Autor Wątek: Płyn do płukania ust  (Przeczytany 1535 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Płyn do płukania ust
« dnia: Maja 25, 2019, 16:51:15 »
Chciałabym przygotować sobie jakiś naturalny płyn do płukania ust, który będzie zapobiegać powstawaniu kamienia nazębnego i zadziała odrobinę wybielająco, ale nie będzie podrażniać śluzówek. Wiem, że są zioła o działaniu antybakteryjnym jak np. tymianek czy szałwia, że poleca się m.in. zieloną herbatę, która podobno ma zapobiegać próchnicy, ale obawiam się, że szałwia, herbata i niektóre zioła mogą powodować powstawanie przebarwień lub żółknięcie zębów. Z czego w takim razie najlepiej zrobić taki płyn? Zastanawiałam się np. nad wywarem z cynamonu i goździków z dodatkiem sody, ale nie wiem, czy goździki nie zażółcą zębów ani czy soda będzie współdziałać z tymi przyprawami, czy przeciwnie, jakoś zakłóci ich działanie. Wygooglowałam sobie sporo potencjalnych składników, ale nie wiem, które z nich można ze sobą łączyć. I nie wiem również, które wykluczyć ze względu na ew. powodowanie przebarwień. Może ktoś tutaj potrafiłby skompletować odpowiednią mieszankę?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Płyn do płukania ust
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 07, 2019, 03:50:36 »
Naprawdę nikt tutaj nie jest w stanie pomóc w skomponowaniu takiego płynu??
Jedyny składnik, jakiego jestem pewna, to ten cynamon, ale to chyba trochę za mało. Nie wiem z czym go połączyć :(
Gotowe płyny dostępne w sprzedaży są zazwyczaj bardzo drogie i do tego jeszcze zawierają jakieś szkodliwe składniki. Miałam jeden naturalny z Sylveco, ale ten z kolei wydawał się kompletnie nic nie robić. Z drugiej strony inny płyn, który był skuteczny, powodował podrażnienia i wręcz oparzenia w jamie ustnej.
Myję zęby naprawdę bardzo długo i dokładnie, używam też nitki dentystycznej, ale i tak w przestrzeniach między zębami pozostaje biały osad, który z czasem zamienia się w kamień. Szczoteczka tam po prostu nie dociera, jakby nią nie manipulować. Płyn zwykle na tyle zmiękczał ów osad, że jednak udawało się go usunąć, ale jednocześnie bardzo podrażniał.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 07, 2019, 10:13:34 »
Osobiście nie wiem, co by spełniło wszystkie Twoje życzenia.
Bogdan zwany gumppkiem kiedyś mi mówił, że płucnica islandzka (wywar) dobrze rozpuszcza kamień.
Twierdził, że kupny surowiec tak nie działał, tylko to, co dostał od ludzi, na przykład ode mnie zebrane w Skandynawii, gdzie nie jest zresztą chroniony.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 07, 2019, 14:59:17 »
Ciekawa sprawa z tą płucnicą. Muszę o tym poczytać, dzięki :)