Autor Wątek: Łuskiewnik dębowy, grabowy, akacjowy i inne  (Przeczytany 2266 razy)

Offline Zocha

• Mało Pisze
  • **
Łuskiewnik dębowy, grabowy, akacjowy i inne
« dnia: Kwietnia 22, 2019, 21:26:45 »
Właściwości lecznicze łuskiewnika zależą od drzewa, na którym pasożytuje. Tylko taką ogólną informację można znaleźć w necie. Może ktoś ma doświadczenia z łuskiewnikiem i wie który w jakich dolegliwościach się stosuje?

Mam łuskiewnik dębowy i chciałabym go użyć w chorobie neurologicznej.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Łuskiewnik dębowy, grabowy, akacjowy i inne
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 23, 2019, 10:04:22 »
Stosuj po prostu, najlepiej maceraty (etanol to neurotoksyna) i się nie zastanawiaj nad szczegółami.
Maceraty można zamrażać

Łuskiewnik z  czeremchy może nieco poprawiać ukrwienie, ale znów, ponieważ nie ma zbytniego doświadczenia, to o większości działania rośliny w zależności od podłoża możemy się tylko domyślać.

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 23, 2019, 19:37:08 »
Grab i topola działa w maceracie ładnie prokognitywnie u autystów. Akacjowy podobno chwyta od zywiciela substancje trujące i nie warto go ruszać. Generalnie próby i błędy, gdybologia z dużą dozą ostrożności bo łuskiewnik to nie rumianek.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Zocha

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 04, 2019, 19:38:38 »
Dawkowanie z rosyjskiej stronki
https://pion.guru/rasteniya/petrov-krest

Preparaty ziołowe są uważane za uniwersalne, dlatego konieczne jest jedynie uwzględnienie rodzaju choroby i jej przebiegu. Czas trwania terapii jest ustalany przez specjalistę, ale częściej kurs trwa 30–40 dni. Przepisy kulinarne ludowe [...]

od Basi:
wywaliłam Google translate, niżej jest wyjasnienie.
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2019, 14:20:46 wysłana przez Basia »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 06, 2019, 11:11:56 »
Duża prośba:
nie stosuj Google Translate do poważnych spraw, a w szczególności nie publikuj wyników jego działania, bo ludzie zaczną to traktować poważnie, a nie jako zgrubną informację do dalszej analizy.
Jeśli wchodzisz na rosyjskojęzyczny internet, zacznij reanimację szkolnego języka rosyjskiego.

Przeczytałam oryginał i jest niewiarygodny: jeśli autor czy kompilator tekstu myli nalewkę z naparem, a macerat (chyba?) z wywarem, to cała lektura zaczyna dawać za dużo znaków zapytania, jeśli chodzi o praktyczne zastosowanie łuskiewnika.

Offline Zocha

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 06, 2019, 14:30:32 »
Ok, nie będę więcej tego robiła.
Gdzie w takim razie można znaleźć wiarygodne info jak to zażywać? Roślina jest trująca, można zrobić sobie krzywdę.
Wykopałam kawałek tego łuskiewnika i nie mam przepisu jak to dawkować.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 06, 2019, 15:03:08 »
Wejdź na rozanski.li, w wyszukiwarce poszukaj śledziennicy i dalej poszukaj w komentarzach.
To tak dla zmylenia przeciwnika, bo Admin ciągle nie dał swojego od lat obiecywanego wpisu o łuskiewniku ;-)