Autor Wątek: szczepienia ochronne (tak/nie)  (Przeczytany 168524 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: szczepienia ochronne (tak/nie)
« Odpowiedź #255 dnia: Listopada 16, 2015, 23:46:01 »
Ludzie, którzy dorastali w latach 50-tych i 60-tych pamiętają następujący fakt: każde dziecko dostawało szczepionkę przeciwko odrze, śwince i ospie wietrznej przed wiekiem 10 lat.

Nie miałam szczepionek, te choroby po prostu zaliczyłam w życiorysie, jako typowe choroby wieku dziecięcego.

Wtedy NIKT w Polsce nie miał szczepionek na te choroby, może szczepiono dorosłych, którzy nie zaliczyli świnki, bo mówiono, że to jest choroba groźna dla dorosłych, szczególnie mężczyzn.

Nie wiem, kto i po co takie bzdury wypisuje, szkoda, ze je kopiujesz bez własnego komentarza.

Pozdrowienia :-)

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #256 dnia: Listopada 16, 2015, 23:58:32 »
Ja miałam szczepionkę na gruźlicę i ospę ale prawdziwą i chyba polio do picia, ale nie jestem pewna.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #257 dnia: Listopada 17, 2015, 10:04:25 »
Podpisuję się pod tym co pisały Basia i cezet. Chyba był też i tężec szczepiony w szkole. Musiałbym szukać pamiątki w postaci książeczki zdrowia. Choróbska przewalały się przez całą populację i ze świnki, odry, różyczki czy wietrznej ospy nikt sensacji nie robił
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #258 dnia: Listopada 17, 2015, 10:18:42 »
Kiedyś szczepiono błonicę, gruźlicę, czarną ospę, dur brzuszny, tężec, polio było do picia.
Pewnie było coś jeszcze. Ale w latach 60-tych świnki, odry i ospy wietrznej nie szczepiono - te choroby się po prostu zaliczało: łóżko, izolacja od innych dzieci, o ile to było możliwe w rodzinie, a jeśli trzeba, to antybiotyk.

Teraz zwolennicy szczepienia tych chorób się skarżą, że lekarze nie umieją rozpoznać odry i dlatego trzeba szczepić. Czyli problem się przerzuca z choroby na szkolenie lekarzy, czyli kompletne wariactwo.

Pozdrowienia :-)

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #259 dnia: Listopada 17, 2015, 23:47:31 »
Ja jestem z lat 80', miałam gruźlicę, DTP (błonica, tężec, krztusiec), polio (pewnie doustne, nie wiem) i odrę. I jeszcze różyczkę jako nastolatka. Za moich czasów świnkę, różyczkę i ospę wietrzną się przechorowywało. Odry chyba już nie było. A teraz na wszystko TRZEBA szczepić :-( I na dodatek nawet nielegalnie nie można zrezygnować z czegoś pojedynczego, bo cholerne MMR (odra, świnka, różyczka) jest.

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #260 dnia: Listopada 18, 2015, 00:34:20 »
To sobie  WYGADAŁAM ! wczoraj ( 17.11.2015 r.)  po 13 latach (!!) otrzymałam list polecony, wzywający mnie do przyprowadzenia moich dzieci, w wieku: 13 i 17 lat - w najbliższy piątek, na szczepienie p. błonnicy-krztuścowi-tężcowi. 13 lat temu, lekarz wyrzucił mnie z gabnetu, po tym, kiedy zainfekowanego syna chciał zaszczepić. Poprosiłam o napisanie oświadczenia, że w razie wystąpienia komplikacji po szczepieniu, lekarz i przychodnia pokryją koszta przywracania dziecka do "normalności" . Pani doktor oburzona moją prośbą, dosłownie nas wyrzuciła. Dlatego, już 13 lat temu zostawiłam oświadczenie w przychodni informujące, ( nie pamiętam dokładnej treści)".. że właściwie to nie odmawiam..ale przyjdę wtedy kiedy dzieci będą ewidentnie zdrowe." To oświadczenie jak widać.. dało nam 13 lat spokoju, a teraz ? fiuuu fiuuu :-) o zdrowych zmysłach, wiadomo, nie dam dzieci zaszczepić, ale pewnie trochę to potrwa aż mi dadzą spokój..

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #261 dnia: Listopada 18, 2015, 09:07:25 »

...w takim przypadku to może się przydać  ;D

"Alfabet szczepień, czyli jak dyskutować z pediatrą - szczepionkowcem....

http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16762&Itemid=119

"W celu przypomnienia, podaję zawartość aluminium w wybranych szczepionkach. Norma dla dziecka to 2mcg na kilogram masy ciała, czyli nie więcej aniżeli 10 mcg.

• DtaP (błonicy, tężcowi i krztuścowi): 170-625 mikrogramów, w zależności od producenta.

• Zapalenie wątroby typu A: 250 mcg

• Wirusowe zapalenie wątroby typu B: 250 mcg

• Hib (na zapalenie opon mózgowych; Marka PedVaxHib tylko): 225 mcg HPV: 225 mcg Pediarix (połączenie DTaP-zapalenie wątroby typu B, polio): 850 mcg Pentacel (DTaP-Hib-polio kombinacja): 330 mcg

• Pneumokoki: 125 mcg ...
c.d.:

http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16762&Itemid=119

Offline Katerina

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #262 dnia: Listopada 18, 2015, 11:25:09 »
Co niektórzy rodzice proszą lekarza o podpisanie oświadczenia (druki są w internecie), że szczepionka jezt całkowicie bezpiueczna dla dziecka. Żaden takiego oświadczenia nie podpisał.

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #263 dnia: Listopada 22, 2015, 14:03:09 »
Komentarz do postów z wątku "Zatrucie rtęcią niemowlak - prośba o pomoc".

Są szczepionki, które są potrzebne, a gruźlica do nich absolutnie należy.
Basiu, sprawa nie jest taka prosta. Też tak myślałam do niedawna, ale z racji posiadania świeżego dziecka nieco zweryfikowałam swoją wiedzę na ten temat. Aktualny stan wiedzy wygląda jakoś tak: szczepionka BCG nie ogranicza zapadalności na gruźlicę (w krajach, gdzie nie szczepiono lub szczepień dawno zaprzestano, spada liczba zachorowań w takim samym tempie), natomiast uzasadnieniem dla szczepienia noworodków jest, że niby zapobiega zachorowaniu na ciężką postać gruźlicy, czyli nie płucną. Żeby nie być gołosłownym, tak to zostało przedstawione przez Dyrektora IGiChP w Warszawie Kazimierza Roszkowskiego-Śliża na sejmowej komisji zdrowia na początku 2015 r:
"I jeszcze kwestia szczepień, które oczywiście nie mają żadnego znaczenia ochronnego dla zapadalności. Wiadomo jest tylko, że... Dlatego że średni spadek zapadalności na gruźlicę w Polsce jest dokładnie taki sam jak we Francji, chociaż we Francji nie szczepi się w ogóle. Jedynym pozytywem wynikającym ze szczepienia na gruźlicę dzieci – noworodków – jest niższy odsetek ciężkich postaci klinicznych gruźlicy. To jest bardzo ważne i dlatego nie rezygnujemy z tego. Zmodyfikowaliśmy system szczepień. Wyeliminowaliśmy rewakcynację szczepienia w wieku szkolnym, natomiast szczepienia noworodków pozostają. One są bardzo racjonalne i uzasadnione epidemiologicznie."
W Medycynie Praktycznej jest więcej konkretów http://www.mp.pl/szczepienia/przeglad/gruzlica/show.html?id=100031
Widać, że sprawa nie jest jednoznaczna. Ja dziecka nie zaszczepiłam w szpitalu, za chwilę wracam do Polski i się zastanawiam, co robić. Jeszcze muszę "zbadać" wątek niemiecki - ponoć w Niemczech ileś lat temu, gdy sytuacja epidemiologiczna była gorsza niż u nas teraz, wycofano się ze szczepionki BCG, bo stwierdzono, że za dużo jest NOPów i straty przeważają korzyści (u nich jest system odszkodowań, więc straty rządu są realne). U nas rejestracja NOPów jest kiepściutka, więc nie wiem jak z tym jest. Ta niepewność co zrobić jest straszna :-/

Odnośnie normy dla aluminium - podana norma 2mcg/kg masy ciała odnosi się do żywienia pozajelitowego (na tej podstawie była dawno temu opracowana), czyli do podawania glinu do krwi. Szczepienia nie wykonuje się do krwi, tylko domięśniowo lun śródskórnie (podskórnie?). Więc nie powinno być tak źle, jednak skandaliczne jest to, że nie ma na ten temat empirycznych badań. W tym http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X11015799 badaniu numerycznie (na podstawie różnych założeń z uwzględnieniem szczątkowych danych doświadczalnych) obliczano obciążenie aluminium przy amerykańskim kalendarzu szczepień z tamtego czasu. W dyskusji wyników stwierdzono, że jest tylko jedno badanie sprawdzające, jak to Al się wydala przy rzeczywistym domięśniowym wstrzyknięciu (u królików) i było to tak "Po 28 dniach glin przedostaje się z miejsca wstrzyknięcia do krwi w 51%, jeśli podano fosforan glinu, i w 17% w przypadku wodorotlenku glinu. Pozostała ilość adiuwantu wchłaniała się do krwi ze stałą szybkością w ciągu następnych 28 dni (dla fosforanu) i kolejnych 137 dniach (dla wodorotlenku). [Gdy glin znajduje się w krwiobiegu, jest szeroko dystrybuowany do różnych tkanek ciała w sposób, który może być związany z gęstością receptorów transferyny.]". Wiedzy na ten temat nie mam, więc nie skomentuję.

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #264 dnia: Listopada 22, 2015, 15:31:37 »
"Po 28 dniach glin PRZEDOSTAJE SIĘ z miejsca wstrzyknięcia DO KRWI w 51%, jeśli podano fosforan glinu, i w 17% w przypadku wodorotlenku glinu. POZOSTAŁA ilość adiuwantu WCHŁANIA SIĘ DO KRWI ze stałą szybkością w ciągu następnych 28 dni (dla fosforanu) i kolejnych 137 dniach (dla wodorotlenku)"-   z powyższego  wynika, że tak czy owak ale WCHŁANIA SIĘ DO KRWI   :-\

"Jeszcze muszę "zbadać" wątek niemiecki - ponoć w Niemczech ileś lat temu, gdy sytuacja epidemiologiczna była gorsza niż u nas teraz, wycofano się ze szczepionki BCG, bo stwierdzono, że za dużo jest NOPów i straty przeważają korzyści (u nich jest system odszkodowań, więc straty rządu są realne). "

- ....tymczasem  w Polsce firmy farmaceutyczne mają PRZYMUSOWE DARMOWE KRÓLIKI DOŚWIADCZALNE, nie ponoszą ŻADNEJ odpowiedzialności, mało tego-te króliki za to płacą, to cudowny biznes!

"U nas rejestracja NOPów jest kiepściutka, więc nie wiem jak z tym jest. "..

a konkretnie to w POLSCE NIE MA ŻADNEJ REJESTRACJI NOP-ów, jest to zabronione, lekarze mają obowiązek twierdzić, ze cokolwiek to jest, to nie wina szczepienia.

"Fałszowanie prac naukowych w medycynie:

http://www.klubinteligencjipolskiej.pl/2015/05/dr-jerzy-jaskowski-szczepieni-rozpowszechniaja-zakazenie/

« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2015, 19:12:52 wysłana przez werbena »

Offline stokrotka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #265 dnia: Listopada 22, 2015, 19:57:34 »
Alinge- Szczepi sie TD (błonica,tężec) obowiązkowo w 14 i 18-tym roku zycia po raz ostatni :). Czyli wg kalendarza szczepień.
Jeśli chodzi o tężec to ja jestem - za :)
Oby tylko lekarze pracujący na pogotowiu przed podanie anatoksyny p/tężcowej spytali pacjenta: czy był pan-pani szczepiona p/tężcowi ? Jeśli tak to kiedy?
Ale czy nastolatkowie pamiętają kiedy byli szczepieni ?

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #266 dnia: Grudnia 02, 2015, 09:12:04 »
Jak nie chcesz mieć wnuków to zaszczep dzieci przeciwko tężcowi:

"....Testowane w Afryce
Szczepionki „ofiarowały” Kenijczykom Światowa Organizacja Zdrowia WHO i Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci UNICEF....

Kiedy Kościół w Kenii ujawnił, że pod przykrywką „kampanii przeciwko tężcowi” chce się dokonać masowej sterylizacji kobiet, władze stwierdziły, że oskarżenia są bezpodstawne. Jednak ani władze kraju, ani przedstawiciele organizacji rozprowadzających szczepionkę nie chciały się zgodzić na jej ponowne przebadanie pod kątem „skutków ubocznych”, czyli sterylizacyjnych.
 Kilka fiolek jednak wykradziono i przebadano w siedmiu niezależnych specjalistycznych laboratoriach w Kenii i Republice Południowej Afryki. Obawy okazały się uzasadnione. Szczepionka powoduje nieodwracalną sterylizację po zażyciu piątej dawki leku.."

c.d.:

http://gosc.pl/doc/2297468.Szczepionka-bezplodnosci/2

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #267 dnia: Grudnia 02, 2015, 10:01:00 »
Alinge- Szczepi sie TD (błonica,tężec) obowiązkowo w 14 i 18-tym roku zycia po raz ostatni :). Czyli wg kalendarza szczepień.
Jeśli chodzi o tężec to ja jestem - za :)
Oby tylko lekarze pracujący na pogotowiu przed podanie anatoksyny p/tężcowej spytali pacjenta: czy był pan-pani szczepiona p/tężcowi ? Jeśli tak to kiedy?
Ale czy nastolatkowie pamiętają kiedy byli szczepieni ?

Nie wiem jak to wyszło ale moje dziecko miało już 1 porcję szczepionki TD. MMR, które również jest przewidziane na ten rok w szczepieniach , Młody już przyjął. Moja świadomość po urodzeniu dziecka była taka, że dostawał "kombajny" grubo płatne, skondensowane szczepionki. Odpukać, nic się nie stało.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #268 dnia: Grudnia 04, 2015, 22:54:39 »
...jaki jest koń każdy widzi-mawiał klasyk.
Powoli juz oficjalnie   teoria niby-spiskowa  przestaje być teorią :

"W ciągu ostatnich kilku lat, coraz więcej specjalistów zaczęło mówić prawdę, trudną do przełknięcia dla wielu osób. Doktor Richard Horton jest redaktorem naczelnym w czasopiśmie Lancet. Jest to najbardziej szanowane pismo medyczne na świecie. Do tej pory, cokolwiek ukazało się w Lancet, było świętością i wyznacznikiem kierunków w medycynie.
Coś jednak drgnęło i okrutna prawda wychodzi na światło dzienne.
Dr Horton, redaktor naczelny magazynu Lancet, opublikował następujące oświadczenie:

„Sprawa przeciwko nauce jest prosta: większość literatury naukowej, być może połowa, może być nieprawdziwa. Ich fałsz polega na nierzetelności. Badania przeprowadzane są na małą skalę, na małych rozmiarach i na małej ilości próbek. Przez to są niewiarygodne, a ich analiza i wnioski uderzają w konflikt interesów. Nauka podjęła zwrot ku ciemności...

Dokumenty otrzymane przez Lucija Tomljenovic, PhD, z Grupy Naukowej Neural Dynamics w Klinice Okulistyki i Nauk Wizualnych na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej, informują:
producenci szczepionek, firmy farmaceutyczne i politycy związani z medycyną, wiedzą o wielu zagrożeniach związanych ze szczepionkami. Zdecydowali się nie mówić prawdy społeczeństwu.

c.d.:
http://onalubi.pl/badania-naukowe/naczelny-lancet-badania-naukowe-sa-falszowane/

Wszystkim sceptykom polecam film „Bought” czyli „Kupieni” z polskimi napisami:

https://astromaria.wordpress.com/2015/03/19/film-bought-czyli-kupieni-z-polskimi-napisami/
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2015, 10:50:04 wysłana przez werbena »

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #269 dnia: Grudnia 09, 2015, 10:52:38 »

"Ostatnio jeden z najbardziej RENOMOWANYCH IMMUNOLOGÓW dr Fudenberg, autor ponad 600 prac opublikowanych w czasopismach specjalistycznych, podał do publicznej wiadomości fakt, że ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera u osób powyżej 55 roku życia jest 10-krotnie większe u szczepiących się na grypę 5 razy pod rząd, aniżeli u osób nieszczepiących się.
„Jeżeli osoba szczepiła się 5 razy w kolejnych latach szczepionką przeciwko grypie w latach 1970 -1980, to jej szanse na rozwój choroby Alzheimera są 10 razy większe, aniżeli gdyby się nie szczepiła.
Jest to spowodowane nagromadzeniem się rtęci i aluminium, sumujących się w każdej szczepionce. Stopniowe narastanie poziomu rtęci i aluminium powoduje dysfunkcje poznawcze”...

c.d.:

http://dakowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16914&Itemid=119