Forum



Autor Wątek: Wermut - jaka mieszanka?  (Przeczytany 2563 razy)

Adrian Budek

  • Gość
Wermut - jaka mieszanka?
« dnia: Październik 07, 2011, 08:20:04 am »
Zacząłem robić kolejne wino - tym razem z ciemnych winogron.
Co prawda trwa dopiero fermentacja w moszczu, ale mam do Was pytanie.
Jaką znacie dobrą ziołowo-korzenną mieszankę na wermut. Najlepiej gdyby smakiem była zbliżona do martini lub lepsza :)

Fotka w załączniku :)

Online Wacek

  • stary winiarz Białystok
  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 306
    • Zobacz profil
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 07, 2011, 08:30:56 am »
Witam
O wszelakich i wermutach też poczytasz tu ;
http://wino.org.pl/component/option,com_frontpage/Itemid,1/
Wacek

Offline freshbynature

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1391
  • zioła i sport
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 07, 2011, 08:34:01 am »
Hej

Nie będę oryginalny , ale uważam ze najsmaczniejsza jest ta klasyczna mieszanka (sprawdzona).

Piołun Alpejski 12,5g.
 
Kłącze Tataraku 5g.
 
Korzeń Fiołka 3g.
 
Korzeń Arcydzięgiela 4g.
 
Majeranek 2,5g.
 
Kolendra 2,5g.
 
Gałka Muszkatołowa 3g.
 
Goździki 1,5g.
 
Tamieszanka wystarcza na 15 do20 litrów. Surowce rozdrabniamy, wkładamy do słoja, wlewamy wódkę lub mocne wino- macerujemy 10-20 dni, następnie filtrujemy i dodajemy do odpowiedniej ilości wina.


Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Online Wacek

  • stary winiarz Białystok
  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 306
    • Zobacz profil
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2011, 08:43:41 am »
Witam
Podałeś skład mieszanki nr1 wg Cieślaka  ja tam wolę nr3 . A skąd masz piołun alpejski i korzeń fiołka ?
Wacek

Adrian Budek

  • Gość
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 07, 2011, 08:44:31 am »
Fresh czy jeśli zamiast piołunu alpejskiego użyje w tej mieszance zwykłego to czy ilość powinienem zmienić?

Na zwykłym już robiłem i tez wyszło niezłe - z wina ryżowego.

Offline freshbynature

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1391
  • zioła i sport
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2011, 08:51:52 am »
Piołun alpejski przywozi mi znajomy , który mieszka w Niemczech ( koszt około 3 euro za opakowanie) - wiem ze cięzko go zdobyc w Polsce :) ponoć na oryginalny wermut powinno sie uzyc piołunu , który rosnie w Portugalii lub Hiszpani ( tak sądza koneserzy). Jesli chodzi o dodanie naszej bylicy to raz robiłem i tez był całkiem niezły. Co do korzenia fiołka to nakopałem i ususzyłem  :).....
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Online Wacek

  • stary winiarz Białystok
  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 306
    • Zobacz profil
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 07, 2011, 09:01:40 am »
Gdzie nakopałeś korzenia fiołkowego ? Ja musiałem sadzonki Iris Florentina  - tak ten korzonek się nazywa  sprowadzić z Anglii . Ja używam piołunu - artemisia absinthium ( prawdopodobnie Lambrok Silwer) lub a. pontica  które mam w ogrodzie .
Wacek

Offline freshbynature

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1391
  • zioła i sport
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2011, 09:06:22 am »
Nakopałem u matki  w ogrodzie. Mam nadzieje ze to jest własciwy. Ponizej fotka. To ten?

Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Online Wacek

  • stary winiarz Białystok
  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 306
    • Zobacz profil
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 07, 2011, 09:29:32 am »
A czy suszony korzeń ma zapach fiołka ?  Tu jest dyskusja o tych irysach
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=6704&page=5#pid366123

Wacek
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2011, 12:36:17 pm wysłana przez Wacek »

Offline freshbynature

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1391
  • zioła i sport
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 07, 2011, 10:59:48 am »
Powiem tak: nie wczuwałem sie w ten zapach szczegónie.. Ale mój znajomy robił wermuta na tej samej recepturze i róznicą była własnie w pochodzeniu korzenia fiołka i musze przyznac że jego był nieco smaczniejszy  :)
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline witek99

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 63
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 10, 2011, 06:02:44 am »
Iris Florentina  proszek:
http://stores.ebay.pl/The-Alchemists-Apothecary

przy okazji - do niektórych "przetworów" będzie potrzebna quassia
http://stores.ebay.pl/The-Spiceworks

Witek

Online Wacek

  • stary winiarz Białystok
  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 306
    • Zobacz profil
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 14, 2012, 10:00:38 pm »
Witam
Wiosną nastawiłem 2 wermuty - Vermouth di Torino i Vermouth di Ollivero  , przepisy pochodzą z 1871 roku jak podał kolega na forum wino.org . Wyszły całkiem  niezłe więc powędrowały do piwnicy na dalsze leżakowanie  zajmę się nimi gdy skończę rocznik 2007 - mieszanki nr2 i 3 wg. Cieślaka  .
Wacek

Offline freshbynature

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1391
  • zioła i sport
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 14, 2012, 10:08:39 pm »
Hej

Napisz proszę jakie czynniki według Ciebie mają wpływ na to aby wino było jak najdłuzej w dobrej  "kondycji" smakowej?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Online Wacek

  • stary winiarz Białystok
  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 306
    • Zobacz profil
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 15, 2012, 09:29:09 am »
Hej

Napisz proszę jakie czynniki według Ciebie mają wpływ na to aby wino było jak najdłużej w dobrej  "kondycji" smakowej?

Witam
Podstawowe czynniki to brak dostępu tlenu i temperatura pon 15oC . Moje wina przechowuje w specjalnej piwnicy ziemnej w butelkach po szampanie zakorkowanych ich oryginalnymi plastikowymi korkami . Najstarsze roczniki to 1983 - wina owocowe , wina gronowe i wermuty robię dopiero od 5-lat . Przed laty 22 letnie wino zajęło 2-gie miejsce na konkursie win domowych .
Wacek

Offline freshbynature

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1391
  • zioła i sport
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wermut - jaka mieszanka?
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 15, 2012, 10:02:41 am »
Czyli mój loch jest idealny(temperatura). Jesli chodzi o wina to nie moge się nawet nazwać pół-amatorem robię je od czasu do czasu , są bardziej pracochłonne niż nalewki ziołowe , które robię od lat. Swoją droga kiedyś jeden znajomy robił wino sosnowe. Masz jakieś doświadczenia?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

 

Copyright © Forum "Luskiewnik" Fitoterapia, zielarstwo. Medycyna dawna i współczesna. Forum zielarzy i fitoterapeutów