Autor Wątek: Zioła zwiększające wydzielanie śliny i łez?  (Przeczytany 3020 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Zioła zwiększające wydzielanie śliny i łez?
« dnia: Lipca 16, 2019, 08:27:13 »
Jak w temacie, czy takie zioła istnieją?
Gdy tylko kładę się spać, to mój organizm tak jakby nagle przestaje produkować łzy i ślinę. Nie jestem w stanie zasnąć bez pastylki do ssania na gardło, bo bym musiała co kilkanaście sekund pić. Oczy przed zaśnięciem też bardzo wysychają, a jak się przebudzę w nocy czy jak wstaję rano, to bez zakropienia nie mogę ich otworzyć. Wygląda to trochę jak Zespół Sjögrena, ale występujący wyłącznie podczas snu i tuż przed zaśnięciem. Tak jakby w mózgu coś się przełączało na tryb nocny, w którym gruczoły produkujące łzy i ślinę są wyłączane.
Sporo googlowałam w temacie i jakoś tak mi przypasowało, że może to być niedobór acetylocholiny.
Wcześniej podejrzewałam, że może to początki zespołu Sjögrena, ale z tego co wyczytałam, ta choroba jakoś fizycznie uszkadza ślinianki, a moje w ciągu dnia pracują prawidłowo (nie popijam nigdy jedzenia), a podczas mycia zębów mam wręcz ślinotok, więc chyba ten zespół można wykluczyć?
Dodam, że testowałam już picie siemienia lnianego, prawoślazu i podbiału. Ogólnie płynów piję bardzo dużo, a w mieszkaniu mam wilgoć, więc to nie kwestia suchego powietrza. Biorę też magnez, krzem, wit.C, wit.D3, koenzym Q10 (czytałam, że ma na to pomagać, ale jakoś nie działa) i witaminy z grupy B. Używam do sałatek oleju lnianego. Planuję kupić jeszcze olej z nasion wiesiołka...
Wydaje mi się, że zioła o działaniu nawilżającym błony śluzowe jednak nie działają. Tu jest potrzebne coś, co pobudzi gruczoły do wydzielania łez i śliny
« Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2019, 08:36:53 wysłana przez qwerta »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Zioła zwiększające wydzielanie śliny i łez?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 16, 2019, 09:13:15 »
Hmm, wyczytałam, że takie działanie mogą mieć Pilocarpus jaborandi (potoślin jaborandi - niezła nazwa ;)) i Pilocarpus microphyllus, bo z ich liści izoluje się pilokarpinę. Tylko czy te ziółka są dostępne w PL? I czy w ogóle ich stosowanie jest bezpieczne?
Poza tym jeszcze takie działanie ma arekolina – substancja psychoaktywna z grupy alkaloidów pirydynowych, zawarta w orzechach palmy arekowej.
Ktoś coś wie o stosowaniu powyższych roślinek?
« Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2019, 09:16:59 wysłana przez qwerta »

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 16, 2019, 11:19:42 »
Hmm, wyczytałam, że takie działanie mogą mieć Pilocarpus jaborandi (potoślin jaborandi - niezła nazwa ;)) i Pilocarpus microphyllus, bo z ich liści izoluje się pilokarpinę. Tylko czy te ziółka są dostępne w PL?
Jak się pospieszysz to mają w Portugalii .
https://www.etsy.com/pl/listing/663470538/jaborandi-pilocarpus-jaborandi-arruda-do?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=Pilocarpus+jaborandi&ref=sr_gallery-1-2&organic_search_click=1&pro=1

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 16, 2019, 11:48:15 »
Pilokarpina jest lekiem okulistycznym stosowanym na jaskrę. Okulista może zapisać, ale nie wiem, czy to ma sens.

Ja bym jednak spróbowała zioła upłynniające śluzy: prawoślaz, ślaz, czarna malwa (właściwie każda ma śluzy), dziewanna - te klimaty.
Przynajmniej spróbuj i napisz, co z tego wyjdzie.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 16, 2019, 13:19:42 »
@Wacek - dzięki :) Ciekawa sprawa, nie wiedziałam że można tam ziółka kupić :)

@Basia - prawoślaz już przerabiałam, bez rezultatu. Malwy czarnej jakoś nie udało mi się kupić, ale piłam hibiskus i też nic nie pomogło. Wydaje mi się, że jednak nie tędy droga, bo u mnie nie ma czego upłynniać... Myślę, że tu musi być coś, co zmusi ślinianki i gruczoły łzowe do pracy, bo one tak jakby na noc zasypiają i całkowicie przestają działać :(

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 16, 2019, 16:49:58 »
Wyczytałem, że wydzielanie łez w nocy praktycznie ustaje - więc to jest naturalne.
A' propos - stary domowy sposób na produkcję tego płynu - obrać, pokroić cebulę, utrzeć kawałek chrzanu :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 16, 2019, 17:57:56 »
Cebula i chrzan będą działać tylko przez chwilę :P
No raczej całkiem nie ustaje, bo kiedyś nie miałam takiego problemu. Poza tym oczy zaczynają wysychać na krótko przed zaśnięciem, a jak się przebudzę, to mam całkiem wysuszone i nie mogę ich otworzyć bez podrażnienia rogówki. To raczej normalne nie jest ani też zdrowe dla oczu.

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 16, 2019, 19:37:11 »
Może to jest po prostu odwodnienie? Odczuwasz wtedy pragnienie? O której chodzisz spać?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 16, 2019, 20:34:42 »
Nie jest to odwodnienie, bo piję bardzo dużo płynów. I nawet wypicie 2 litrów wody przed snem niczego nie zmienia. Spać chodzę o różnych porach

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 16, 2019, 21:31:49 »
Nie jest to odwodnienie, bo piję bardzo dużo płynów. I nawet wypicie 2 litrów wody przed snem niczego nie zmienia.

Picie dużych ilości wody paradoksalnie może doprowadzać do zmniejszania objętości płynów w organizmie, jeżeli będzie doprowadzało do wypłukiwania  z organizmu elektrolitów.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 17, 2019, 07:44:38 »
Mam tak codziennie gdzieś od co najmniej roku, bez względu na to, czy piję wodę, czy ziółka, soki, wodę Zuber itp. Czy piję bardzo dużo czy mniej. Nie ma to żadnego wpływu. Codziennie jest dokładnie tak samo, niezależnie od ilości i jakości wypitych płynów. Poza tym kluczową kwestią jest fakt, że problem występuje tylko i wyłącznie tuż przed zaśnięciem i w czasie snu. Po przebudzeniu i jako takim rozruszaniu się dolegliwości znikają. Mają one ścisły związek z przestawieniem się organizmu na tryb spoczynku. Dlatego mam odczucie, że to jakiś problem w mózgu, który wydziela czegoś za dużo albo coś za mocno blokuje i w efekcie, zamiast tylko zmniejszyć wydzielanie śliny i łez podczas snu, wyłącza je całkowicie. Dodatkowo za takim rozumowaniem przemawia fakt, że problem został zapoczątkowany przez antydepresanty, które kiedyś brałam po śmierci mamy. Tak jakby właśnie one coś tam rozregulowały.
Jak już pisałam w pierwszym poście, po przeprowadzeniu researchu wydaje mi się, że może mieć to związek z niedoborem acetylocholiny. Jednak nie mam pewności. W sprzedaży nie znalazłam supli z samą acetylocholiną, a jedynie jej boostery. Nie wiem jednak na ile one będą skuteczne, ani które konkretnie wybrać. Ogólnie wygląda to na dość drogą imprezę, żeby eksperymentować w ciemno. Chciałam pójść na skróty z tą pilokarpiną, ale nie wiem czy w ogóle jest do zdobycia bez recepty :( Dlatego szukam ziół, które da się zakupić w PL i będą mieć podobne działanie
« Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2019, 08:00:10 wysłana przez qwerta »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 17, 2019, 09:26:55 »
Artykuł na temat: http://optykpolski.feniksmedia.pl/narzad-lzowy-i-jego-choroby/ - może naprowadzi na jakiś trop.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 17, 2019, 11:16:19 »
Ale tu nie chodzi o narząd łzowy, bo ślina też się nie wydziela. Poza tym nie mam żadnej choroby narządu łzowego, bo w ciągu dnie ten narząd pracuje prawidłowo.
Nie wiem jak jeszcze mam tłumaczyć na czym polega problem. Może postaraj się przeczytać to co opisałam jeszcze raz ze zrozumieniem?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 17, 2019, 13:06:19 »
Wygodna jesteś - dopominasz się gotowca. Proponuję samodzielnie znaleźć jeszcze art. o niedoborach śliny, porównać przyczyny jednego i drugiego - rzeczy pokrywające się mogą być tym tropem , którego szukasz - do zrobienia dla każdego - tylko odrobina samodzielności.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 17, 2019, 13:52:37 »
Normalnie bym poradziła, byś spróbowała lukrecję w jakichś mieszankach z innymi ziołami, może śluzowymi, bo ona wspomaga wydzielanie z wszystkich gruczołów. Może do płukania ust na noc?

Może by z dodatkiem innych ziół saponinowych? Ale to trzeba ustalić dawkę, by nie było wymiotu, tylko pobudzenie wydzielania śliny

Możliwe, że pojedyncze zioła nie działają dość mocno.

Google wyrzuca na jakieś leki apteczne z kwasami organicznymi. Może spróbuj, przynajmniej, czy działa.

Poza tym:
https://rozanski.li/247/kurkuma-ostryz-curcuma/

Pozdrowienia :-)