Autor Wątek: Meszki atakują  (Przeczytany 2025 razy)

Offline Finka Grażynka

• Nowy
  • *
  • Pozdrawiam serdecznie!
Meszki atakują
« dnia: Czerwca 10, 2019, 13:27:16 »
Czy zna ktoś z Was jakieś domowe sposoby na odstraszenie meszek? Głównie chodzi mi o coś, co może być stosowane w kontakcie ze skórą. Problemem są zwłaszcza meszki gryzące w nocy. Spać nie dają. Może czymś popsikać kołdrę, może powiesić przy łóżku jakieś woreczki z ziołami (byle się przy tym nie udusić śpiąc w małym pomieszczeniu, jak np. namiot)? Myć się czymś, czego nie lubią?
Widziałam przepis na olejkowo-naftowy repelent z przepisu Gospodarza, ale najpierw trzeba skompletować składniki. Będę wdzięczna za wszelkie pomysły!

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Meszki atakują
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 11, 2019, 07:09:54 »
Pomysł nr 1: moskitiera nad łóżkiem z gęstej firanki.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 11, 2019, 10:55:52 »
Niektóre nie lubią aromatycznych ziół (piołun, szałwia, tatarak, lawenda) wiszących na oknie, ale niestety, to nie dotyczy wszystkich :-/

Istnieją jakieś elektryczne patenty

Pozdrowienia :-)

Offline opiotr

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 11, 2019, 14:49:37 »
Niektóre nie lubią aromatycznych ziół (piołun, szałwia, tatarak, lawenda) wiszących na oknie,...
W poprzednim roku wieszałem na oknie wrotycz, który miał odstraszać robactwo ale nie zauważyłem zbyt ich efektów. W tym przygotowałem sobie do psikania kwiatki czeremchy w alkoholu ale nie miałem okazji jeszcze testować - pachnie nawet przyjemnie tylko ma lekko żółtawy kolor i niewiem czy nie brudzi ubrań. Przepis na yt u Kudlińskiego tytuł chyba - strażnik lasu.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 12, 2019, 07:34:04 »
U nas się sprawdził olejek szałwiowy ale u znajomej zupełnie nie zadziałało.

Offline Finka Grażynka

• Nowy
  • *
  • Pozdrawiam serdecznie!
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2019, 22:37:01 »
Bardzo dziękuje za wszelkie odpowiedzi! Niestety (albo stety) zanim zdążyłam przetestować meszki się zwinęły. Jak nadarzy się sposobność (za rok?) przetestuję!
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2019, 00:58:37 wysłana przez Finka Grażynka »