco najsilniej działa kiedy nie jemy mięsa i np nie pijemy czarnej herbaty, nie palimy.
Ja teraz sprawdzając na sobie działanie ksylitolu zauważyłem że biorąc go dużo, nawraca u mnie objaw nocnego wstawania do WC /to jeden z symptomów zakażenia układu moczowego/. To wskazuje, iż istotnie ksylitol zmienia równowagę kwasowo-zasadową w organizmie odkwaszając go. Nie wiem na ile to działanie jest skuteczne i czy nie mamy tu do czynienia ze zmianą pH moczu. Nie jest to jednak zawsze korzystne. Dzieje się tak bowiem bakterie chorobotwórcze zazwyczaj preferują środowisko zasadowe. W moim przypadku wyjściem będzie więc używanie bądź kwasu migdałowego który niszczy patogeny w układzie moczowym przesuwając pH moczu poniżej pH 7 lub jednoczesne stosowanie ziół arbutynowych. Chodzi o to, że zioła te są skuteczne jedynie wtedy kiedy pH moczu jest powyżej 7. Wtedy następuje rozkład arbutyny z wytworzeniem hydrochinonu który działa silnie bakteriobójczo.
I na koniec dziwne stwierdzenie. Nie prawdą jest twierdzenie, że zioła powstały by nas leczyć. Tu zupełny przypadek choć pewnie czasem tak jest. Działanie roślin jest wynikiem albo tego że w ten sposób bronią się przed patogenami lub tymi którzy chcieli je zjeść. Np działanie nasturcji i innych ziół glukozynolatowych jest obroną przed zjedzeniem. Ma ona więc zaszkodzić temu kto ją zjada. Możemy to działanie wykorzystać ale z umiarem.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner