To znalazłem w sieci na stronie sprzedawcy ziół:
"Napar przygotowujemy zalewając 1-2 łyżki ziela szklanką wrzącej wody. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Pijemy średnio 1-2 szklanki dziennie przy przeziębieniu, grypie, bólach głowy, pasożytach wewnętrznych, infekcjach bakteryjnych gardła i jamy ustnej (płukanki).
Istnieje możliwość zewnętrznego stosowania naparu. Zaleca się go w szczególności w okładach zmian skórnych, niegojących się ranach, wypryskach, czyrakach. W medycynie napar ze złocienia maruna stosowany jest w postaci nasiadówek przy świądzie odbytu, białych upławach i infekcjach narządów płciowych. Napar będzie działał ponadto napotnie i pobudzi miesiączkowanie.
Nalewka przygotowujemy w proporcjach 1:1 lub 1:3. Rozdrobnione złocień maruny należy zalać zalewając rozdrobniony surowiec zimnym alkoholem 50-60%. Miksturę należy odstawić na minimum 14 dni i dopiero po tym okresie można przystąpić do jej spożycia.
Dawkowanie to średnio 20-40 ml 2-3 x dziennie w przeziębieniu, grypie, gorączce, pasożytach wewnętrznych (owsiki, glisty), migrenowych bólach głowy, nieżytach przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych.
Zaleca się także zewnętrzne stosowanie nalewki która wykorzystywana jest do smarowania obrzęków, stłuczeń, przy bólach reumatycznych, do wcierania w infekcjach bakteryjnych skóry i zmianach skórnych różnego pochodzenia." - EkoHerba