Autor Wątek: Blizny na policzkach  (Przeczytany 2708 razy)

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
Blizny na policzkach
« dnia: Maj 28, 2019, 08:41:28 »
Moja znajoma, gdy byla dzieckiem, wyciskala pryszcze i od wielu lat ma na policzkach blizny.

Jest na to sposob?

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Blizny na policzkach
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 28, 2019, 09:41:45 »
Moja znajoma, gdy byla dzieckiem, wyciskala pryszcze i od wielu lat ma na policzkach blizny.

Jest na to sposob?

Ładna ta Twoja znajoma :-)  - niech spróbuje może to: https://wiedza.cc/metylosulfonylometan-organiczny-zwiazek-siarki-schorzenia-stawow-i-inne-dolegliwosci.html - wg opisu może coś zmienić na +

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 28, 2019, 17:08:09 »
Tu raczej kuracja kwasami u kosmetyczki albo poczytać: https://ervish.blogspot.com/2016/09/kwas-peeling-twarzy-diy-efekty-domowy.html?
Takie delikatniejsze sposoby, to maseczka z czerwonej porzeczki, smarowanie sokiem z cytryny albo nawet sokiem z świeżego chrzanu z dodatkiem soku z cytryny, ale to wymaga czasu i trzeba regularnie
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2019, 17:20:40 wysłana przez qwerta »

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2019, 11:26:58 »
Bardzo dziekuje za wasze odpowiedzi.  :)

Dziewczyna regularnie poddaje sie zabiegowi laserowemu, ktory cos tam pomaga, ale jest bardzo drogi. Czy peeling kwasami mozna prowadzic na wlasna reke?

Leo, gdzie mozna kupic te substancje (MSM)? Jak ja przyjmowac na te dolegliwosc?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2019, 11:37:47 »
Są jakies smarowidła ze śluzem ze ślimaków, które podobno pomagają.
Z kosmetyczką można przedyskutować smarowidło z rezorcyną, ale zrobić trzeba będzie raczej samemu

Materiał do przemyśleń:

http://www.rozanski.ch/acne/p6.htm
Rp. Płyn przeciwtrądzikowy przeciwtrądzikowy usuwający zaskórniki i przebarwienia, przyśpieszający gojenie ran.
Rezorcyna – 15 g
Kwas salicylowy – 9 g
Kwas borowy – 9 g
Hydrochinon – 20 g
Mentol – 1 g
Kamfora – 5 g
Thymol – 1 g
Nalewka arnikowa – 5 ml
Spirytus 96% - 300 g
Kwas borowy rozpuścić w 100 ml wody. Rezorcynę, hydrochinon, tymol, kwas salicylowy, mentol i kamforę rozpuścić w spirytusie. Gdy rozpuści się kwas salicylowy, mentol i kamfora dodać roztwór kwasu borowego, mieszać do rozpuszczenia się hydrochinonu i rezorcyny, przefiltrować przez watę. Dodać nalewkę arnikową. Skórę trądzikowi przemywać rano i wieczorem.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2019, 12:20:07 »
Bardzo dziekuje za wasze odpowiedzi.  :)

Dziewczyna regularnie poddaje sie zabiegowi laserowemu, ktory cos tam pomaga, ale jest bardzo drogi. Czy peeling kwasami mozna prowadzic na wlasna reke?

Leo, gdzie mozna kupic te substancje (MSM)? Jak ja przyjmowac na te dolegliwosc?

MSM to skrót od nazwy chemicznej metylosulfonylometan. W Polsce do dostania bez problemu w sklepach z suplementami, weterynaryjnych, od 2014 dopuszczony do obrotu aptecznego - szukaj w odpowiednikach tych sklepów albo w internecie. Można to stosować doustnie 2-8g dziennie w mieszaninie 1:1 z wit. C - powiedzmy - zaczynając od 1/2 łyżeczki mixa ( ilości można się nie bać - to ma profil toksyczności wody). Można też transdermalnie - to się dobrze wchłania - trochę tego mixa rozpuścić w  soku z cytryny i dodać gliceryny - używać do pielęgnacji skóry.
Zamiast peelingu można zastosować przemywanie/ kąpiel w wywarze z ostrożenia polnego/ warzywnego - to pięknie oczyszcza skórę - ta aż "piszczy" przy pocieraniu na mokro i robi się b. delikatna. Tylko nie wiem czy te ziółka są dla Ciebie do dostania.

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2019, 13:28:37 »
Przychodzi mi na myśl, że ja wykluczyłbym tendencję do rozwoju (początki) trądzika różowatego na miejscu Twojej znajomej. Sprawdziłbym też obecność nużeńca. Teza o zwykłych pryszczach nie przemawia do mnie jakoś. Oczywiście mogę się mylić.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2019, 02:42:20 »
@Darshan - przecież widać na zdjęciu, że to są blizny po pryszczach.
W ogóle nie wiem dlaczego niektórzy tu polecali jakieś specyfiki na trądzik, skoro tam żadnego trądziku już nie ma, zostały tylko blizny i przebarwienia. Sama znam osoby, u których to wygląda identycznie. Jaki sens ma stosowanie preparatów bakteriobójczych itp. na blizny i przebarwienia? Tu jest potrzebne wybielanie, usunięcie zniszczonej warstwy, pobudzenie skóry do odnowy

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2019, 02:48:27 »
Czy peeling kwasami mozna prowadzic na wlasna reke?
Można, ale trzeba dużo o tym poczytać, jest mnóstwo informacji w internecie, m.in. na stronie, którą podlinkowałam wcześniej, są też grupy na facebooku. Ważne aby zachować wszelkie środki ostrożności, nie spieszyć się, no i koniecznie unikać słońca oraz stosować kremy z silnymi filtrami podczas przeprowadzania takiej kuracji. Niektóre kwasy lubią uczulać, mogą spowodować pojawienie się egzemy, więc trzeba bardzo uważać i przerwać kurację w razie pojawienia się niepokojących objawów.

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 01, 2019, 06:59:46 »
Pryszcze pojawiały się regularnie do września ubiegłego roku. Znajoma zastosowała zabiegi laserowe, a do tego czasu używa jakiejś maści, którą kupiła w klinice, w której poddano ją laserowym zabiegom. Nie korzysta z zabiegów laserowych od paru miesięcy. Pryszcze nie pojawiają się, a ona sama myśli, że byc może to wpływ maści, której używa i, że problemem są tylko blizny i przebarwiena skórne.

Dziewczyna ma 39lat.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2019, 07:10:36 wysłana przez Sir Voytek »

Offline Sir Voytek

• Średnio Pisze
  • Dalej! Naprzód!
    • Sleeper
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 01, 2019, 07:00:21 »
Serdeczne dzięki za waszą pomoc. :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 02, 2019, 09:32:04 »
W ogóle nie wiem dlaczego niektórzy tu polecali jakieś specyfiki na trądzik, skoro tam żadnego trądziku już nie ma, zostały tylko blizny i przebarwienia. Sama znam osoby, u których to wygląda identycznie. Jaki sens ma stosowanie preparatów bakteriobójczych itp. na blizny i przebarwienia? Tu jest potrzebne wybielanie, usunięcie zniszczonej warstwy, pobudzenie skóry do odnowy

Bo tu i Ty, i ja mamy rację: to, co ja polecałam z serii "na trądzik" jest właśnie na wyrównanie blizn i przebarwień, taki chemiczny peeling. Dlatego rezorcyna itp.

Offline renatarey

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 01, 2019, 15:57:27 »
warto zacząć suplementacje cynkiem - pomaga na trądzik i problemy z cerą oraz witaminę A. Pozdrawiam

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 17, 2019, 20:32:00 »
Ja mam pytanie odnośnie nalewki arnikowej, czy warto kupić gotowca, czy lepiej zrobić ją samemu-jeśli tak to jak ją wykonać?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 18, 2019, 12:34:48 »
Kup apteczną, byle na etanolu, bo czasem bywała na metanolu, ale chyba to juz historia