Autor Wątek: Dziurawiec a inne zioła  (Przeczytany 1345 razy)

Offline KAMA123

• Nowy
  • *
Dziurawiec a inne zioła
« dnia: Marca 28, 2020, 11:15:43 »
Witam,
miesiąc temu odstawiłam leki antydepresyjne i od kilku dni zaczęłam stosować wyciąg z dziurawca (Intractum Hyperici (wyciąg z dziurawca) 100 ml), na stany nerwicowe. Chciałabym się poradzić, czy dziurawiec można łączyć z innymi ziołami takimi jak melisa, chmiel, rumianek, serdecznik, głóg, kozłek lekarski?

Offline Luu

• Średnio Pisze
Odp: Dziurawiec a inne zioła
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 15, 2020, 16:54:33 »
Witam, widzę, że nikt nie odpowiedział, więc pociągnę temat :)
Zioła działające w tym samym kierunku można łączyć. Pan Różański opisał szczegółowo dziurawiec tu: https://rozanski.li/1012/olej-z-kwiatw-dziurawca-oleum-hyperici-johanniskrautl-i-ziele-dziurawca-herba-hyperici-w-fitoterapii/
Są też informację z czym łączyć, a z czym nie.
Dodatkowo trzeba pamiętać, że skuteczność wielu ziół zależy od długiego czasu ich stosowania, a więc ok. 3 miesiące.
Pozdrawiam :)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 15, 2020, 17:52:54 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 15, 2020, 21:27:28 »
Witam,
miesiąc temu odstawiłam leki antydepresyjne i od kilku dni zaczęłam stosować wyciąg z dziurawca (Intractum Hyperici (wyciąg z dziurawca) 100 ml), na stany nerwicowe. Chciałabym się poradzić, czy dziurawiec można łączyć z innymi ziołami takimi jak melisa, chmiel, rumianek, serdecznik, głóg, kozłek lekarski?

Ogółem dziurawiec spokojnie można łączyć z tymi surowcami w mieszankach ziołowych do gotowania / parzenia.

Moim zdaniem ten intrakt można łączyć z nalewkami z tych surowców, ale dawka mieszanki nie może być sumą dawek każdej nalewki, bo się będzie można struć. Najlepiej zacząć od łyżeczki mieszanki nalewek z wodą z sokiem, obserować swoje reakcje i ewentualnie zwiększyć dawkę, ale skończyć na łyżce  2-3 x dziennie

Mieszanie gotowych ekstraktów trzeba skonsultować, bo trzeba ustalić co było ekstrahowane, i dopiero analizować ewentualne łączenie.

Pozdrowienia :-)