Autor Wątek: Zioła w kapsułkach  (Przeczytany 438 razy)

Offline NatkaNatura

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 1
Zioła w kapsułkach
« dnia: Lipiec 06, 2019, 13:44:30 »
Które zioła nadają się do kapuslkowania? Na co zwracać uwagę i jak je prawidłowo dobierać. Czy możecie się że mną podzielić swoim doświadczeniem? Jak je łączyć? Czego nie łączyć? Co się rozpuszcza w żołądku a co nie? Gdzie znajdę na ten temat więcej informacji. Może polecicie mi jakieś lektury w tym kierunku?

Offline Pracownia ziół

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 25
    • Pracownia ziół i zdrowej żywności
Odp: Zioła w kapsułkach
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2019, 13:13:16 »
Kapsułkowanie ma służyć konkretnemu celowi. Często kapsułkuje się substancje, które są niesmaczne tj. gorzkie, cierpkie, mdłe), trudno je przełknąć ze względu na strukturę (zmikronizowany pył) lub charakter (ściągające), albo są wrażliwe na niskie pH i powinny dotrzeć do dwunastnicy.

Jeżeli więc chcesz pobawić się i kapsułkowanie nie jest wymuszone przez charakter zioła to możesz zrobić sobie kapsułki z każdego surowca.

Zwróć uwagę, że zioła to nie są skoncentrowane składniki i żeby uzyskać jakieś konkretne działanie musisz posiadać największe kapsułki 000 i zjeść ich pewnie kilka.
Piszę, mieszam i cieszę się ziołami http://www.pracowniaziol.pl

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10148
Odp: Zioła w kapsułkach
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2019, 13:32:53 »
Poza tym mikronizowanie powoduje utratę wielu własności, na przykład utratę olejków z surowca.
Jeszcze inna sprawa, to, czy mikronizowanie ułatwia przyswojenie składników, to też jest pytanie. Ale - spróbować można, jeśli masz sprzęt i cierpliwość.

Mielenie ziół, to jest wyzwanie technologiczne, a mikronizacja to ogółem wyzwanie.

Pozdrowienia :-)