Autor Wątek: Odp: Czarnuszka - dostawca?  (Przeczytany 1722 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Czarnuszka - dostawca?
« dnia: Czerwca 03, 2019, 05:01:47 »
Strasznie polubiłam tę czarnuszkę i zjadam jej dużo, wręcz się uzależniłam ;) , w związku z tym chciałabym zapytać, czy ktoś mógłby polecić nasiona czarnuszki jakiegoś pewnego i sprawdzonego producenta? Chodzi mi o czarnuszkę, która pochodzi z Polski lub Europy, a nie z jakichś Indii i jest w przystępnej cenie, bo sporo mi jej schodzi
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2019, 05:03:51 wysłana przez qwerta »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 16, 2019, 08:00:06 »
Nikt tu nie kupuje czarnuszki?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 16, 2019, 11:49:55 »
Ja kupuję czarnuszkę, ale ostatnio kupowałam na Allegro z Egiptu. RoundUp jest wszędzie taki sam, a w Egipcie może go stosują mniej. To takie złudzenie...

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 16, 2019, 13:16:08 »
OK, dziękuję za opinię :)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 26, 2022, 10:10:07 »
Ponawiam temat, bo właśnie skończył mi się zapas i nie wiem jakiej marki czarnuszkę zakupić. Ostatnio miałam z "Trzy ziarna" i było w niej pełno śmieci :( Może ma ktoś jakąś sprawdzoną? Chciałabym kupić cały kilogram, więc zależy mi na dobrej jakości. Ostatecznie niech już będzie i z tego Egiptu, byle była czysta, bez śmieci

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2022, 12:24:42 »
Raczej jestem zdania, że szybciej zaczekasz na nowe zbiory, bo ubiegły rok dla  uprawy czarnuszki był fatalny. Na polu praktycznie wszystko wyschło. Mam nadzieję, ze ten rok będzie łaskawszy dla zbiorów.

pzdr

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2022, 13:36:57 »
(...) ubiegły rok dla  uprawy czarnuszki był fatalny. Na polu praktycznie wszystko wyschło...
Tylko gdzie wyschło? Większość czarnuszki na Allegro pochodzi z Indii, nieliczne z Syrii, Egiptu, Indonezji... Raczej wątpię, żeby tak wszędzie wyschło. Czarnuszkę z Polski widziałam tylko w jednym sklepie internetowym, ale cena była zaporowa. Ta z Indii kosztuje 20-24zł/kg. Z innych krajów ok.30-35zł/kg. Egipska z certyfikatem ekologicznym 43zł/kg, a ta z Polski była po 90zł/kg. Kiedyś kupiłam polską na Allegro, wtedy jeszcze nie była taka droga, ale było w niej pełno śmieci (w sensie jakieś plewy, patyczki, listki), chociaż samo ziarno było duże i aromatyczne. Teraz na Allegro nie znajduję polskiej