Autor Wątek: potocznik wąskolistny  (Przeczytany 5439 razy)

leśna polanka

• Gość
potocznik wąskolistny
« dnia: Października 14, 2015, 18:22:00 »
Czy ma ktoś doświadczenia z jedzeniem potocznika?
Roślinka pojawia się wczesną wiosną w stojących wodach i rowach melioracyjnych oraz na ich brzegach. Ma piękny selerowy zapach i przyjemny smak... stąd pytam, bo okazuje się być trująca.
Wszędzie gdzie tylko można o tym przeczytać w internecie potocznik określany jest jako roślina ozdobna do oczek wodnych... i że nawet żółwie nie chcą go jeść. Ja natomiast zajadałam się nim drugą z rzędu wiosnę i żyję. Żeby nie było, że jestem dziwnym przypadkiem, mężczyzna mój także wciągał niemałe ilości w sałatkach oraz jako grubą posypkę do ziemniaków i kasz, tak więc już dwie osoby żyją zażerając się tym co wiosnę.

Może ma też jakieś ciekawe właściwości? Nigdzie o tym ani słowa. A przecież o innych trujących roślinach dużo można znaleźć wiadomości o zastosowaniu i właściwościach.

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
Odp: potocznik wąskolistny
« Odpowiedź #1 dnia: Października 24, 2015, 20:26:16 »
http://www.travolekar.ru/php/show_herb.php?herb_id=1546&search=%D1%C8%C5%CB%CB%C0

Interesujący skład chemiczny, interesujące zastosowanie przy przewlekłym zmęczeniu.
Spróbuję w skrócie przetłumaczyć, bo może nie znasz rosyjskiego:

W celach leczniczych stosuje się korzenie i liście.

Związki aktywne: roślina zawiera mannit, olejek eteryczny, angelicynę, flawonoidy. W korzeniach znaleziono związki poliacetylenowe. Ziele zawiera flawonoidy (kwercetynę, 3-ramnozyloglukozyd, 3-glukozyd i 3-poliglukozyd kwercetyny, 3-ramnozyloglukozyd kemferolu), witaminę C; kwiaty - kwercetynę. W owocach znaleziono olej tłusty, w jego składzie kwasy: kaprynowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy, petroselinowy, linolowy, linolenowy.

Farmakologia: roślina wykazuje działanie przeciwszkorbutowe, przeciwbólowe, moczopędne i stymulujące.
Napar z ziela na Kaukazie wykorzystuje się jako środek przeciwszkorbutowy i moczopędny.
Odwar z korzeni - przy bólu zębów.
Młode liście wykorzystuje się do przyrządzania sałatek.

Receptura:
1. 3 łyżki rozdrobnionego suchego ziela na 0,5 l wrzącej wody, odstawić na godzinę do naciągnięcia, odcedzić. Przyjmować po 1/3 szklanki 3 razy dziennie przed jedzeniem przy przewlekłym zmęczeniu.

2. Sok z liści po 1 łyżeczce 3-4 razy dziennie przed jedzeniem jako środek pobudzający, moczopędny, przeciwszkorbutowy.

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 25, 2015, 08:47:28 »
No no, już się nie spodziewałam odpowiedzi, a jeszcze takiej...
Dziękuję Małgorzato.

Z tym jedzeniem/niejedzeniem roślin w Polsce to prawie już jak na dalekim zachodzie - wszystko zapomniane, wszystkiego się boją.
Ja jadam prawie wszystko z podwórza i okolic i jakoś żyję. Nawet nie "jakoś", tylko prawie wszystko się samo leczy i układa.

To teraz z czystym sumieniem mogę polecić to pyszne zielsko - jakby jeść kruchą sałatę o smaku selera z pietruszką.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 25, 2015, 11:15:28 »
Zostaje przeedytować Wikipedię.
Widać wyraźnie, że zwierzaki często jedzą tą roślinę - skąd ten pomysł, że to trucizna, to nie wiem.

Pozdrowienia :-)

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 25, 2015, 18:35:42 »
Pewnie często zaszufladkowanie, że jak roślina jest ozdobna, czy spełnia funkcje oczyszczające staw/oczko wodne, to już nie może być jadalna. Podobnie z kwiatami - kwiat to kwiat - ma ozdabiać rabatę, od tego jest i kropka.

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 25, 2015, 19:10:50 »
Na stronie podanej przez Małgorzatę są opisane też inne rośliny, m.in. Аконит

Basiu- czy Аконит to Tojad ?

Bo tu jest bardzo ciekawy opis:
http://www.travolekar.ru/articles/aconit/aconit.php

"Аконит является одним из основных средств альтернативной онкологии, эффективность которого проверена многовековым применением и подтверждена в эксперименте и не вызывает сомнений."..

Два слова стоит сказать о так называемом «спасительном онкологическом рецепте» китайской медицины. Состав:
Дудник китайский (корень)  10,0
Пион белоцветковый (корневище) 10,0

Соссюрея лопуховидная (трава) 3,3

Аконит Фишера (корень) 16,5

Евгения гвоздичная (бутоны) 3,3

Имбирь (корень) 10,0

-------------------

"В XVIII-ХIХ веках и, наверное, вплоть до начала XX века существовала в официальной медицине одна очень интересная пропись, известная под названием “Pilulae carcinomatici” (противораковые пилюли):

Rp.: Sononis medicati 3.0

Ferri jodati  2.0

Ferri bromati  1.0

Gummi amotiaci  4.0

Extracti Conii maculati 1.0

Extracti Aconiti napellus 3.0

M. f. pilulae №120

D.S. Принимать по одной пилюле 3-4 раза в день в течение полугода.

Комментарии.

1. Как видно, настойка борца занимает более пятой части (около 21.4 %) смеси из шести компонентов.

2. Произведем простой расчет. Из 14 грамм смеси готовится 120 пилюль. Следовательно, масса одной пилюли составит около 0.12 грамма (120 мг). Из них на долю аконита приходится 21.4 %, то есть 25.68 мг.

http://www.travolekar.ru/articles/aconit/html/chap13.htm
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2015, 20:11:50 wysłana przez werbena »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 25, 2015, 20:39:42 »
Tak, to tojad.
To prawda, że tojad działa przeciwnowotworowo, prawdopodobnie między innymi przez białka - lektyny, ale to jest trucizna i trzeba wiedzieć, co się robi, zanim się do tego zabierze.

Pozdrowienia :-)

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 25, 2015, 21:26:20 »
...a to teraz jasne dlaczego unijni "eksperci" usunęli tojad z PADMA 28  ;)
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2015, 08:39:26 wysłana przez werbena »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 13, 2015, 23:03:14 »
Zainteresował mnie nasz pospolity potocznik bo występuje masowo nad rzekami, nad którymi bywam więc myślałem o przeróbce ale coś nic o nim nie znalazłem choć szukałem po angielsku i używajäc nazwy łacińskiej. Skoro jednak głupi podagrycznik potrafi pod pewnymi względami zastąpić arcydzięgiel to czemu nie to badziewie?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2015, 23:05:15 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 14, 2015, 09:57:19 »
Może jednak nie takie badziewie jak Małgorzata przetłumaczyła.
Jak dla mnie - każda roślina ma w sobie coś użytecznego i każdą chcę poznać i wykorzystać w jakiś sposób. A jak mam jej jeszcze pod nosem pełno, to dlaczego by nie.
Potocznik jest smaczny i nawet już samo to mnie przekonuje. Jest także jedna z pierwszych smacznych roślinek występujących masowo wiosną. Jego smak ma podobną moc do podagrycznika, lubi dominować. Jakie dobro robi w ciele, tego nie wiem, bo za dużo różnego zielska wciągam na raz.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 14, 2015, 22:07:13 »
Też  zastanawiałam  sie  nad  potocznikiem . Zwazywszy  na  jego  silny  olejkowy  zapach,  domniemałam,  że  musi  byc  to  silna  w  działaniu  roslinka. Skoro  jest  angelika w  składzie   jest  to   zioło  fitoncydowe.  Może  szczegółowiej  opowie  nam   nasz  Pan  d0oktor  na   któryś   zajęciach  w  Krosnie.  Póki  co kierunek  wykorzystwania  zioła    w    problemach  z  górnymi  drogami  oddechowymi , ciekawe,  że  jest  tez  kwas  galusowy .   W  sumie  należało  by  jeszcze  ustalic  dawki  .

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 17, 2020, 01:22:51 »
Gdzieś (nie pamiętam gdzie) przemknęło mi przed oczyma, że potocznik wąskolistny stosuje się w chorobach reumatycznych. Ten wątek przypomniał tę zajawkę, ale faktycznie mało informacji na jego temat, a jest dość powszechny nad wodą.